İnşaat, 2016'nın istihdam şampiyonu olacak
Eleman.net’in 2015 yılı verilerine göre, yılın en çok istihdam sağlayan üç sektörü güvenlik, hizmet ve gıda olarak sıralandı.
2015 yılında en çok istihdam sağlayan ilk üç sektör yüzde 16,6 ile güvenlik, yüzde 8,5 ile hizmet ve yüzde 4,9 ile gıda olarak belirlendi. İnşaat ve tekstil de yüzde 5'e yaklaşan oranları ile yılın en çok istihdam sağlayan, dolayısıyla en aktif diğer sektörleri arasında yer aldı.
Verilere göre 2010 yılından bu yana son 5 yılda en çok istihdam sağlayan sektörlere de ışık tuttu. Buna göre yüzde 7'yi aşan oranı ile inşaat sektörü ilk sırada yer alırken, onu yüzde 6,8 ile eğitim ve yüzde 6,5 ile gıda sektörleri izledi. Aynı dönemde en çok ilan yayınlayan beş sektör ise Gıda, Eğitim, İnşaat, Tekstil ve Bilgisayar/BT/İnternet olarak sıralandı.
2016'nın istihdam yıldızları
Son yıllarda özellikle hizmet, inşaat, eğitim, gıda, perakende, bilişim ve tekstil sektörlerinde önemli bir istihdam açığı gözlemlediklerini ifade eden Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, “2016 yılında da bu sektörlerin büyüme çizgilerini sürdüreceği ve istihdamın lokomotif sektörleri olacakları görüşündeyiz. Ancak 2016 gerek büyüme gerekse istihdam artışı için zor bir yıl olacak gibi görünüyor. 2017 yılının ise yüzde 4,1 büyüme beklentisiyle daha olumlu bir tablo çizeceğine inanıyoruz. Sektörler özelinde konuşacak olursak, inşaat sektörünün mütekabiliyet yasası, kentsel dönüşüm gibi itici güçlerin de yardımıyla büyümeye devam edeceğini tahmin ediyoruz. Verilere göre 10 firmadan en az ikisi bilişimle ilgili uzman ya da nitelikli çalışan arayışında. Bu da bilişimin 2016'da en çok istihdam sağlayan alanlardan biri olacağını gösteriyor” dedi.
Tüketicilerin demografik özelliklerinin ve yaşam tarzlarının değişmesinin dışarıda yemek yeme alışkanlığını beraberinde getirirdiğini söyleyen Savaş Ünsal, “Bu durum tecrübeli çalışan ihtiyacında önemli bir artışa neden oluyor. Gıda sektöründe, özellikle restoran işletmeciliği alanında yoğun bir eleman arayışı söz konusu. Dışarıda yemek yeme alışkanlıklarının artması, gıda sektörünün hızla büyümesini sağlayan en önemli etkenlerden biri. Cirosu 10 milyar dolar seviyesini aşmış olan sektöre, büyük grupların yatırımlarının devam edeceği tahmin ediliyor. Bu büyüme, eleman ihtiyacının da devam edeceğinin en önemli göstergesi” diye konuştu.
Eğitim sektöründeki istihdam açığının sadece eğitimcilerden oluşmadığını vurgulayan Ünsal, özellikle sayıları günden güne artmakta olan mesleki eğitim kurumlarındaki eleman arayışının süreceğini belirtti. Ünsal, alışveriş merkezlerinin çoğalmasına paralel olarak gelişen perakende / mağazacılık ve tekstil sektörlerinin de yeni yılda istihdamda ön planda olacaklarını sözlerine ekledi.
Yorum Yaz