Güral Ailesi, koleksiyonlarını Kütahya’daki müzede sergiliyor!
Porselenciliğin duayenlerinden Güral Ailesi, Kütahya'daki müzede dünya porselenlerini sergiliyor.
Porselenciliğin duayenlerinden Güral Ailesi, Kütahya'daki müzede dünya porselenlerini sergiliyor. Kendisi de sanatçı olan Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Üyesi Sema Güral Sürmeli, eski giysilerden fincan ve tabloya kadar birçok eserin koleksiyonunu yapıyor.
52 ülkeye yaptığı ihracatla hem Türkiye hem de Avrupa'nın en büyük porselen üreticilerinden olan Kütahya Porselen, sadece ürettiği değil sergilediği ürünlerle de adından söz ettiriyor. Şirketin vârislerinden Sema Güral Sürmeli, ailesiyle birlikte uzun yıllardır biriktirdikleri nadide porselenleri Kütahya'daki müzede sanatseverlerle buluşturuyor. Koleksiyonda 14. yüzyılda Osmanlı sarayında kullanılan parçalar da var. Aile çok yakında gezici bir sergiyle bu eserleri ülkenin farklı şehirlerine taşımayı planlıyor. Kütahya Porselen'in kurucusu, halen de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan işadamı Nafi Güral'ın kızı ve şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Sema Güral Sürmeli'yle müzeyi, sanat yatırımlarını ve koleksiyonlarını konuşmak üzere bir araya geldik.
DÜNYA PORSELENLERİ
2 bin metrekarelik bir alana kurulu, oldukça görkemli bir yapı olan müzede dünya porselenleri sergileniyor. Kütahya Porselen'in 40 yıllık geçmişinden bugüne, ürettiği tüm porselen ürünleri burada görmeniz mümkün. Ayrıca İznik çinilerinin porselen replikaları ve 14. yüzyıldan günümüze uzanan Osmanlı saray porselenlerinin örnekleri de yer alıyor müzede. Kütahya'nın tüm dünyaya mal olmuş ressamları Hüseyin Yüce, Ahmet Yakupoğlu ve Ahmet Duygu'ya ait yağlı boya tabloları da unutmamak gerek. İki buçuk yıl önce hizmete giren ve 4 binden fazla eserin yer aldığı müzeye en çok şehre gelen yabancılar ilgi gösteriyor. Ancak bu durum Sema Güral Sürmeli için tavır değiştirme nedeni değil, ünlü işkadını bu tarz yatırımları Kütahya'da yapmaya devam edeceklerini söylüyor gururla ve ekliyor: "Kütahya bir porselen şehri, öyle de kalmalı."
EKİMDE SERGİSİ VAR
Güzel sanatlar eğitimi gören Sema Güral Sürmeli'nin cam üzerine yaptığı 100 parçalık bir kaftan koleksiyonu da var. Daha önce karma sergilere katılmış ve çalışmalarını sanatseverlerle paylaşmıştı. Ekim ayında ise ilk kişisel sergisini açmayı planlıyor. Eserlerini satmayı düşünmediğini söyleyen Güral, "Sadece bağış kapsamında satmayı düşünebilirim" diyor.
Saray tabloları ve eski kıyafet koleksiyonu var
Güral ailesi, tablolara ve eski kıyafetlere de meraklı. Aile Beylerbeyi, Topkapı gibi sarayların farklı bölümlerinin resmedildiği büyük ebattaki tablolardan çok sayıda esere sahip. Bir de antikacı ve evlerden toplayarak oluşturdukları Osmanlı kıyafetleri koleksiyonu var. Bunların bir kısmı aileye ait otellerde sergileniyor.
Porselen alırken nelere dikkat etmeli?
Karşımda bir porselen uzmanı duruyor. O nedenle soruyorum: "Porselen koleksiyonu yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor?" İşte uzmanından yanıt: "Yaş önemli. Ama eski olmasından çok ait olduğu döneme dikkat etmeli. Kırılmamış, çatlamamış olması da önemli. Ama dönemi ve markası kuvvetliyse çatlak ya da kırık olması sorun teşkil etmez."
Protokol hediyesi Kütahya Porselen
Kütahya Porselen'in İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde çok önemli bir marka olduğunu anlatan Sema Güral Sürmeli, devlet adamlarının yurtdışındaki protokol gezilerine çıkmadan önce özel hediye siparişi verdiklerini anlatıyor: "Bunlar bizden özel bir porselen yapmamızı istiyor. Kimi zaman o kişinin resmini porselene işliyoruz. Bazen altına da hitabet yazıyoruz. Bu da bizim için büyük onur."
Fincan koleksiyonu revaçta
500'ün üzerinde nadide fincandan oluşan bir koleksiyonu olan Sürmeli, Türkiye'de çok sayıda fincan koleksiyoneri olduğunu anlatıyor. Sürmeli'ye göre bunun nedeni kolay toplanması.
Burcu Aldinç/Sabah
Yorum Yaz