Haluk Sur'dan mütekabiliyet açılımı!
GYODER'in düzenlediği 12.Gayrimenkul Zirvesi'nin ikinci gününde düzenlenen Uluslararası yatırımcılar neden Türkiye'yi tercih ediyor? oturumunda, Türkiye'nin dolar odaklı iş yapan ülkelerle işbirlikleri yapması için İslami yatırım araçlarına yönelmesi gerektiği tartışıldı
GYODER'in düzenlediği 12.Gayrimenkul Zirvesi'nin ikinci gününde düzenlenen Uluslararası yatırımcılar neden Türkiye'yi tercih ediyor? oturumunda, Türkiye'nin dolar odaklı iş yapan ülkelerle işbirlikleri yapması için İslami yatırım araçlarına yönelmesi gerektiği tartışıldı.
Tharaa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tariq Ramadan, Türkiye'de gayrimenkul sektöründe pek çok yatırım fırsatı bulunduğunu ancak bunun yanında birçok engelin de yer aldığını belirterek, “Rakamlar gösteriyor ki Türkiye'ye çok fazla talep var ancak ciddi bir şekilde Türkiye'de düşünülmesi gereken konular da var. Kurdaki dalgalanmalar ve liranın dolar karşısındaki durumu engellerin başında geliyor. Çünkü Körfez ülkeleri dolar odaklı çalışıyor” diye konuştu. Türkiye'nin Ortadoğu ile de bir iletişim köprüsü oluşturmasına dikkati çeken Ramadan, yatırımcı çekmek için dışarıya açılmanın önemini de vurguladı. Türkiye'ye İslami yatırım araçlarını öneren Ramadan, “Bu yatırım araçlarına yönelen geniş bir yatırımcı kitlesi var. İslami yatırım araçlarına yönelerek bu tür araçları kullanan kesimi çekebilirsiniz. Bu araçları sadece gayrimenkul sektöründe değil, tüm sektörler için oluşturabilirsiniz” dedi.
Malezya'nın GYODER'i Türkiye'de
Türkiye'deki GYODER ile eşdeğer bi yapıda bulunan Malezya GYO Yöneticileri Derneği Başkanı Stewart Labrooy, Malezya'da GYO hacminin 14 milyar dolar olduğunu söyledi. Türkiye'nin Ortadoğu'daki yatırımcılara İslami sermaye piyasaları sunmasını tavsiye eden Labrooy, “Türkiye'nin, insanı, yeteneği, tesisleri ve potansiyeli var. Kendini Ortadoğu'nun İslami finans merkezi olarak konumlandırabilir. Kentsel dönüşüm programlarınız için sermayeye ihtiyacınız olacak. Sukuk piyasası oluşturabilirsiniz” önerisinde bulundu. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları için uzmanlaşmanın önemine dikkat çeken Labrooy, şunları söyledi: “Gayrimenkulun tüm öğelerini içeren GYO'lara Asya'da pek sıcak bakmazlar ve tecrübesiz olduğunuzu düşünürler. Bu nedenle GYO'larda uzmanlaşmaya gidin. Alışveriş merkezi GYO'ları, hastane GYO'ları kurabilirsiniz. Küreselleşmek istiyorsanız çeşitlendirilmiş faaliyetler yerine uzmanlaşmanız gerekir.” dedi.
Türkiye fiyatlamada bölgenin en agresif ülkesi
Abraaj Capital Gayrimenkul Bölümü Başkanı Faisal Khan, gayrimenkulun orta vadeden uzun vadeye uzanan bakış açısı gerektirdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye'nin yatırım açısından çok çekici yanları var. Bir kurumsal yatırımcı olarak bir projeye baktığımızda her şeyi yerli yerine oturtan bir faktör var: Ticari gayrimenkul. Hangi faktörler kurumsal yatırımcıyı Türkiye'ye çekerse onları aktif hale getirmeniz gerekiyor. Türkiye'nin ticari gayrimenkul piyasasına odaklanması gerekiyor. Bu şekilde kurumsal yatırımcıyı cezbedebilir. Burada sahipliğin kurumsal yönünü geliştirmek ve saydamlık son derece önemli. İkinci önemli nokta ise fiyatlamalar. Türkiye, fiyatlama açısından bölgenin en agresif ülkesi. Böyle olunca, gayrimenkul piyasası açısından bir çarpıklık oluyor. Gerçek bir yatırımcının kar etmeden Türkiye'den gayrimenkul satın almasını bekleyemezsiniz. Üçüncü önemli öğe ise borcun nasıl verildiği ve borca ulaşılabilirlik. Borç ve fiyatlandırma unsurları yatırım açısından temel bir kısıtlayıcı oluyor.”
Htemlak
Yorum Yaz