‘Hak sahipleri ranta odaklanmış durumda’
Avukat Ali Güvenç Kiraz, Bağdat Caddesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarında hukuksal birçok sorunun yaşandığına dikkat çekti.
Bağdat Caddesi'ni adeta bir şantiyeye çeviren kentsel dönüşüm çalışmaları bir yandan da büyük hukuksal sorunlar ortaya çıkardı. Özellikle hak sahipleri arasındaki problemler içinden çıkılmaz bir hal aldı. Türkiye'nin en önemli hukukçularından Avukat Ali Güvenç Kiraz, Bağdat Caddesi'ndeki dönüşümle birlikte ortaya çıkan hukuki sıkıntıları emlaktasondakika.com'a anlattı.
Bağdat Caddesi'nde kentsel dönüşümün yasal işleyişinde aksaklıklar var mı? Yapılması gerekenlerle neler?
Yasal işleyişte özellikle tebligatlar konusunda ciddi aksaklıklar oluyor. Sürelerin başlaması noktasında herkese tebligat yapılması zorunluluğu yurt dışında yaşayanlar, vefat etmiş tapusu mirasçılara intikal etmemiş taşınmazlar açsından ciddi bir sorun. T.C. Nüfus Sistemi'nde herkesin bir adresi olmak zorunda. Yapılan tebligatların ulaşma zorunluluğu beklenmeden tebligatın çıkarılması ile sürelerin başlaması zorunluluğu getirilirse süreç sorunları aşılır.
Bölgede kentsel dönüşüm bu işleyişle ve yasal süreçle devam etmesi halinde neler yaşanır? Öngörünüz neler?
Bölgede özellikle malikler açısından bilinmeyen ve ekonomik olarak alt yapısı güçlü olmayan firmalarla ilgili sıkıntılar başladı. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri ancak mahkemelerde fesh edilebilen sözleşmeler olduğu için de malikler böyle problemli apartmanlarda uzun ve sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Çözüm bina tamamlama sigortasının bir an evvel poliçe haline gelmesi ve maliklerin daha fazla vereni değil o inşaatı yapabilecek olan firmayı seçmesi olacaktır.
APARTMAN TIKANIYOR, İNŞAAT YAPILAMIYOR
Hak sahiplerinin karşısındaki en büyük tehlike ve tehdit nedir?
Hak sahipleri ranta odaklanmış durumda. Ve maalesef o binayı geçekten daha uygun şartlarla yapabilecek firmalar yerine 3-5 m2 fazla taahhüt eden firmayı seçiyorlar. Bu firmalarda sat-yapçı firmalar olduğunda satamadıklarında apartman tıkanıyor ve inşaat yapılamıyor.
Hak sahipleri müteahhitlerle anlaşma aşamasında hukuki açıdan nasıl bir yol haritası izlemeli?
Hak sahipleri artık detayları ortaya çıkan bu süreçte tespit-yıkım-uygulama aşamasından oluşan kentsel dönüşüm sürecine bir ilk ve zorunlu süreç yani ön hazırlık sürecini eklemeliler. Mutlaka hukuki ve teknik destek alarak hem doğru müteahhit doğru proje ve doğru sözleşmeyi yapmalılar.
‘ARSA PAYI DÜZELTME DAVASI AÇILIYOR'
Bağdat Caddesi'nde kentsel dönüşümle ilgili nasıl hukuki sorunlar yaşanıyor? Örnekler neler?
Şu an süreçte arsa payı düzeltme davaları çok açılıyor. Bunun yanında usulsüzlük nedeniyle toplantı iptalleri davaları da var. Yine idare mahkemelerinde, idari işlem iptali davaları da son dönemde yoğunlukta.
Bölgede bazı firmaların emsal artışı yapacakları vaadiyle mal sahiplerine teklif götürdüğü konuşuluyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Bence artık İstanbul da belli bölgeler hariç yani kat yüksekliği sınır olup imar edilemeyen bazı bölgeler hariç emsal artışı konusu hiç gündeme gelmeyecektir. Tam tersi 1 Ocak 2016 itibariyle emsaller bir miktar planlı alanlar imar yönetmeliği ile geriye de gidiyor. Böyle bir vaatle gelenlere kesinlikle inanılmamasını öneririm.
Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz