maritbet girişmaritbet
GYO olmanın püf noktaları tartışıldı

GYO olmanın püf noktaları tartışıldı

GYODER’in SPK ile birlikte düzenlediği Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Olmak Konferansı, tüm sektörü bir araya getirdi.

GYODER'in SPK ile birlikte düzenlediği Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Olmak Konferansı, tüm sektörü bir araya getirdi. Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen konferansta, GYO'lar ile ilgili tüm süreçler, konunun uzmanları tarafından ele alındı, bilgi ve deneyimler paylaşıldı.

GYODER Başkanı Işık Gökkaya; “2011 yılı ilk dokuz ayında Türkiye ekonomisi ortalama 9,6 büyürken, inşaat sektöründe bu rakam 12,7 olarak kaydedilmiş, GSYH içinde yüzde 5,7 paya sahip olmuştur” diyerek, gayrimenkul sektörünün önemine dikkat çekti.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise; “Gayrimenkul sektörümüzün gelişmişliği, tüm dünyada konuşulur oldu” diyerek, tüm yabancı yatırımcıların gözünün, Türkiye gayrimenkul sektörünün üzerinde olduğunu söyledi. Erkan, Sermaye Piyasası Algı ve Potansiyeli Belirleme Araştırması'nda gayrimenkulün, altından sonra en çok akla gelen ikinci yatırım aracı olduğunu belirtti.

SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray da; “Türkiye ekonomisinde son birkaç yıldır tüm sürprizler olumlu yönde gelişiyor. Türkiye ekonomisi, beklenilenin üzerinde büyüyor. Bunun önümüzdeki dönemde de böyle süreceğini tahmin ediyorum” dedi. Mevcut büyüklüğü küçük bulduğunu belirten Akgiray, “İMKB'de işlem gören GYO'ların toplam büyüklüğü 100 milyar TL olmalı” diyerek, gayrimenkul şirketlerini GYO olmaya davet etti.

Türkiye'de halen İMKB'de işlem gören Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) sayısı 23, toplam piyasa değerlerinin ise 11 milyar TL civarında. Hali hazırda 18 GYO ise halka arza hazırlanıyor. Bununla birlikte İMKB'de işlem gören GYO sayısının; kısa vadede 50'ye, orta ve uzun vadede ise 75'e sağlıklı bir şekilde ulaşabileceği de öngörüler arasında yer alıyor. Gerek gayrimenkul sektörü, gerekse Türkiye ekonomisi bütünü için büyük bir önem arz eden GYO konusu; Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilmekte olan bir konferansta, tüm detayları ile ele alındı.

SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) ve GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) işbirliği ile düzenlenen “Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Olmak” Konferansı, 15 Aralık 2011 tarihinde Ceylan Intercontinental Otel'de gerçekleştirildi.

Konferans; halka açık olan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) ile GYO kurma sürecine ilişkin mevzuat, değerleme işlemleri, yabancı yatırımcılar, GYO'ların halka açılma sürecinde edindiği deneyimler gibi sektörün ihtiyaç duyduğu konu ve bilgilerin ele alındığı önemli bir platform oldu. GYO'ların yanı sıra, bankalar, finans şirketleri, değerleme şirketleri, proje geliştiriciler, yatırımcılar ve GYO olma potansiyeli olan tüm kurumlar ile konunu kamu ve özel sektördeki uzmanlarını bir araya getiren konferans, sektörün tüm oyuncularını buluşturdu.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Olmak Konferansı;GYODER BaşkanıIşık Gökkaya, İMKB BaşkanıHüseyin Erkan ve Sermaye Piyasası Kurulu BaşkanıProf. Dr. Vedat Akgiray'ın açılış konuşmalarıyla başladı.

GYODER Başkanı Işık Gökkaya, “GYODER olarak gayrimenkul sektörünün bilgi-veri üretimi, paylaşımı ve eğitim gibi ihtiyaçlarını karşılama misyonumuz her zaman birincil önceliklerimiz arasında yer alıyor” diyerek, bu kapsamda SPK ile işbirliğiyle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Olmak Konferansı'nı düzenlediklerini belirtti. Türkiye'de toplam 23 GYO'nun İMKB'de işlem gördüğü ve 18 GYO'nun ise halka arza hazırlanmasının ülke için sevindirici bir gelişme olduğunu vurgulayan Gökkaya, “Türkiye ekonomisi, üçüncü çeyrekte 8,2 oranında büyüme göstererek, 2011 yılı ilk dokuz ayında ortalama 9,6 büyümüştür. Ekonominin lokomotif sektörü olan inşaat sektörü ise hızlı büyümesini 2011 yılında da devam ettirmiş, yılın ikinci çeyreğinde 13,2 seviyesinde olan büyüme oranı ile GSYH içinde yüzde 6 paya sahip olmuştur. İnşaat sektöründe yaşanan bu yüzde 13,2'lik büyümenin temel sebebi; özel sektörün devam eden ve yeni yatırımlarından kaynaklanmaktadır. Üçüncü çeyrekte ise inşaat sektörü 10,6 seviyesinde büyüme göstermiş ve 2011 yılı ilk dokuz ayında ortalama 12,7 oranında büyürken, GSYH içinde yüzde 5,7 paya sahip olmuştur. 2009 yılında yaşanan krizin kalıntılarını geride bırakıp 2010 yılında toparlanan sektörümüz, 2011 yılında beklentilerin de üzerinde canlılık göstermiştir” dedi.

Kentsel dönüşüm için gerekli yaklaşık 400 milyar doların sağlanabilmesi için; Sermaye Piyasası araçlarının geliştirilmesi, yeni ürünlerin çıkarılması ve buna paralel olarak GYO'ların sayısının artmasının önemine de değinen Işık Gökkaya, “Bu anlamda, kentsel dönüşümün başarılı olabilmesi için imar hakkı transferi ve imar haklarının menkulleştirilmesi de sağlanmalıdır. Türkiye'de gayrimenkul sektörünün ve konut kredi stokunun daha da büyüyebilmesi, tabana yayılabilmesi için ikincil piyasaların kurulması da şarttır” şeklinde konuştu.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, kısa süre önce Fas'ta gerçekleştirdiği temaslarda Türkiye'nin başarılarının konuşulduğunu belirtti. Erkan, “Gayrimenkul sektörümüzün gelişmişliği, tüm dünyada konuşulur oldu. Yabancı yatırımcıların gözü, Türkiye gayrimenkul sektörünün üzerinde” dedi.

Türkiye'de gayrimenkulün geleneksel bir şekilde en çok tercih edilen yatırım araçları arasında yer aldığını belirten Hüseyin Erkan, “Sermaye Piyasası Algı ve Potansiyeli Belirleme Araştırması sonuçlarına göre; ülkemizde gayrimenkul, altından sonra en çok akla gelen ikinci yatırım aracı” açıklamasında bulundu.

Türkiye'de uluslararası normlarda bir gayrimenkul sektörünün oluşması, kurumsal ve etkin bir finansal sistem kurulması gerekliliğine de değinen Erkan, bu noktada GYO'ların önemine dikkat çekti.

Erkan, 1997 yılında ilk kez İMKB'de işlem görmeye başlayan GYO sayısının bugün 23'e yükseldiğini ve Aralık 2011 itibari ile piyasa değerlerinin de toplamda 11 milyar liraya ulaştığını belirtti.

SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray ise “Türk ekonomisinde son birkaç yıldır tüm sürprizler olumlu yönde gelişiyor, beklenilenin üzerinde büyüyor. Bunun önümüzdeki dönemde de böyle süreceğini tahmin ediyorum. Özellikle Avrupa, genelde dünyadaki aşağı ve yukarı hareketler, Türkiye'ye ek iş getiriyor. Büyümemizdeki olumlu artılar, sürprizler iyi incelenirse, bunlardan kaynaklandığı görülecektir” şeklinde konuştu. Akgiray, Türkiye ekonomisindeki büyümeyi; iyi yönetilen küçük ve kötü yönetilen büyük AVM'lerin mukayesi ile örnekledi. Türkiye'nin ihracatının büyük bölümünün Avrupa'ya gerçekleştirildiği ve bu coğrafyadaki durağanlığa karşın 2011 yılında 135 milyar dolar ile ihracatla tarihi rekor kırılmasına da dikkat çekti.

Gayrimenkul ve inşaatın, Türkiye'nin lokomotif sektörleri arasında yer aldığını yineleyen Prof. Dr. Vedat Akgiray, ''Gayrimenkul değerlidir, ancak likit değildir. Bu gayrimenkulleri GYO şeklinde dizayn ettiğinizde ise; ortaya likit gayrimenkul çıkıyor'' açıklamasında bulundu.

Şu anda gayrimenkul konusunda büyük iş yapmak isteyen bir girişimcinin, GYO olarak organize olmamasının hiçbir nedenini düşünemediğini belirterek, davette bulundu.

Gayrimenkulün finansmanı için farklı modellerin de bulunduğunu belirten SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, ''Geçen sene kira sertifikası düzenlemesi yaptık. Aslında varlık finansman modeli, sanki gayrimenkulün finansmanı için düşünülmüş ve bulunmuş bir model'' dedi. Akgiray, endekse dayalı risk yönetimi ve benzeri amaçlı bir çok finansal kontrat da sunulabileceğini ifade etti.

GYO modelinin her bakımdan değerli bir model olduğunu vurgulayan ve bir eksisinin, sakıncasının, korkulacak ya da zor bir tarafının olmadığını belirten Akgiray, bürokraside yaşanan sıkıntıları da, öğrendikçe ortadan kaldırmaya çalıştıklarını belirtti. GYO'ların 10 milyar liralık portföy değerinin de, günümüz Türkiye'si için çok düşük olduğunu belirten Akgiray, bu rakamın en az 100 milyar TL olması gerektiğini vurguladı.

Konferansın “GYO'lara İlişkin Yeni Yasal Düzenlemeler” başlıklı ilk oturumuna, SPK Kurumsal Yatırımcılar Dairesi BaşkanıCeyda Özdemir başkanlık etti. SPK Kurumsal Yatırımcılar Dairesi Başkan YardımcısıOnur Atilla ile SPK UzmanlarıAli Erdurmuş, Burak Pirgaip ve Esra Ada Vural da ilgili son hukuki gelişmeleri paylaştı.

“GYO'lar ve Değerleme: Sorular, Sorunlar ve Geleceğe Hazırlık” başlığı altında gerçekleştirilen ikinci oturumun başkanlığını ise GYODER Yönetim Kurulu ÜyesiCansel Turgut Yazıcı üstlendi. SPK Muhasebe Standartları Dairesi BaşkanıKürşad Sait Babuçcu, LİDEBİR Yönetim Kurulu BaşkanıNeşecan Çekici, PwC Kıdemli MüdürüEngin Çubukcu, İş GYO Genel MüdürüTurgay Tanes ve TDUB Yönetim Kurulu BaşkanıBekir Yener Yıldırım da ikinci oturumda bilgi aktarımında bulundular.

“Yatırımcının Halka Arza Bakış Açısı” başlıklı üçüncü oturumu ise Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği BaşkanıAttila Köksal yönetti. Garanti Yatırım İcra Kurulu BaşkanıMetin Ar, UniCredit Türkiye CEO'suKaan Başaran, Pekin&Bayar AvukatHasan Cağlayan ve İş Yatırım Genel Müdürüİlhami Koç da, oturumda yatırımcı açısından halka arzı değerlendirdiler.

Konferansın “GYO'lar için Halka Arza Hazırlanmak” başlıklı dördüncü ve son oturumu ise Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda da; Rönesans Gayrimenkul Yatırım Genel MüdürüCenk Arson, TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel MüdürüIşıl Dinçer, Dumankaya Yönetim Kurulu ÜyesiUğur Dumankaya, Kiler GYO Genel MüdürüHakan Eren ve Akfen GYO Genel MüdürüOrhan Gündüz de konuşmacı olarak, bilgi aktarımında bulundular.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

SPK, GYF uygulama esaslarında değişikliğe gitti
  • 17.07.2024 14:54

SPK, GYF uygulama esaslarında değişikliğe gitti

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK), yeni düzenlemesiyle gayrimenkul yatırım fonlar ...

Proje GYF'ler gayrimenkul sektörünün önünü açacak
  • 24.06.2024 08:49

Proje GYF'ler gayrimenkul sektörünün önünü açacak

 Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan ...

GYODER’den genç tasarımcılara fırsat
  • 14.06.2024 11:41

GYODER’den genç tasarımcılara fırsat

Gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER, 25. yılında “Kente Dokunan Tasarıml ...

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı
  • 19.01.2023 14:23

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, 2023 vizyonunu 19 Ocak Perşembe günü g ...

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı
  • 15.12.2022 11:47

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı

“REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” Kasım 2022 sonuçlarına göre; 2022 Kasım ...

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi
  • 17.11.2022 14:51

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ekim 2022 sonuçlarına göre; markalı kon ...