İnanç Kabadayı: İnşaatta satışlar canlanmalı, sektöre destek verilmeli!
Yabancı yatırımcının büyük bir fırsat olarak gördüğü Türkiye'de sunulacak şanslar çok iyi değerlendirilmeli. Dolayısıyla, 2023 vizyonunun gerçekleşmesi için 10 yıllık sürede birçok iyileşme yapılmalı
Yabancı yatırımcının büyük bir fırsat olarak gördüğü Türkiye'de sunulacak şanslar çok iyi değerlendirilmeli. Dolayısıyla, 2023 vizyonunun gerçekleşmesi için 10 yıllık sürede birçok iyileşme yapılmalı.
Avrupa ile Orta Doğu ve Asya arasında köprü görevi gören ve son birkaç yıldır Batı ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle önemi artan Türkiye'nin ekonomisi de her alanda büyümeye devam ediyor.
Bu çerçevede 2011 yılında 135 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ve yüzde 8,5 oranında büyüme kaydeden Türkiye ekonomisi, bu yıl "yumuşak iniş" yaşayarak yüzde 3,5'luk bir büyüme oranı elde edecek ve dünyadaki birçok ülkeye oranla gelişimini sürdürecek.
Dile getirilen yumuşak iniş artık yerini büyümeye bırakmalı, çarkların dönmesi sağlanmalı. Moody's ya da Fitch Ratings gibi uluslararası not artırım kuruluşlarının Türkiye'ye olan pozitif bakış açıları, iç pazara ve dolayısıyla da sektörel gelişime yansımalı.
Böylesi bir konjonktürde ekonomimizin lokomotiflerinden biri de inşaat sektörüdür, inşaatçılar olarak ekonomimize gerek cari açık oluşturmayarak, gerekse sektörde kullanılan malzemenin yüzde 95'ini yerli sanayiden alarak katma değer sağlıyoruz.
Ekonomiye olan katkısının yanı sıra inşaat sektörü, tek haneli rakamlara gerileyen işsizlik konusunda da sağladığı istihdamla ülkeye büyük bir fayda sağlıyor. İnşaat sektöründe Edirne'den Ardahan'a, alın teri dökerek ekmeğini kazanan binlerce insan var. Sektörümüz, istihdam sağladığı herkese bir ocak kaynatma şansı tanıyor.
Genel hatlarıyla Türkiye'de inşaat sektörünün yüzde 75'i konutlardan oluşuyor. Bu yıl sektörün yüzde 2 oranında büyümesini bekliyoruz. Sektörde dile getirilen fakat hızlıca çözüm bulunarak sektörünün önünü açacak uygulamalar mevcut. Bu konularda özellikle adımlar atılmalı.
Bu yıl değişime uğrayarak yabancılara konut satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası'nda satışlarda canlanma yaşandı ancak önümüzdeki yıllarda ya konut satışı bugüne oranla daha fazla bir ivme kazanmış olacak. Yasanın revizyonunun ardından yabancıların ülkede oturma izni ve alacakları vize konusu netleştirilemedi. Bu konuya açıklık gelmeli.
Bunun yanı sıra sektörde gündemdeki bir diğer konu ise KDV. KDV'de 150 metrekare üzeri alana sahip konutlardan alınan vergi oranı ile 150 metrekare altındaki alanlara sahip konutlardan alınan vergi oranının farklığı konusunda düzenleme yapılarak açıklık getirilmesi gerekiyor.
Tüm bu konular ışığında önümüzdeki beş yıllık sürecin önemli olduğunu düşünüyorum. Yabancı yatırımcının büyük bir fırsat olarak gördüğü Türkiye'de sunulacak şanslar çok iyi değerlendirilmeli. Dolayısıyla, 2023 vizyonunun gerçekleşmesi için ise 10 yıllık sürede birçok iyileşme yapılmalı.
Türk inşaat sektörü, 200'e yakın sektörle olan irtibatı, ihracat potansiyeli ile ülkemizin göz nuru olan bir sektör. Tüm bu saydıklarımız doğrultusunda, inşaat sektörünün özellikle gelecek dönemde desteklenmesi büyük önem arz ediyor.
Ülke tanıtımı, istihdama katkısı, döviz girdisi, ihracat gibi birçok konuda fayda sağlayan sektöre gereken desteklerin verilmesi halinde yalnızca yurt içinde değil yurt dışında da öngörülen hedefler kolaylıkla yakalanabilecektir. Sıkıntılarından kurtarılmış bir Türk inşaat sektörü dünyayı yeniden inşa edecektir.
Exclusive Homes
Yorum Yaz