Home Office çalışmanın kuralları neler?
Home office'da çalışmanın kurallarını yıllardır aynı pozisyonda çalışanlar anlattı
Home Office çalışmanın kuralları neler? Home office'da çalışanlar anlattı
Ev mayın tarlası gibi...
Turgut Yüksel
Çizer, yazar, tasarımcı, 45 yaşında.
Beş yıldır evden çalışıyor.
10 gibi çalışmaya otururum. Yetişmesi gereken acil bir iş yoksa 3 gibi paydos ederim. Arada hem hareket etmiş olmak için hem de işten kafamı biraz uzaklaştırmak için çay-kahve molası veririm. Bir de 10 dakikalık bilgisayar oyunu molası veririm. Disiplin ve ölçüyü kaçırmama işi zaman içinde oturuyor. Yoksa ev mayın tarlası gibi, oyalanacak ve insanın aklını çelecek çok şeyle dolu. Zaman içinde hangisine ne zaman vakit ayıracağın netleşiyor. Disiplin yöntemim, Bertrand Russell'ın “Bir insan için günde dört saat çalışma yeterlidir” düsturu. Evden çalışmanın iş için bir başka mekâna gitmemek, yolda vakit kaybetmemek, çalışmanı istediğin saate göre ayarlamak, hiçbir işyerinde bulunmayan ‘canın isterse yarım saat uyku çekebilme' rahatlığını bilmek, işyerinin verdiği mide bozucu yemekleri yemek yerine keyfinize göre mercimek köftesi yapabilmek, gereksiz insanlarla muhatap olmamak gibi sayısız avantajları var. Dezavantajı ise bana göre yok.
Kendini koltukta uzanıyor bulabiliyorsun
Zümrüt Burul
İletişim danışmanı, menajer, 29 yaşında. Beş senedir evden çalışıyor.
Belli bir rutinim yok. Yoğun bir iş günüyse ve mail trafiği varsa bilgisayar başında kalkmadan saatlerce çalışabiliyorum. Arka arkaya çok telefon görüşmesi yaptığım zamanlarda mola veriyorum. Ölçüyü kaçırmamanın da bir denklemi yok. O gün iş yoğunluğu açısından daha rahat bir gündeysem bir sürü şeyi erteleyip evde başka şeyler yaparken kendimi bulabilirken, acil yetiştirmem gereken şeyler olduğunda mecburen bilgisayarın başından kalkamıyorum. Evden çalışmanın en büyük avantajı rahat ve tanıdığın bir ortamda çalışıyor olmak ama bu dezavantaja da dönüşebiliyor ve yorgunluk çöktüğünde kendini koltukta uzanıyor bulabiliyorsun. Ayrıca istediğin zaman yemek molası verebiliyor ve çalışırken sürekli bir şeyler içip atıştırabiliyorsun. Her türlü ofisin getirdiği formaliteden uzak olmak da psikolojik açıdan pozitif bir etki sağlıyor ve stres faktörünü azaltıyor.
Evden çalışınca 7 gün 24 saat işle yaşıyorsunuz
Dİdem Özkayrım
Serbest eğitmen, iş geliştirme danışmanı, yönetici koçu, 40 yaşında. Altı aydır evden çalışıyor. Günlük rutini bozmadım. Ofiste çalışırken de 05.30'da kalkıyordum. Halen aynı şekilde kalkıyorum. Ancak bu kez sabah sporumu yapma fırsatı buluyorum. 08.30'da da işe başlıyorum. Akşam mesai bitiminin ucu açık. Profesyonel yaşamdaki mesai kavramı burada yok. Yedi gün, 24 saat iş ile yaşıyorsunuz. Diğer yandan sizi bölen daha fazla etken var. Ev ile ilgili yapılması gerekenler ve işiniz gereği dışarıda bulunduğunuz zamanlar bunların başlıcaları. Ben de belirli günlerde dışarıdaki işlerimi bir araya topluyorum. Aynı günde birkaç farklı işi dışarıda bitirmeye çalışıyorum. Evde çalıştığımda mümkün olduğu kadar çalışmamı bölmemeye gayret ediyorum. Belli bir plan dahilinde bir çalışmayı tamamlayınca kendimi internette dinlendiriyorum. Altın saatlerim sabah saatleridir. Herkese en verimli saatini bulmasını ve o saatlerde konsantre bir şekilde çalışmasını tavsiye ederim. Evde çalışmanın en büyük avantajı kendinize ve ailenize vakit ayırabilmek. Yoğun saatlerde trafikten de kaçmış oluyorsunuz. Ayrıldığım işimle evimin arasında 80 kilometre vardı. Bugün bu vakti kendime ve aileme ayırabiliyorum. Ama çok keyifli bir çalışma ortamından ayrıldım. Çok güzel dostlukların kurulduğu bir ortamı bırakınca yalnızlık hissediliyor. Gerek iş bilgisi gerekse network açısından paylaşımlar azalıyor. Ancak internet sayesinde sosyal yaşamdan kopma riski azaldı.
Ofisime ulaşmam 15 saniye sürüyor!
Tanju Akdenİz
Yönetim danışmanı, 52 yaşında. 12 yıldır evden çalışıyor.
Başlangıçta disipline olmakta zorlanıyordum. Bende işe yaradı, belki başkasına da yararlı olabilir: İşlerimi 1-1,5 saatlik dilimlere bölüyor ve o dilim için planladığım işleri (tuvalete gitmek dahil, ne olursa olsun) bitirmeden, işin başından kalkmıyordum. Olağanüstü durumlar dışında saat 18.00'den sonra iş yapmıyorum. Evden çalışmanın avantajları arasında daha ekonomik, daha hızlı ( İstanbul 'daki ofis çalışanlarının günde iki, üç saatlerinin yolda geçtiğini tahmin ediyorum. Benim ofise ulaşımım 15 saniye sürüyor!), daha özgür (Odamı istediğim gibi dağıtabiliyorum, istediğim kıyafetle çalışabiliyorum), daha esnek (Dişçiye, berbere gitmek için izin almam gerekmiyor) olmasını sayabilirim. Öte yandan sosyalleşme sınırlı oluyor. Müşterinin sizi ziyaret etmesi gereken bir işkolunda çalışıyorsanız da sorun olabilir.
Hafif bir ‘hapis' hali oluyor...
Okay Karadayılar
Grafik tasarımcı, 28 yaşında. Yedi yıldır evden çalışıyor.
Çalışma saatlerimi asla sabitleyemedim. Mesai saatleri sırasında iletişime geçmem gereken kişiler ya da yapmam gereken ufak tefek işler varsa onları hallediyorum. Uzun süreli konsantrasyon gerektiren işler için öğleden sonra ve geceyi tercih ediyorum. Mesai saatlerimin kesin olmaması gece huzurunda çalışmamı kolaylaştırıyor. Zamanla öğrendiğim iki altın kural: A: Asla pijamayla işe oturma. B: Ev içindeki ‘işyeri' tanımlı ve evden olabildiğince ayrı olsun. Evden çalışınca dikkat dağıtıcı etmenleri kontrol altında tutmak kolaylaşıyor. Öte yandan iş-ev hayatı birbirine geçince hafif bir ‘hapis' hali oluyor. Ayrıca müşterinin çalışma ortamıma gelmesi gerektiği durumlar nahoş olabiliyor.
1- Özel bir çalışma alanı oluşturun
Çalışma alanınızın çok büyük olması şart değil, küçük bir masa ve sandalye yeterli olacaktır. Ama mutlaka ayrı bir alan olmalı. Bu alan ne kadar havadar ve rahat olursa çalışma veriminiz o kadar artar. Mümkünse dikkatinizi dağıtan objeleri evin diğer yerlerine taşıyın. Burası çalışmanızı bölen detaylardan uzak bir alan olmalı.
2- Çalışmanız verimli olsun
Çalışma saatiniz içerisinde vaktinizi iş dışında bir şeye harcamayın. Saçlarınızı taramak, makyaj yapmak, tıraş olmak, çoraplarınızı aramak gibi aktivitelerle vakit kaybederseniz verimliliğiniz azalır.
3- Pijamalarınızı çıkarın
Evet, evde çalışıyorsunuz ve ne zaman çalışıp ne zaman bırakacağınıza kendiniz karar veriyorsunuz. Rahat kıyafetlerle çalışmanız doğal ama yataktan kalktıktan sonra pijamalarınızı çıkarın! Yatarken giydiğiniz kıyafetler, çalışırken uykunuzun gelmesine sebep olur.
4- Rutin alışkanlıklar edinin
Ofis ortamında çalışanların her sabah yaptıkları rutinler vardır. Otobüse, metroya, servise binerler, indikleri yerden fırına uğrar, simit alıp masalarına geçtiklerinde bir çay-kahve söylerler. Bunu siz de uygulayın. Yapılan rutin işler sizi psikolojik olarak yeni bir güne hazırlar ve çalışmak için motive eder. İşe başlamadan önce dışarıda kısa bir yürüyüş yapın, fırından bir şeyler alın ve eve dönün.
5- Tüm araç gereciniz yanınızda olsun
İş için kullanacağınız araçları çalışma alanında bulundurun. Bilgisayarınız, not defteri, kalemleriniz ve diğer ihtiyaçlarınız yakınınızda olmalı. İşle ilgili bir belgeyi aramak için salona geçtiğinizde çiçeklerin sulanmamış olduğunu fark edip çiçekleri sulamaya başlamanız çalışmanızı uzun saatlere yaymanıza sebep olabilir.
6- Toplantı mekânı olarak kafe
Müşterilerinizle yapacağınız toplantılar için bir mekân belirleyin. Semtinizde bulunan uygun kafeler dışarıda yapmanız gereken toplantılar için ideal yerlerdir. İlla ki ciddi bir toplantı salonunda görüşmeniz gerekirse günlük ve saatlik toplantı salonu kiralayan firmalara başvurabilirsiniz.
7- Gününüzü planlayın
Esnek olmak evden çalışmanın en güzel yanıdır ancak planlı bir çalışma günü, işinizin daha hızlı bitmesini sağlar. Günün başında hangi saatlerde hangi işleri yapacağınıza, öğle yemeğinizi hangi saatte hazırlayıp yiyeceğinize karar verin. Düzensiz çalışmak hem verimi düşürür hem de bitmek bilmeyen çalışma saatlerine yol açar.
8- Dışarı çıkın
Ofislerde çalışanlar genelde kendilerini öğle aralarında dışarı atma eğilimindedir. Temiz hava, gerek ofiste çalışanlara gerekse evde çalışanlara iyi gelir. 10 dakika da olsa açık havada yürümek kendinizi gün içerisinde yorgun hissetmenizin de önüne geçer.
9- Öğle yemeğinizi masada yiyin
Masada yemek öğleden sonra işe dönmeniz için önemli bir nokta. Yemeği yatakta ya da koltukta televizyon karşısında yemek, öğleden sonra işe tekrar odaklanmanızı zorlaştırabilir. Yemek sonrası bastıran o tatlı uykuya daha kolay dur diyebilmek için yemeklerinizi masada yiyin.
10- Kendi kendinin insan kaynakları ol
İşyerleri çalışanlarına temizlik, güvenlik ve iyi bir çalışma ortamı sağlamak için bir ekip oluşturur. Evdeki çalışma saatleriniz boyunca kendi ortamınızdan sorumlu tek kişi sizsiniz. Tüm ihtiyaçlarınızı kendiniz karşılamalı, iyi bir çalışma ortamı sağlamalısınız.
Yorum Yaz