GYODER raporuna göre konut alımı ve kredi kullanan sayısı azaldı!
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) raporuna göre, yılın ilk çeyreğinde konut satışları ile kullandırılan konut kredisi sayısı düştü
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) raporuna göre, yılın ilk çeyreğinde konut satışları ile kullandırılan konut kredisi sayısı düştü.
GYODER tarafından hazırlanan "Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 1. Çeyrek, 2012" raporu, konut sektöründe yaşanan son gelişmeleri içeriyor.
Rapora göre, konut kredileri stokundaki büyüme, yeni yılla birlikte yavaşladı. 2011 genelinde yüzde 22,7 büyüme gösteren konut kredileri, bu yılın ilk 4 ayında sadece yüzde 2 büyüdü. Bu dönemde toplam kredi hacmindeki büyüme yüzde 4 ile geçen yılın oldukça altında gerçekleşti. Raporda, yüksek kredi faizleri ve sıkı para politikasının kredi genişlemesini sınırlandırdığı bildirildi.
Bu yılın ilk çeyrek döneminde kullandırılan yeni konut kredi sayısı ise 66 bin 589 ile son sekiz çeyrek dönemin en düşük seviyesine indi. Geçen yılın aynı döneminde 9,8 milyar lira tutarında yeni konut kredisi kullandırılırken, bu yılın ilk çeyrek döneminde 4,8 milyar lira kredi alındı.
Konut kredisi faiz oranlarında, sınırlı gerileme yaşandı. İlk çeyrek sonunda yüzde 1,25'e düşen ortalama aylık kredi faiz oranları, ikinci çeyrek sonunda ise yüzde 1,21'e geriledi.
Raporda, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasının kredi faizlerindeki gevşemeyi sınırlandırdığı belirtildi.
Konut satışları ise 96 bin 92 ile son üç çeyrek dönemdeki satışların altında gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5,5 artış yaşandı. Konut satışlarının iller arası dağılımında ise önemli değişiklik gerçekleşmedi.
Tüketicilerin konut satın alma eğilimi yılın ilk çeyreğinde 10,60 puan ile yılbaşına göre sınırlı artış gösterdi. Yılın ikinci çeyrek döneminde ise satın alma eğilimi sınırlı ölçüde geriledi. Mayıs ayında 9,70 puanla yılbaşı seviyesinin de altına indi.
- İstanbul'da konut fiyatındaki artış ortalamanın üzerinde -
Mevcut konut fiyatlarında sınırlı artış eğilimi, yılın ilk ve ikinci çeyrek dönemlerinde sürdü.
Türkiye genelinde ilk 5 ayda konut fiyatları yüzde 4,7 arttı. Bu, geçen yılın aynı dönemindeki artışın üzerinde olmakla, enflasyonla karşılaştırıldığında reel artış yaşanmadı. İstanbul'daki fiyat artışları ise yüzde 5,3 ile ortalamanın üzerinde bulunuyor.
Konut kiraları da konut fiyatlarına benzer şekilde sınırlı artış eğilimi gösterdi. Ancak artış hızı, geçen yılın aynı döneminin az üzerinde bulunuyor. Aynı dönemdeki enflasyonla karşılaştırıldığında kira artışları makul oranlarda bulunurken, reel bir artış göstermiyor.
İlk çeyrekte, yeni konut fiyatları da yüzde 2,9 arttı. Yılın ikinci çeyreğinde ise fiyat artışları durağanlaşarak, mayıs itibarıyla yüzde 1,4 gerçekleşti. Konut taleplerindeki yavaşlama, yeni konut fiyatlarındaki artışı da sınırlandırdı.
Posta
Yorum Yaz