GYODER’e göre küçük ve güvenli konutlara talep artacak!
Konut sektöründeki son gelişmeleri değerlendiren Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) verilerine göre, sosyo-ekonomik gelişmelere bağlı olarak, tek başına yaşayanlar, birlikte yaşayanlar, çocuksuz aileler ve tek çocuklu ailelerin sayıları her geçen gün artıyor ve toplam içerisindeki payları genişliyor
Konut sektöründeki son gelişmeleri değerlendiren Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) verilerine göre, sosyo-ekonomik gelişmelere bağlı olarak, tek başına yaşayanlar, birlikte yaşayanlar, çocuksuz aileler ve tek çocuklu ailelerin sayıları her geçen gün artıyor ve toplam içerisindeki payları genişliyor. Raporda bu eğilimin, önümüzdeki yıllarda da devam edeceği öngörülüyor. Rapora göre, kişilerin güvenliğe verdikleri önemle de birlikte önümüzdeki 10 yıl içerisinde küçük konutlara ve güvenlikli sitelere olan talep artacak.
Verilere göre, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus içinde 15,7 milyon kişi veya 3,7 milyon hane halkı, kiracı statüsünde bulunuyor. Önümüzdeki süreçte bu statüde olanlardan, ekonomik büyüme senaryolarına bağlı olarak kişi başına düşen gelirin de artmasıyla öncelikle orta gelir grubundakilerin konut talebi artacak. Düşük gelir grubundan ise talep, erişebilir konut fiyatları oluşması halinde gelecek. Üst gelir grubu ise yine konut talebi potansiyeline sahip olmaya devam edecek.
Sosyal, ekonomik ve demografik gelişmeler göz önüne alındığında, önümüzdeki 10 yıl içinde bireylerin konut tercihlerinin değişileceğinin anlaşıldığı raporda, önümüzdeki 10 yıl içinde ilk tercih edilecek konutlar 110-125 metrekare arası, 2+1 ve 3+1 konutlar olacak. Kişilerin ikinci tercihi ise 75-90 metrekare arası 1+1 ve 2+1 konutlara olacak.
Fiyat aralığı olarak en çok, 75-125 bin dolar arasındaki evler talep edilecek. Gelirler arttıkça, yıllar itibariyle bu aralık 125-175 bin dolara kadar yükselebilecek.
Yeşil alan tercih sebebi oluyor
Konutların sağladığı sosyal alanlarında ele alındığı raporda, konut satın alımlarında en çok talep edilen donatıların ve özelliklerin sırasıyla yeşil alan, güvenlik, çocuk parkı ve market olacağı belirtildi. Diğer sosyal donatılar ise ikincil ihtiyaçlar arasında yer alacak. Konut alırken yeri, fiyatı, deprem yönetmeliğine uygun olması, evin büyüklüğü, sıfır konut ve toplu taşımaya yakınlık, önem sırası ile gözetilecek diğer kriterler olacak. Markalı, rezidans tipi, şehir dışında site içi ve müstakil konutlara talep daha sınırlı olacak ve orta, üst gelir grubundan kaynaklanacak.
İlk kaynak banka kredisi
Konut satın alırken en önemli kaynak, banka kredisi olmaya devam edecek. Bu nedenle konut kredisi faizleri ile kredi ödeme tutarları, talep edilen konutun fiyatı ve büyüklüğünde belirleyici olmaya devam edecek. Konut alıcıları önümüzdeki 10 yıl içinde özellikle yeni konutlara daha çok yönelecek. Şehir merkezleri ile şehir kenarlarında bulunan güvenlikli sitelerdeki daire talebi, ilk sırada yer alacak.
Yavuz Karaman/Milliyet
Yorum Yaz