Hangi illerde konutlar, kendilerini ne kadar sürede amorti ediyor?
Türkiye'de ve diğer birçok gelişmekte olan ülkede gayrimenkul sektörü ile ilgili derinlikli ve analitik bilgiler sunan online bir şirket olan Reidin, satın aldığınız bir konutun ne kadar sürede kendini amorti ettiğini araştırdı
Bir zamanlar spekülatif değerlerle ifade edilen bu bilgi, 2007 yılından beri somut rakamlarla hesaplanmakta. REIDIN'in aylık olarak hesapladığı Konut Yatırımı Geri Dönüş Süreleri, il ve semt bazında, belli bir satış değerine sahip bir konutun, kira getirisi ile kendini kaç yılda amorti edeceğini gösteriyor.
2012'in sonu itibariyle il bazında hesaplanan verilere göre, Türkiye'nin 7 büyük ilinde konut amortisman süreleri şu şekilde ortaya çıkmakta:
Tek tek iller bazında baktığımızda, 2007'den bu yana çeşitli inişler ve çıkışlar göze çarpıyor:
Üç büyük ilimizin konut amortisman sürelerine detaylı baktığımızda ise şu detaylar ortaya çıkıyor:
Genelde “Kaos”la eşanlamlı düşünülen İstanbul, konut yatırımı geri dönüş süreleri söz konusu olduğunda oldukça tutarlı bir grafik sergiliyor. 15 – 16 yıl arasında gidip gelen amorti süresi, neredeyse son üç yıldır değişiklik göstermiyor.
İstanbul'a oranla daha iniş çıkışlı olan ve geri dönüş süresi an itibariyle bir yıl fazla olan Ankara, son üç yıldır 17 – 18 arasında gidip gelmekte. Ancak Ekim – Kasım – Aralık 2008'de kısa bir süreliğine 15 yıla inmişliği var.
İzmir, bugün konut yatırımını kira geliriyle en yavaş amorti eden şehrimiz olarak öne çıkıyor. Genellikle 17 – 18 yıl arasında gidip gelen İzmir, bir dönem 19 yıl rakamını da görmüştü (Mayıs 2009 – Mart 2010).
REIDIN.com Hakkında
REIDIN, Türkiye'de ve diğer birçok gelişmekte olan ülkede gayrimenkul sektörü ile ilgili derinlikli ve analitik bilgiler sunan online bir şirkettir. REIDIN.com Gayrimenkul Bilgi Servisi'nde fiyatlar ve endeksler; şirket, proje ve bina bilgileri; gelişmiş coğrafi bilgi sistemi araçları; arz-talep verisi; pazar trend analizi; araştırma raporları; yerel, ülke ve internet medyası dahil tüm sektör haberleri; makroekonomik veriler dahil birçok veri seti bulunmaktadır.
Yorum Yaz