İNDER, yeni yönetmelikteki 1 Ekim tarihinden mutsuz!
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım,1 Ekim 2017’de yürürlüğe girecek olan yeni yönetmeliği değerlendirdi.
“Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği”, 1 Ekim 2017'de sona erecek olan “2013 Haziran % 25 Yönetmeliği” ile yerinde yenilenmesi için sözleşmesi yapılmış, riskli bina tespiti yapılmış, tahliyesi ve hatta yıkımı yapılmış bina/site malikleri korkulu rüya görmesine neden oluyor.
Hatırlanacağı gibi 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'a bağlı olarak plan tadili yapmadan ve emsal artışı zorlaması olmadan yerinde dönüşüme imkan veren 1 Haziran 2013 tarihli yönetmeliği (2013 Haziran %25 Yönetmeliği), mevcut imar hakları tamamen kullanılmış risk taşıyan, yenilenmesi gereken bina ve sitelerin dönüştürülmesine olanak sağlıyordu. Söz konusu yönetmelik şartlarıyla yeniden yapılabilen bina ve sitelerde; hak sahiplerine mevcut metrekarelerinden daha fazla rant yaratmadan, sadece yapının yenilenme giderleri ve makul bir Yüklenici kar payını sağlamak ile mümkündü.
Yürürlüğe giren “Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, 2013 Haziran % 25 Yönetmeliği'nin, dönüşüm sürecine girmiş olan projelere 1 Ekim 2017 tarihine kadar neticelendirilme şartı getirdi. Ancak dönüşüm sürecine giren, riskli bina tescili yapılarak tahliye tebligatları yapılan, hatta tahliyesi yapılan ve yıkılmış sitelerde müteahhit ve belediye yetkilerini aşan sorunlar, kat maliklerinin korkulu rüyası oldu. Vasi tayini, gaip malik, tebligat yapılamaması gibi art niyetli girişimler nedeniyle ruhsat başvurusu için gerekli şartları tamamlayamayan yükleniciler ve kat malikler, 1 Ekim 2017 tarihinden sonra büyük bir kaos sürecine girmekten ve projelerin ortada kalmasından büyük endişe duyuyor. Müteahhitler “Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” ile sektöre tanınan 1 Ekim 2017 tarihine kadar olan sürenin, ortaya çıkacak sorunların çözümlenmesi için yeterli olmayacağı görülüyor.
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım 2013 Haziran %25 Yönetmeliği şartlarını kullanmak sureti yola çıkan yüklenicilerin projelerinde akamet riski, kat maliklerinin ise evsiz kalma riski taşıdığını belirtti. Başkan Durbakayım, evleri yıkılmış, evlerini tek ederek kiraya çıkmış veya bir yakınlarının yanına geçici yerleşmiş insanların çok ağır mağduriyetlerinin söz konusu olabileceğinin altını çizdi.
“Bakanlığımızın, böyle bir kargaşa yaşanmasına müsaade etmeyeceğine ve söz konusu yönetmelikte gerekli tadilatı yapacağına inanıyoruz” diyen Nazmi Durbakayım, bu kapsamda sıkıntıya giren projelerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bizzat devreye girmesinin tek çözüm olduğunu ifade etti. Başkan Durbakayım “Art niyetli girişimler nedeniyle 1 Ekim 2017 tarihine kadar ruhsat alınamadığı için hak sahiplerinin zarar görmesini engellemek adına; kanun düzenleyici sıfatını taşıyan Bakanlığın devreye girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Vasi tayini, gaip malik, tebligat yapılamaması gibi art niyetli girişimlerle engellenen projelerin yerel idarelerden devir alınmasını ve Bakanlığın re'sen yetki kullanarak ruhsatlarının verilmesine imkân sağlanmasını önermekteyiz' açıklamasını yaptı.
Yorum Yaz