Gurbetçinin kesin dönüşe niyeti yok gibi
2011 Türklerin Almanya'ya göçünün 50. yılı... Almanyalı Türklerin büyük bölümünün artık bu ülkede kalıcı olduğu kesinleşmiş gibi...
Gerçi ayrımcılık ve göçmen karşıtı tartışmalar nedeniyle veya sadece düşük gelirli işler bulabildikleri için akademisyen Türkler arasında Almanya'yı terk edip tekrardan Türkiye'de ya da başka ülkelerde kendilerine yeni hayatlar kurmaya çalışanların sayısında son iki-üç yılda bir artış oldu.
Ancak Almanya özellikle birinci kuşağın ve eğitim düzeyleri, çok yüksek olmayanların yeni vatanı gibi. Bu nedenle sonu gelmeyen uyum tartışmalarına rağmen Türk göçmenler arasında yerleşik toplum haline gelme süreci devam ediyor. Kendi işyerlerini kuran ve işveren konumuna gelenlerin sayısı giderek artarken, Türkler arasında konut edinme eğilimi de ciddi bir ivme kazandı.
Çeşitli kurumlar tarafından derlenen sayılara göre, Almanya'da konut sahibi Türklerin sayısı, son 20 yıl içinde dört kat, son 10 yıl içinde de yüzde 14 oranında artarak yüzde 38 oldu. Türklerin yaşadıkları konutların ortalama değeri 160 bin Avro civarında. Kendilerine ait müstakil evlerde yaşayanların oranı 23,9; apartman dairelerinde oturanların oranı ise yüzde 14,1. Uzmanlar göçmenler için ev bulma imkanının Almanlara kıyasla hala daha zor olmasını ve sürekli artan kira fiyatlarını ev sahibi olan göçmenlerin sayısının artmasına neden gösteriyor.
Yorum Yaz