İdris Güllüce ‘Türkiye rant vergisine hazır değil’
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, rant vergisinin bugünden yarına hemen hayata geçirilebilecek bir konu olmadığını belirtti
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, rant vergisinin bugünden yarına hemen hayata geçirilebilecek bir konu olmadığını belirterek, “Şu anda buna hazır değiliz. Bazı teknik düzenlemeler, altyapı gerektiriyor” dedi.
Bakan Güllüce, bir süredir gündemde olan gayrimenkullerden ‘rant vergisi' alınması tartışmalarına son noktayı koydu. Meclis'te bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Güllüce, rant vergisi için altyapı çalışmalarının tamamlanıp ekonomide belli bir düzeye ulaşılması gerektiğini ifade etti. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın gelişmiş ülkelerdeki örneklerden de hareketle bir vizyon ortaya koyduğunu kaydeden Güllüce, “Bu konuda 2023 yılında mı daha sonra mı adım atılır bu ekonomi ile de ilgili bir durum. Devletlerde 10, 20, 30 yıllık çalışmalar yapılır bu da böyle bir iş. Hemen yarın olacak bir iş değil, hemen yapalım denebilecek kadar kolay da değil. Şu anda Türkiye buna hazır değil. Ciddi bir çalışma, teknik düzenleme, altyapı gerektiriyor” dedi. Mevcut durumun tespiti için bir envanter çalışması gerektiğini, bunun 17.5 milyon binanın, arsaların değerlerinin tespitini içerdiğini kaydeden Güllüce, rant vergisi konusunda bir takvim vermenin mümkün olmadığını, coğrafi bilgi sisteminin bile tam anlamıyla oluşmadığını kaydetti. Güllüce, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye 10 sene önceki 500 milyon dolar kredi için dilenen, hastaların hastanede rehin kaldıkları, 85 kişilik sınıflarda çocukların okudukları, ilaç kuyruklarının olduğu, muayene için bir ay önceden randevu alınan Türkiye değil. Çok yol kat ettik ama Almanya'nın standardında da değiliz. Hızla problemlerini çözen, gelişen bir Türkiye var ama bir Norveç, bir ABD de değiliz. Bu iş bir altyapı işidir, şimdi orta foto uçuşları için ihale yapıyoruz. Uçaktan bütün şehirlerin fotoğraflarını çekeceğiz. Bunlar zaman alan çalışmalar. Dünya bunu çok önceleri halletmiş. İngiltere, metrosunu çok önceden bitirmiş, biz daha yeni yapıyoruz bu konu da öyle bir şey. Londra'da 600 km metro var. Biz İstanbul'da daha 100 km'ye yeni ulaştık.”
Saraçoğlu Mahallesi'ne kent müzesi kurulabilir
Güllüce, Ankara'da Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde kurulan Saraçoğlu Mahallesi'nin yıkılarak rant oluşturulacağı iddialarına ilişkin olarak da “Yıkılması konusunda alınmış bir karar yok. Ne olacağıyla ilgili çalışma yapılıyor. Bir şehir müzesi kurulabilir. Durduk yerde kimse yıkmaz ama deprem riski, başka sorunları varsa başka çaresi yoksa yıkılır. Öyle mi değil mi bilmiyorum” dedi.
Canansa Karya/Dünya
Yorum Yaz