Hakan Yılmaz ‘Döviz kurları ısınma sektörünü etkilemedi’
2013 2.çeyrekten itibaren yükselen döviz kurları birçok sektörü etkilerken, tüketicinin ekonomik yapısında belirsizlik ve sorun teşkil etmeye devam ediyor
Dalgalanan piyasanın durumu ve döviz kurlarının sert çıkışları maliyet hesaplarında dengelerin değişmesine neden oldu. Bu olumsuz atmosferden en çok etkilenen sektörlerden biri de; Kentsel Dönüşüm, Enerji Tasarrufu ve Cari Açık konularıyla toplumsal bilincin giderek yaygınlaştığı “Isı Yalıtım Sektörü”. Döviz kurlarındaki artışın ısı yalıtım ürün fiyatlarına yansıtılamaması ve nihai tüketicinin bu süreçten olumsuz etkilenmemesi için sektör liderleri karlılık hesaplarını, sektörün ivme kayıp etmemesi adına 2.plana attı. Hammaddelerin euro/dolar üzerinden ithal edilmesinin getirdiği dezavantajı, farklı kalemlerde revizelere giderek dengelemeye çalışan yalıtım sektörü liderleri, bu krizden tedarikçilerinin ve son tüketicinin mümkün olduğunca az etkilenmesi için çaba gösteriyor. Isı yalıtım sektörü ekonomide yaşanan dalgalanmalardan etkilenmeye devam ediyor. Döviz piyasalarında meydana gelen hareketliliğin 2014'te fiyatlandırma anlamında sektörü yeni bir dengeye yönlendireceği öngörülüyor. Döviz kurlarında yaşanan hızlı ve yıkıcı artışın ilk etkilerinin görüldüğü bu günlerde kar maliyet hesaplarında sapmalar yaşanırken, hammaddelerin euro/dolar üzerinden alınıyor olması, bayilik sistemi ile çalışan firmalar için sorunlara yol açıyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ÇBS İzoguard Satış ve Pazarlama Müdürü Hakan Yılmaz: “Dövizde oluşan hareketlilik, yalıtım sektörünün maliyet analizlerini ve karlılıklarını birebir etkilemiyor. Zira yalıtımın hammaddesi yurt dışı kaynaklı olup maliyetin yüzde 60'ını oluşturmaktadır. Döviz girdisiyle yapılan üretimlerin TL ile bayilere satılması satış stratejilerini sürekli olumsuz anlamda tetiklemektedir. Ekonomik anlamda sıkışan piyasalarda kur artışlarını müşteri ve ciro kaybı faktörü nedeniyle yansıtma durumumuz eş zamanlı olamıyor. Aynı zamanda bayilerle anlaşmaları yapılmış TL bazlı ürünlerin şimdiki kurla müşteriye ulaştırılması da karlılık anlamında firmaları zorluyor. Karlılıkların azalması yeni yatırımlara ve istihdama olumsuz yansıyor” dedi.
Yorum Yaz