maritbet girişmaritbet
"İki göz odam olsun yeter" devri bitti

"İki göz odam olsun yeter" devri bitti

Son yıllarda konut almak isteyenler, ''İki göz odam olsun yeter'' mantığını terk ederek güvenlik, havuz, sauna, akıllı ev sistemleri ve spor alanları bulunan projeleri tercih etmeye başladı.

Kredi seçeneklerinin çok fazla olması, uzun vadeye yayılması konut almak isteyenlerde ''daha iyi bir evde yaşamalıyım'' düşüncesini ön plana çıkarıyor.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, dar ve biraz üstü gelire sahip vatandaşların ağırlıklı olarak TOKİ kanalıyla ev sahibi olmayı yeğlediğini, bu nedenle özellikle son birkaç yıldır inşaat firmalarının konut projelerinde müşterileri için farklı alternatifler sunmaya başladığını söyledi.

Konut projelerinde, yüzme havuzu, spor alanları, dinlenme alanları gibi bölümlerin standart hale gelmeye başladığını dile getiren Şahin, ''Yeni konutlarda ilk tercih edilen depreme karşı güvenli binalar. Akıllı ev sistemleri, sauna, kapalı spor salonları, açık ve kapalı yüzme havuzları, çocuk oyun alanları da tercih sıralamasında ilklerde yer alıyor'' dedi.

Şahin, özel bir yasayla konut üreten TOKİ ile inşaat firmalarının rekabet edebilme şansının bulunmadığına işaret ederek, ''TOKİ ile rekabet edemeyen firmalar, müşteri kapmak için farklı projeler üretmek zorunda kalıyor. Bu nedenle son zamanlarda konut projelerinde müşteriler için farklı tercihler sunuluyor. Piyasaya çıkan yeni arabalarda olduğu gibi yeni konut projelerinde de yeni donanımlar bulunuyor'' diye konuştu.

"Türkiye'nin lider sektörü inşaat"

Bursa'da konut projelerinde de iddialı olan bir inşaat firmasının sahibi İnşaat Mühendisi Mecit Özkelebek de inşaatın Türkiye'nin lider sektörlerinden biri olduğunu söyledi.

İnşaat sektörünün sürekli değişkenlik gösterdiğini, firmaların birbirleriyle fiyat ve proje bazında yarıştığını dile getiren Özkelebek, bu durumun da konut almak isteyenlere yaradığını belirtti.

Özkelebek, ''İki göz odalı bir evim olsun'' döneminin artık geride kaldığını ifade ederek, insanların hayatlarını geçirecekleri evlerin, mekanların konforlu, ferah ve diğer sosyal etkinlikler açısından geniş imkanlara sahip olmasını istediklerini kaydetti.

Son yıllarda ''konak daire'' projelerinin villa projelerden daha fazla ilgi görmeye başladığını anlatan Özkelebek, ''Konut almak isteyenler artık stüdyo tipi de olsa 5 + 1 de olsa konforu ön planda tutuyor. Bunların dışında, kullanılan malzemelerin de marka olması tercih ediliyor'' dedi.

Özkelebek, özellikle büyük kentlerde göç ve nüfus artışı nedeniyle ''müstakil ev'' mantığının geride kaldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

''Özellikle belli bölgelerde bir evlik arsa fiyatı ortalama bir daireninkiyle neredeyse aynı. O nedenle toplu konut projeleri, hem fiyat hem de sunduğu sosyal imkanlar nedeniyle daha fazla ilgi görüyor. Konut fiyatları tercihlere göre 75 bin liradan 1 milyon liraya kadar değişiyor. Ancak 75 bin liralık konutta dahi otopark, güvenlik, çocuklar için oyun alanları olabiliyor.''

Konak dairelere büyük ilgi
Bir dönem villa projelerin çok büyük ilgi gördüğünü anımsatan Özkelebek, son dönemde ise ''konak daire'' projelerine yönelme olduğunu söyledi.

Özkelebek, konak daire projelerde, havuz, sauna, spor merkezi, spor ve oyun alanları, akıllı ev sistemlerinin bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

''Havuzlu ve bahçeli villalar son dönemde çok revaçta değil. Havuzun temizliği, güvenlik, bahçenin bakımı ve diğer sorunlar nedeniyle konak dairelere ciddi talep var. İnsanlar işleriyle uğraşmayacakları, sadece konforunu yaşayacakları ev istiyorlar. Ayrıca başta hırsızlık olmak üzere diğer olumsuzluklara karşı üst düzey güvenlik talebi var konut alıcılarının. Hem konforlu bir evde yaşayıp hem de komşuluk isteyenler de ağırlıklı olarak konak daireleri tercih ediyor.''

Özkelebek, inşaattaki bu canlılığın diğer sektör yöneticilerinin de dikkatini çektiğini ve bu nedenle sektöre yeni aktörlerin girmeye başladığını bildirdi.

Arz-talep nedeniyle sektöre giren yeni firmaların bir kısmının hem kendilerini hem de müşterilerini zor durumda bıraktığını anlatan Özkelebek, ''Elbette inşaat sektörüne, başka sektörde başarılı olmuş bazı firmalar iddialı ve hazırlıklı giriyor. Onlar da proje ortağı olarak sektörü tanıyan firmaları tercih ediyor. Bir anlamda para ve iş tecrübesi ortaklığı yapılıyor. Ancak sırf inşaattaki hareketlilikten etkilenen ve hem mali hem de tecrübe olarak yeterli olmayan firmalar da sektöre giriyor. Onlar da hem kendilerini hem de müşterilerini zor durumda bırakıyor'' diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kahramanmaraş'ın merkezindeki yapılar 2025'te teslim edilecek
  • 19.11.2024 16:42

Kahramanmaraş'ın merkezindeki yapılar 2025'te teslim edilecek

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, şehir merkezinin ayağa kalkması için Hüküm ...

Bakan Bolat: "Irak'a yatırımların artmasının destekçisiyiz"
  • 19.11.2024 15:57

Bakan Bolat: "Irak'a yatırımların artmasının destekçisiyiz"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak'ın başkenti Bağdat'ta, "Türkiye-Irak Genel Ticar ...

Türkiye'nin en büyük şantiyesinde binalar yükseliyor
  • 15.11.2024 12:11

Türkiye'nin en büyük şantiyesinde binalar yükseliyor

Adıyaman Valisi Osman Varol, toplu konut alanındaki incelemelerinin ardından açı ...

TMB'den yeşil dönüşüm mesajı
  • 15.11.2024 09:26

TMB'den yeşil dönüşüm mesajı

TMB Başkanı Eren, yeşil dönüşümü gerçekleştirmek için ceza veya teşvik sistemini ...

Hatay Dikmece'de 3 bin 830 konutun inşaatı tamamlandı
  • 31.10.2024 17:14

Hatay Dikmece'de 3 bin 830 konutun inşaatı tamamlandı

TOKİ tarafından Dikmece Mahallesi'nde iki bölgede 8 etap halinde yapımı süren 10 ...

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek
  • 31.10.2024 17:07

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek

Bina, Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı, sektör paydaşlarını Antalya'da buluştu ...