İNDER’e göre inşaatın 2012 karnesi iyi değil!
İNDER'in hazırladığı rapor, inşaat sektörü için pembe bir tablo çizmiyor. Zira inşaat sektörü, 13 yıldır ilk kez gayrisafi yurtiçi hasılanın altında büyüyerek 2012'yi yüzde 0.6 büyüme oranıyla kapattı
İstanbul İnşaatçılar Derneği, inşaat sektöründe 2012 yılını değerlendirdi. Buna göre, inşaat sektörü ilke kez gayrisafi yurtiçi hasılatının altında kaldı. 2012 yılında yüzde 0.6 büyüyerek, bir anlamda hayal kırıklığı yaşatan inşaat sektörünün 13 yıldır ilk kez GSYİH'nin büyümesinin altında kaldığına dikkat çekildi. Bu durumun sektörün güç kaybetmeye başlamasının bir alarmı olarak tanımlandığı değerlendirmede, vergi gelirinde azalma, istihdam gerileme gibi birçok riski de beraberinde taşındığına vurgu yapıldı.
Kentsel dönüşüm büyütecek ortaya çıkan somut verilerden sonra önümüzdeki dönemlerde nasıl bir gelişme olacağına bakıldığında, göreceli bir büyüme beklenen sektörde, kentsel dönüşümün etkisinin yoğun olarak hissedileceğini ifade eden Nazmi Durbakayım, şunları söyledi: "Buna bağlı olarak proje lansmanlarında bir miktar artış yaşanması normal bir sonuç olacak.
Dolayısıyla bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme hızının geçen yılın aynı dönemine göre bir miktar, bir önceki döneme göre ise iki katı kadar yüksek çıkması tahmin edilebilir. Geçtiğimiz yılın özellikle 2'nci ve 3'üncü çeyreğinde durma noktasına gelen büyüme oranlarına göre, 2013'ün büyüme oranları kentsel dönüşüme kaynaklı projelere bağlı olarak göreceli bir büyümeyi işaret edecektir." İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, 2012 yılının büyüme rakamlarına dikkat çekti. Gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 2.2 oranda büyüdüğü bir yılda inşaat sektörünün yıllık olarak yüzde 0.6 büyümesinin sektörün gözle görülür bir durgunluğa girdiğinin göstergesi olduğunu belirten Durbakayım, şunları söyledi: "Geçmiş dönem büyüme rakamlarıyla 2012'de gerçekleşen rakamlar karşılaştırıldığında, ortaya çıkan sonuçlar ve taşıdığı mesajlar oldukça net ve dikkat çekicidir." 13 yıllık performans bozuldu Gerçekleşen büyüme rakamının son bir yılda yapılan cari açığı azaltma operasyonunun doğal sonucu olduğunu ifade eden Durbakayım, milenyum çağı olarak adlandırılan 2000'li yıllarda, diğer bir ifadeyle son 13 yılda ilk kez inşaat sektöründeki büyümenin, GSYİH'deki büyümenin altında kaldığına dikkat çekti.
Durbakayım, en son açıklanan işsizlik verilerinin yükseliş eğilimine girmesinin inşaat sektöründeki durgunluğun bir yansıması olduğuna dikkat çekerek, "Söz konusu büyüme rakamlarının ortaya koyduğu bir diğer önemli mesaj ise kar marjlarının belirli sınırlarda oluştuğu konut sektöründe, maliyet, fiyat baskısının daha yoğun hissedileceği yönündedir. Dolayısıyla gözle görülür fiyat artışlarının bir habercisi olarak algılamak mümkündür" dedi.
Ekonomist Mortgage
Yorum Yaz