Habom Tesisi Leed Gold Sertifikası aldı
Türk Hava Yolları’nın yeni bakım ve arıza servisi HABOM, çevreci binasıyla Leed Gold Sertifikası almaya lâyık görüldü.
Türk Sivil Havacılık tarihinin en büyük girişimlerinden biri olarak addedilen, tamamı, Türk Hava Yolları'nın öz kaynakları ile finanse edilen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda hizmet veren HABOM, yeşil binalar konusundaki uzmanlığıyla dikkat çeken Altensis'in rehberliğinde büyük bir başarıya imza attı.
HABOM, ‘Yeşil Bina Değerlendirme Sistemi' standartları doğrultusunda enerji verimliliği, ekolojik ürün kullanımı ve doğal yaşamın korunması çerçevesinde tasarlanmasıyla, Türkiye'de uçak bakımı alanında bu sertifikaya lâyık görülen ilk tesis unvanının da sahibi oldu.
Bina, tasarım ve inşaatında; sürdürülebilir alan planlaması, suyun verimli kullanımı, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı, malzeme/kaynak kullanımı gibi alanlarda LEED standartları doğrultusunda hayata geçirilen tesis bu ödüle layık görüldü.
Türkiye'nin uçak bakım alanındaki ilk çevre dostu tesisi olarak tarihe geçen HABOM'un yeşil bina özellikleri konusunda bilgi veren Altensis'in kurucu ortaklarından Emre Ilıcalı, “Tesiste 15 wattlık 100 bin aydınlatma ampülüne denk gelecek şekilde güneş enerjisi üretiliyor. Türkiye'nin en yüksek kapasiteli toprak kaynaklı ısı pompaları kullanılıyor. Yağmur suları ve evsel atık sular geri dönüştürülerek yüzde 40 su tasarrufu sağlanıyor. Hibrit, elektrikli ve düşük emisyonlu araçlara yer ayrıldı. HABOM tipik enerji verimli bir binaya göre yüzde 30 daha düşük enerji tüketim oranına sahip” dedi.
Çevreye etkinin en aya indirildiği binanın tüm aşamalarında kullanılan malzemeye dikkat ettiklerini söyleyen Ilıcalı, yerli ve yüzde 20'sinin geri dönüşebilir hammadelerden üretildiğini söyledi. Tesiste temiz havaya ayrıca önem verdiklerini söyleyen Ilıcalı, bu konuda Amerikan standartlarının yüzde 30 üzerine çıktıklarını ileri sürdü.
Enerji kullanımı yakın takipte
Binalarda her türlü sistemin enerji sarfiyatları enerji analizörleri ve bina otomasyon sistemi vasıtasıyla gözlemleneceğini belirten Ilıcalı, bu yolla kontrol dışı bir kullanımın söz konusu olamayacağını ifade etti.
Ayrıntılardan hareketle standart binalara göre yüksek oranlarda enerji, su ve hammadde tasarrufu sağlandığını söyleyen Ilıcalı, bunlara örnek olarak yağmur suyu ve gri suyun geri kazanımı, yenilenebilir enerji sistemleri, ısı pompası ve trijenerasyon gibi verimli alternatif enerji sistemlerini gösterdi.
Yorum Yaz