İmar Kanunu’ndaki düzenlemeler masaya yatırılıyor!
İnşaat temsilcileri, İmar Kanunu ile ilgili düzenlemede rant vergisiyle ilgili sıkıntıları konuşmak üzere Ankara’da buluşacak.
İmar Kanunu değişikliği ile gündeme gelen rant vergisi, bazı tüketici ve inşaatçılardan tepki aldı.
Sektör sorunlarını konuşmak ve Kanun'un getirdiklerini görmek amacıyla 250 sektör temsilcisi 27 Ocak Salı günü Başbakan Davutoğlu'yla Ankara'ya gidiyor.
Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı toplantının KONUTDER, İNTES, GYODER ve Türkiye Müteahhitler Birliği'nin önderliğinde saat 13:00'te Marriott Otel'de gerçekleşmesi planlanıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Kamuda Şeffaflık Paketi' kapsamında açıkladığı İmar Kanunu'ndaki yeni düzenlemeye göre, belediyeler, plan değişikliklerinde yüzde 40 ila 80 ila 100 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alacak. Rant vergisi kararının büyümenin lokomotif sektörü inşaatı baltalayacağını belirten sektör temsilcileri, "Bu karar sektörü durdurur. Zincirleme reaksiyon sağlar. İnşaatla beslenen 250 alt sektör olumsuz etkilenir. Kimse yatırım yapmak istemez bu da işsizliği artırır" diyor.
İnşaatçıların tepki gösterdiği maddeler arasında sektörün sorunlarının başında gelen inşaat ruhsatları ve imar planlarının müktesap hak olması konusu da bulunuyor. İnşaat ruhsatlarının mutlak suretle alındığı dönem için 5 yıllık müktesap hak olması gerektiğinin altını çizen inşaatçılar, bu konuda da yeni bir düzenleme istediklerini Başbakan Davutoğlu'na anlatacak.
Vergi yükü azalsın
İnşaat sektörünün en önemli gündem maddeleri arasında KDV yükünün azaltılması da bulunuyor. Sektördeki vergi yükünün üreticiler için çok ağır olduğunu belirten inşaatçılar, "Ekonominin lokomotifi olan sektörümüzde vergi yükleri çok ağır ve ne yazık ki teşvik görmüyor. İnşaat ruhsatı, damga vergisi ve tapu devri harçları gibi pek çok gider üreticiyi olumsuz etkiliyor" yorumunu yapıyor.
Bakanlıklar ortak çalışsın
İnşaatçılar, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sektörün sorunlarının yanı sıra çözüm önerileri de sunacaklar. Türkiye'de yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarın yabancı yatırımcının iştahını kabarttığını dile getiren müteahhitler, daha fazla yatırımcı çekmeye yönelik proje geliştirdi. Buna göre ülkemizdeki gayrimenkulleri yurtdışına pazarlamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı'nın ortaklaşa çalışması gerektiğinin altı çiziliyor.
Sabah
Yorum Yaz