İklimlendirme sektörü 85 milyar dolara çıktı!
5 Mayıs 2012 Cumartesi tarihine kadar İstanbul Fuar Merkezi CNR Expo'da ürünlerini sergileyecek sektörün temsilcisi olan İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) de Fuar hazırlıkları çerçevesinde kısa bir süre önce bir basın toplantısı düzenleyerek sektörün temel yapısını ortaya koydu
Kısaca "iklimlendirme sektörü" diye adlandırdığımız ısıtma, soğutma ve klima sektörü bugün açılacak SODEX Fuarı'na kilitlenmiş durumda. 5 Mayıs 2012 Cumartesi tarihine kadar İstanbul Fuar Merkezi CNR Expo'da ürünlerini sergileyecek sektörün temsilcisi olan İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) de Fuar hazırlıkları çerçevesinde kısa bir süre önce bir basın toplantısı düzenleyerek sektörün temel yapısını ortaya koydu. Toplantıda İSKİD Yönetim Kurulu Başkanvekili Nedim Zalma bir sunum yaptı. İSKİD Yönetim Kurulu ve İstatistik Komisyonu üyesi Sedat Akıska Dünya Klima Pazarı ile Türkiye Split ve VRF klimalara ilişkin verileri, İstatistik Komisyonu üyesi Tunç Korun da Merkezi Sistemler hakkında bilgileri sundu. Sunulan genel verilere göre Türkiye'de iklimlendirme pazarı, diğer sektörlere oranla canlılığını koruyor ve ileriye doğru ciddi bir gelişme potansiyeli taşıyor.
Zalma, Akıska ve Korun, sektörün genel değerlerini ve büyüklüklerini sunarken özetle şu bulguları dile getirdiler.
Dünya pazarı 85 milyar dolar
2008'depatlayan finansal dünya krizi iklimlendirme sektörünü de etkiledi. 2008'de 70milyar dolar olan toplam dünya pazarı, global krizin etkisi ile 2009'da 63milyar dolara kadar düştü. Ancak son yıllarda görece bir toparlanma kaydedildi. Geçen yıl dünya iklimlendirme pazarı 85 milyar doları buldu.
Türkiye'nin Pazar büyüklüğü 2010 yılına göre adet bazında yaklaşık yüzde 40, değer olarak yaklaşık yüzde 25 büyüyerek2011 'de 1.5 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Bu hesapla Türkiye'nin dünya klima-soğutma sektöründeki pazar payının yüzde 1.8 kadar olduğu söylenebilir.
Türkiye pazarı büyüme vaat ediyor
Split klimalarda konutlarda penetrasyon, yani kullanım oranı yaklaşık yüzde 10 civarında bulunuyor. Oysa diğer Akdeniz ülkelerinde aynı oran yüzde 20-50 aralığında değişiyor. Buna göre Türkiye'deki kullanım oranının hâlâ çok düşük ve konutlarda split klima kullanımının potansiyel olarak büyümeye açık olduğu söylenebilir. Nitekim split pazarında 2011 yılında imalat yüzde 34, ithalat yüzde 60, iç satış yüzde 55 ve ihracat yüzde 17 artış gösterdi. İç satış adedi2007 zirvesi olan 1 milyon 200 bin adetlere tekrar ulaştı.
Gelecek Inverter teknolojisinde dolara kadar düştü
Enerji verimliliği konusunda tüketicinin duyarlılığı sürekli artıyor. Enerji verimliliğini arttıran yeni Inverter teknolojisine sahip ürünlere olan talep, büyüyen iç pazarda da artmaya devam ederek yüzde 20 oranına ulaşmış durumda. Sektör bu oranın AB'de 2013 yılbaşında uygulamaya girmesi ve ülkemizde de bir yıl sonra uygulanacak olması ile daha da artmasını bekliyor. Bir başka deyişle gelecek Inverter teknolojisinde.
Merkezi sistemlerden de pay alarak büyüyen değişken soğutkan debili klimalarda (VRF) ise dış ünite bazında ithalatta ve iç pazarda yüzde 50 büyüme olurken, ihracatta yüzde 46 düşme gözleniyor. Yaklaşık18 bin dış ünite adedi ile VRF pazarı 150 milyon dolar büyüklüğüne ulaşmış durumda. Sektör yetkilileri VRF pazarının inşaat sektörü ve ülkemizdeki yatırımların artması ile büyümeye devam edeceğini düşünüyor.
- Kanallı split ve çatı tipi klimalarda ise ithalat ağırlığı devam etmekte olup, kanallı modellerde Uzakdoğu tipleri ağırlık kazanıyor. 2011yılında kanallı split klimalarda iç pazar büyümesi yüzde 9 civarında kaldı. Çatı tiplerinde ise iç pazarda 2010 yılındaki daralmaya tepki olarak 2011yılında yüzde 24 artış gerçekleşti.
Çin malına antidamping sektörü canlandırdı
Yatırımlardan ve inşaat sektöründen birebir etkilenen soğutma grupları ürünlerinde adet bazında 2009'da yüzde 30'u aşan bir düşme vardı. 2010'da bir yükselme trendine girdik. 2011 'de artış yüzde 45 seviyesine ulaştı. Sektör,yerli imalattaki artış oranının ithalattaki artış oranından fazla olması sevindirici buluyor. Bu trend etkisini ihracatta da gösterdi ve sektör ihracatı yüzde 43 arttı.
- Klima santralları ve fan coiller soğutucu gruplar ile birebir bağlantılı ürünlerdir. Santrallarda iç pazarda soğutma gruplarına paralel büyüme gerçekleşti.
Fan coillerde Çin menşeili ürünlere antidamping uygulamasının da etkisiyle yerli imalat yüzde 27 ve iç pazar yüzde 12 arttı. Bu artış trendinin devam edeceğini düşünmekteyiz.
Ar-Ge yatırımları meyvesini veriyor
Isı değiştirici bataryalar ürün ailesinde yapılan yerli sermaye ve Ar-Ge yatırımları ile ihracat değerlerimiz hak ettiği noktaya geliyor. Gerek metrekare gerekse adet bazında topladığımız istatistiklerde 2011 yılında ciddi artışlar oluştuğu görülüyor. Metrekare olarak iç pazar yüzde 53, ihracatta yüzde 37 oranında artış var. İç pazar değerleri 2009'da bile daralma göstermedi. 2011 yılında 2008 ihracat değerlerimizi geçtik ve bu da bize gurur veriyor.
Global ısınma, siyasi istikrar ile yakalanan sürdürülebilir büyüme, enerji verimliliği, iç hava kalitesi duyarlılığının artması, tüketici güven endeksinin de artmaya devam etmesi gibi faktörler, klima sektörünün büyümeye devam edeceğini gösteriyor.
Cumhuriyet
Yorum Yaz