İmar planlamasında revizyon yok!
Ankara'nın da aralarında bulunduğu 27 ildeki belde belediyeleri kararları için Valilikten onay alacak. Uygulama, büyükşehir olacak kentlerin sınırları içinde kalan belediyelerde yaşanabilecek olası suistimali önlemeyi amaçlıyor
Ankara'nın da aralarında bulunduğu 27 ildeki belde belediyeleri kararları için Valilikten onay alacak. Uygulama, büyükşehir olacak kentlerin sınırları içinde kalan belediyelerde yaşanabilecek olası suistimali önlemeyi amaçlıyor.
Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 24 Nisan tarihli yazısında, büyükşehir belediyeleri sınırlarının değiştirilmesi ve nüfusu 750 binden fazla olan 13 ilde büyükşehir belediyesi kurulmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı bünyesinde yürütülen teknik çalışmaların son aşamaya geldiği belirtildi. Bununla birlikte içişleri Bakanlığı'na söz konusu illerdeki bazı belediyelerin, sahibi oldukları taşınmaz mallan elden çıkarma ve belediyeleri borçlandırma yoluna gittikleri yönünde bilgiler ulaştığının vurgulandığı yazıda, "İdarede bütünlük ve hizmetlerde süreklilik sağlanması ve kamu menfaatinin korunması" amacıyla, yeni bir düzenleyici işlem yapılıncaya kadar, dört maddelik tedbirler paketi açıklandı.
Valilik onayı şartı İçişleri Bakanlığı'nın 11085 sayılı yazışma göre Ankara ile birlikte toplam 27 ildeki bütün belde belediyelerinin, çöp toplama gibi "rutin" olarak ifade edilen belediye hizmetleri dışındaki tüm uygulama ve kararlarına valilik onayı şartı getirildi. Pakette valilik onayı gereken işlemler şöyle sıralandı: soracak İmar revizyonu yok "Her türlü taşınmazın tahsisi, satışı, kiralanması, yeni personel istihdamı, iş ve toplu iş sözleşmesinin yapılması, imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsat işlemleri hariç her türlü imar uygulaması, yeni nazım ve uygulama imar planlarının yapılması, iş makineleri ve diğer taşıtların satılması, 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'nun 68'inci maddesindeki hükümler saklı kalmak kaydıyla borçlanmaları ve ticari plaka verilmesi ile ilgili işlemlerin valilik onayıyla yapılacağı hüküm altına alınmıştır." Sorumluluk valilerde Söz konusu genelgenin son maddesinde ise vali ve kaymakamlar, mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun bir şekilde yürütülmesi ve iyi niyetten uzak işlemlerin gerçekleştirilmesine imkan vermemekle yükümlü kılındı.
Hürriyet Ankara
Yorum Yaz