GYODER, TBMM'nin onarımına başladı
Gayrimenkul Platformu GYODER, darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM'nin onarımı için tarihi bir projeyi başlattı.
Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği), 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) onarımı için GYODER üyelerinden oluşan konsorsiyum ile tarihi bir projeye imza atıyor. TBMM'nin hasar gören bölümleri, 32 GYODER üye firmasıyla oluşturulan “Milletin Meclisini Millet Yapar" konsorsiyumu tarafından altı ay içerisinde onarılacak ve yenilenecek. Oluşturulacak müzede ise yaşanan tarihi süreç resmedilerek, ölümsüzleştirilecek.
Onarım çalışmaları için konsorsiyum üyelerinden 50 Milyon TL üzeri bir meblağ toplandı. Bu rakamın önümüzdeki dönemde daha fazla GYODER üyesinin katılımı ile artması bekleniyor.
Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği), 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) onarımını imzalanan protokol ile resmi olarak üstlendi. “Milletin Meclisini Millet Yapar” sloganı ile yola çıkan GYODER üyesi 32 firmanın oluşturduğu konsorsiyum, 50 milyon TL üzeri bir meblağ topladı. Bu rakamın daha fazla GYODER üyesinin katılımı ile artması bekleniyor.
TBMM onarımına ilişkin yürütülecek çalışmaların detayları, 24 Ağustos Çarşamba günü TBMM Başkanı Sn. İsmail Kahraman, GYODER Başkanı Sn. Aziz Torun, GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Sn. Avni Çelik ve konsorsiyum üyelerinin katılımlarıyla TBMM'de düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman: Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum
GYODER'le birlikte muhteşem bir eser ortaya koyacaklarını belirten TBMM Başkanı İsmail Kahraman, meclisin onarımında emeği geçen herkese teşekkür etti. Önümüzdeki dönemde meclisin onarımı için verilen desteğin daha da artacağını ifade eden Kahraman, "Altın gibi, gümüş gibi değerli bir eserin ortaya çıkacağını," söyledi.
Aziz Torun: 'Biz milletiz, milletin kendisiyiz' diyen bir sektör olarak bu görevi üstlendik
Yüce meclisin darbenin püskürtülmesinde önemli bir rol oynadığını ifade eden GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise, “Milletin iradesinin merkezi olan TBMM'ne yapılan hain saldırı milletin kendisine yapılmıştır. Bunun cevabı olarak da 'Milletin Meclisini yine milletin yapması' gerektiğine inandık. Bu onurlu görevin, son yıllarda ekonomimizin lokomotifi olmayı başarmış, 2 milyon kişiye istihdam sağlayan, milyonlarca insanımızın hayatına dokunan projeleri hayata geçiren, projelerimizde yaşayan milyonlarca vatandaşımızla 'biz milletiz, milletin kendisiyiz' diyen bir sektör olarak bizlere verilmiş olması çok büyük bir gurur kaynağıdır,” dedi.
Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a projede verdiği destekler için teşekkür eden Aziz Torun, projenin sembolik bir önem taşıdığının da vurgulayarak, “Meclisimizi yeniden inşa etmek ve eskisinden daha da güçlü hale getirmek bu milletin görevidir. Bu proje demokrasimizin sağlamlığı, birlik ve bütünlüğümüzü pekiştiren bir proje olarak da sembolik bir önem taşımaktadır. Biz GYODER olarak bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak değil, bu vatanın özgürlüğü, demokrasisi, birliği ve bütünlüğünü korumak uğruna şehit olan tüm vatan evlatları gibi bir vatan borcu olarak görüyoruz. 32 üye firmamızla birlikte bu onurlu görevi milletimize layık bir şekilde tamamlayacağız” ifadesini kullandı.
Bu menfur saldırını izlerini yok etmek için meclisin onarımına talip olduklarını belirten GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik, bu onurlu görevi gururla taşıyacaklarını söyledi. Sektörün çatı kuruluşu olarak bu görevi başarıyla tamamlayacaklarını vurgulayan Çelik, milletin iradesinin merkezi yüce meclisin onarımını en kısa sürede tamamlayacaklarını ifade etti.
İmzalanan protokolde yapılacak işler ise şöyle sıralanıyor: Bombalanan yerlerin güçlendirilmesi ve onarılması, tüm alüminyum doğramaların aslına uygun olarak yenilenmesi, ana bina ahşap pencere doğramalarının aslına uygun olarak yenilenmesi, şeref kapılarının aslına uygun olarak yenilenmesi, hasar gören ahşap kapıların aslına uygun olarak yenilenmesi, ana bina ikinci bodrum katta sığınak mekanlarının oluşturulması, ana bina muhalefet ve iktidar kulisleri ile kulis bahçelerinin yenilenmesi, ana bina ve bahçede müze oluşturulması, hasar gören avizelerin orijinaline uygun yenilenmesi, ana bina dış cephe traverten kaplamalardan hasar görenlerin onarılması, ana bina içerisindeki hasar gören mermer kaplamalarının mevcuduna uygun olarak onarılması, ana bina bakır çatısının onarılması, ziyaretçi kabul binasının onarılması, ana bina koridorlardaki halıların yenilenmesi, eski halkla ilişkiler binasının (A-B Blok) yıkılıp yerine idare tarafından gösterilen alanda taban alanı 8.000-10.000 m2'ye oturan müştemilatıyla birlikte altında sığınak ve otopark bulunan üç yada dört katlı yeni binanın projelendirilmesi ve yapılması.
Bu tarihi konsorsiyuma katılan üyeler ise verdiği katkılara göre şöyle sıralanıyor:
Platin Konsorsiyum Üyeleri: Astay Gayrimenkul, Artaş İnşaat, Ağaoğlu, Akiş GYO, Çalık Gayrimenkul, DAP Yapı, Doğuş GYO, Emlak Konut GYO, Eroğlu Gayrimenkul, Halk GYO, Kiptaş, Kuzu Grup, NEF, Sinpaş GYO, Sur Yapı, Tahincioğlu Gayrimenkul, Tekfen Holding, Torunlar GYO, Vakıf GYO,
Altın Konsorsiyum Üyeleri: Ege Yapı
Gümüş Konsorsiyum Üyeleri: Akzirve, DKY İnşaat, Ortadoğu Grup, Özak GYO, Piyalepaşa İstanbul, İntaya-EYG-İntes
Bronz Konsorsiyum Üyeleri: Akkuş Gayrimenkul, AND Gayrimenkul, Bak Yapı, Killer GYO, Mar Yapı, 24 Gayrimenkul
- Etiketler:
- GYODER
- TBMM'nin onarımı
Yorum Yaz