İnanç Kabadayı: Fitch’in Türkiye’nin notunu yükseltmesi geç kalınmış bir karar!
İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) Başkanı İnanç Kabadayı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye yükseltmesinin geç kalınmış ama olumlu bir gelişme olduğunu belirtti
İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) Başkanı İnanç Kabadayı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye yükseltmesinin geç kalınmış ama olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.
Kabadayı, Fitch'in kararına ilişkin yazılı açıklamasında, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmak için bu not artışını beklediğini ifade etti.
Beklentiler dahilinde gerçekleşen not artışının Türkiye ekonomisi açısından güzel bir gelişme olduğunu aktaran Kabadayı, ''Gerek doğrudan yatırımlarda gerekse de sıcak para girişlerinde Türkiye güvenli bir liman haline geldi'' değerlendirmesini yaptı.
Bütün dünyanın ekonomik bakımdan zor bir dönemden geçtiği süreçte Türkiye'nin notunun artırılmasının elde edilen başarının somut bir göstergesi olduğunu vurgulayan Kabadayı, ''Hükümetin uyguladığı kararlı mali disiplin ve alınan önlemler not artışında etkili oldu. Türkiye ekonomisinin elde ettiği sürdürülebilir büyüme ve ekonomik istikrar ortamı daha da kalıcı hale gelecek'' yorumunda bulundu.
Not artışının, yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmasını teşvik edeceğini dile getiren Kabadayı, Fitch'in aldığı not artışı kararını diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da takip etmesini beklediklerini aktardı.
Yılda 10 milyar dolar ek yatırım bekleniyor
Not artışı olmasa da uluslararası sermayenin Türkiye'nin ortaya koyduğu başarının farkında olduğunu ifade eden Kabadayı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Not artışı bu kanaati somut hale getirmiş oldu. Türkiye küresel kriz ortamında dış şoklara karşı ne kadar dayanıklı bir ülke olduğunu gösterdi. Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir düzeye çıkmasının yılda 10 milyar dolar ek yatırım getireceği hesaplanıyor. Bu rakama rahatlıkla ulaşılacağını düşünüyoruz. Yılın son çeyreğinde ekonomik büyümede bir hızlanma olmasını bekliyoruz.
İhracat odaklı büyümenin yanı sıra bir taraftan da artık iç tüketimin hızlandırılarak çarkların dönmeye başlaması gerekiyor. Ekonominin durgunlaşması Türkiye için iyi olmaz. Önümüzdeki yıldaki yüzde 4'lük büyüme hedefinin tutturulabilmesi için ekonomide çarkların bir an evvel dönmeye başlaması gerek. 2013 ve 2014 yılları Türkiye ekonomisi için çok parlak yıllar olacak. Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşabilmesi için her yıl ortalama yüzde 5 büyümesi gerekiyor. Ekonominin durgunluktan çıkarak yeniden yüksek büyüme rakamlarına ulaşacak politikalar geliştirilmeli.''
Sümeyye Dalkılınç/AA
Yorum Yaz