Hindistan'dan Türk yatırımcılara yatırım daveti!
400 milyon kişiye ulaşan orta sınıfı ile cezbedici bir pazar olan Hindistan'ın Ankara BüyükelçisiSusmita Gongulee Thomas, Hintli orta sınıfın ‘renkli mobilyalara' ilgi duyduğunu belirterek, Türkyatırımcıları ülkesine davet etti
400 milyon kişiye ulaşan orta sınıfı ile cezbedici bir pazar olan Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, Hintli orta sınıfın ‘renkli mobilyalara' ilgi duyduğunu belirterek, Türk yatırımcıları ülkesine davet etti.
Hindistan'da orta sınıfın gelir seviyesinin hızla yükseldiğini ve bu sınıfta yer alan nüfusun genç olup renkli mobilyalara ilgi duyduğunu anlatan Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, Türk üreticileri Hindistan'a yatırım yapmaya ve ihracatlarını artırmaya davet etti.
Hindistan'da orta sınıfın yaklaşık 400 milyon kişiden oluştuğunu kaydeden Thomas, "Ülkemizde çok büyük bir pazar var. Yalnızca bu kesim için yılda ortalama 8-9 milyar dolarlık mobilya ihtiyacı var. Oysa bu ihtiyacın yalnızca 3 milyar dolarlık bölümü karşılanıyor" dedi.
Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ASİAD) davetlisi olarak Mersin'e gelerek işadamlarına
ülkesinin yatırım olanakları hakkında bilgi veren Hindistan Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, özellikle mobilya sektörü üzerinde durdu. Hindistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yıllık 6 milyar dolar düzeyinde olduğunu ve bu ticaretin büyük kısmını Hindistan'ın gerçekleştirdiğini anlatan Thomas, bunu yeterli görmediklerini, Türkiye'nin de Hindistan'a ihracatını artırmasını beklediklerini söyledi. Hindistan'ın Türkiye'ye ağırlıklı olarak petrol bazlı ürünler, pamuk elyaf, pamuk ipliği, bazı antibiyotikler, motor parçaları ve granit gönderdiğini kaydeden Thomas, Türkiye'den ise mermer, tekstil makine ve ekipmanları ile bazı sarf malzemelerini aldığını söyledi. İki ülke ticareti arasında çok büyük sorunlar bulunmadığını, bir dönem Türkiye'nin pamuk ipliği ve granit için kota koyduğunu ifade eden Thomas, yapılan ikili görüşmeler sonunda gelecek yıl ocak ayında pamuk ipliğine konulan kotanın kaldırılacağını, granitte de çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Bu düşünceyle TUSKON ile yıl boyu devam edecek bir çalışma içine girdiklerini anlatan Thomas, bu kapsamda Türkiye'deki endüstrisi gelişmiş şehirleri ziyaret ederek Hindistan'ı tanıtıp ikili ilişkileri artırmak istediklerini belirtti.
2023 hedefi için Hint pazarı iyi değerlendirilmeli
Denizli'de mermer üzerinde dururken Mersin'de mobilya ve tekstili öne çıkardıklarını vurgulayan Susmita Gongulee Thomas, şunları söyledi:
"Hindistan dünyada en hızlı büyüyen 2. ekonomi ve 2050'de de Amerika ve Japonya'dan sonra dünyanın en güçlü 3. ekonomisi olmaya aday. Dünya Bankası'nın açıkladığı verilere bakınca dünyanın geri kalanında küresel kriz olmasına rağmen ve diğer ülkelerin ekonomilerinde düşüş görülürken Hindistan'da yüzde 6'lık büyüme olduğu açıklandı. Görüldüğü gibi ne politik ne siyasi ne ekonomik bir sorunumuz gözükmemekte. Türkiye 2023 ihracat hedefine ulaşmak için bu büyük ve giderek ekonomisi güçlenen pazarı iyi değerlendirmeli."
Hindistan ekonomisinin büyümesi ve gelir düzeyinin artmasına paralel olarak her türlü ihtiyacının da
arttığını vurgulayan Susmita Gongulee Thomas, şunları söyledi:
"Bizim öncelik verdiğimiz konu mobilya sektörü. Çünkü bu alanda ciddi ithalat yapıyoruz. 2008'de mobilya ithalatımız 1,8 milyar dolar düzeyindeyken bu rakam 2010'da 3,7 milyar dolara yükseldi. İtalya, Almanya, İspanya ve Malezya'dan yaptığımız ithalatın yanı sıra yine İtalya, İspanya, Amerika
ve Brezilya'dan mobilya parçaları ithal edip ülkemizde monte ediyoruz. Bu pazarda Türkiye'yi de görmek en büyük isteğimiz."
Thomas, Türk yatırımcının Hintli ortağa ihtiyaç duymadan yatırım yapabileceğini söyledi. Elde edilecek kârın yüzde 100'ünün Türkiye'ye taşınabileceğine işaret eden Thomas, yatırım alanı olarak da Hindistan'daki ticaret parklarını gösterdi.
Derya EĞRİCAN GÜLEÇ/Dünya
Yorum Yaz