İMKON: Müteahhitler 10 bin liralık vize ücretinden kurtuldu!
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, bina başına 10 bin lirayı bulan ve vize, harç gibi isimler altında alman ücretler ve onay için harcadıkları zaman kaybından kurtulduklarını söyledi
Hükümetin İmar Kanunu'nda yaptığı değişiklikle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) vize hakkının iptali tartışılırken, müteahhitler sevinç yaşıyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, TMMOB'nin müteahhitlerden bina başına vize ücreti adı altında aldığı ücretlerin 10 bin lirayı bulduğunu hatırlatırken, vize yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devriyle sektörün büyük bir yükten kurtulduğunu söyledi.
TMMOB'un 200 bin müteahhitten haksız yere her bina başına ortalama yüksek fatura mecburiyeti, vize ve harç ücreti adı altında 10 bin TL'ye kadar ücret alabildiğine dikkat çeken Tellioğlu, "Bazen bir mimari projenin onayı 20 günü buluyordu. Onay aşamasını kendi meslek üyelerine ve müteahhitlik sektörüne büyük zaman kaybı ve bir zulüm olarak uygulanıyordu" dedi.
Tellioğlu, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınladığı vize ve vize ücreti alınmasının yasal olmadığı genelgesi yıllardır uygulanamıyordu. TMMOB'nin her projeye vize ve vize ücreti keyfi uygulaması, önceki gece yasalaşan önerge ile son buldu" diye konuştu.
Tellioğlu, inşaat sektöründeki tüm projelerde TMMOB üyesi mimar ve mühendislerin olduğuna dikkat çekerek, "Buradaki uygulama odalara gelen projelere hiçbir sorumluluğu bulunmadan 'vur kaşeyi al parayı' uygulamasıydı. Onlar büyük gelirin kesilmesine itiraz ediyor" dedi. Bu arada yüzlerce mühendislik ve mimarlık bürosundan her ay vize ücretinin kaldırılmasına yönelik şikayet mektubu gönderiliyordu. Bakanlık yetkilileri düzenlemeyle ilgili sivil toplum kuruluşlarından görüş istendiğini, son dakika gündeme getirildiğine dair iddiaların ise gerçeği yansıtmadığının altını çizdi.
Cenk ESEN/Türkiye
Yorum Yaz