İMO, Ankara Gölbaşı'ndaki yaşanan işçi ölümleriyle ilgili inceleme yaptı!
ÎMO, Ankara'da bir inşaatta işçilerin yaralanmasına ve yaşamlarını yitirmesine sebep olan iş cinayeti ile ilgili olarak incelemede bulundu
Katiller tabelaları alıp, işçileri gönderip olay yerinden kaçmış
Oda'nın incelemelerinde, 'kaza'dan sonra patronların tabelaları kaldırıp işçileri de hızla olay yerinden gönderdiği bildirildi
Ankara'da bir inşaat alanında vinç devrilmesi, sonucu 2 işçinin ölümüne sebep olan iş cinayeti ile ilgili olarak İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), rapor açıkladı. İMO tarafından gerçekleştirilen tespit ve incelemelerden sonra açıklanan raporda, "Son yaşanan kazalarda işçilerin nasıl kötü koşullarda istihdam edildiği, hızın ve aceleciliğin insan hayatıyla nasıl sonuçlandığı açık bir biçimde görülmüştür. Bu anlamda yeni bir iş kazası yaşanması da "doğal" ya da "anlaşılabilir" bir durum değildir" denildi.
FREN BALATALARI KİLİTLENMEMİŞ
Meydana gelen kaza ile ilgili İMO'nun tespit ve incelemelerinde, olay sahasına gidildiğinde inşaata dair bilgilerin yer aldığı tüm tabelaların kaldırılmış olması ve olaya tanık olan ya da olay mahallinde çalışan işçilerin şantiyeden uzaklaştırılmış olması sebebiyle incelemenin ancak tahmin düzeyinde kaldığı belirtildi. Bu sebeplerden dolayı olayın meydana geldiği şantiyede hangi firmaların iş yaptığının anlaşılamadığı dile getirildi. Alanda yapılan gözlemler sonucunda meydana gelen kazayla ilgili olarak genel bilgiler üzerinden üç olasılık ortaya çıktığına işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Kazaya sebep olan kule vinç, "Güçlü Vinç" şirketine ait Liebherr marka 120 ton kaldırma kapasiteli bir mobil vinçtir. Buna göre vincin yıkılması. Birinci olarak, vincin ön bom'unun takılması esnasında tabanın kayması ya da hareket etmesi sonucunda vinç devrilmiş olabilir. Böylesi bir durumda hareket ancak kule vincin tekerlerinin fren balatalarının sıkılmaması ya da kilitlenmemesi sonucunda ortaya çıkar.
GÜVENLİK HER ZAMANKİ GİBİ YETERSİZ
İkinci olarak, vinçin ağırlığının daha uzağa gitmesinden dolayı zorlanarak bom'unun kırılmasıyla sonuçlanarak vincin bomu düşmüş ya da vinç daha da itilmesi sonucunda devrilmiş olabilir. Böylesi bir durumda yıkılma ancak kule vincin kusurlu montajı sonucunda ortaya çıkar. Üçüncü olarak da, vincin kapasitesi üzerinde kullanılması sonucunda vinç devrilmiş olabilir. Böylesi bir durumda da devreye girmesi gereken otomatik kontrollü güvenlik sisteminin bir şekilde devre dışı kalması gerekir. Sonuç olarak; her üç olası neden üzerinden bakıldığında hızın ve aceleciliğin her türlü denetimi ve önlemi devre dışı bıraktığı görülürken, iş güvenliği önlemlerinin de yetersiz kaldığı göze çarpmaktadır."
KAZALAR ÖNLENEBİLİR
İMO her ay sayısı giderek artan iş kazalarının, önlenebilir olmasına rağmen yeterli önlemlerin alınmaması sebebiyle daha çok ölüme ve yaralanmaya sebebiyet verdiğine vurgu yaptı. Oda açıklamasında, hızı giderek artan iş cinayetleri ve bu cinayetlerin yaşandığı inşaat alanında bu kadar insanın canına mal olan büyüme hırsı sonucunda açığa çıkan "acelecilik" ve işin daha daha hızlandırılmasının ciddi anlamda sorgulanmasını gerektiğinin altını çizdi. Yapılan açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "İşçilerin canına mal olan bu olayların "kaza" olarak adlandırılabilmesi için ise öngörülemez olması gerekiyor. Oysa ki ortada basit bir gerçek vardır: madenlerde, tersanelerde, inşaadarda ve atölyelerde gerçekleşen tüm olaylar önceden öngörülebiliyor ve engelleme olanağı bulunuyor"
NE OLMUŞTU?
Ankara'nın Gölbaşı llçesi'nde, beş gün önce bir inşaat alanında vinç devrildi. Devrilen vincin altında kalan 3 işçiden 2'si hayatını kaybederken, 1 işçi de yaralandı. Hayatını kaybeden işçilerden Faruk Çağlar (21) ve Sezgin Çoşkun'un (36) cenazesi defnedilirken, yaralanan Erden Kaya'nın ise Gölbaşı Devlet Hastanesi'ndeki tedavisi haber yayına hazırlandığı sırada sürüyordu.
Birgün
Yorum Yaz