maritbet girişmaritbet
İnşaat, en çok iş kazasının yaşandığı sektör!

İnşaat, en çok iş kazasının yaşandığı sektör!

Türkiye'de iş kazalarında günde 3 kişi ölüyor, 5 kişi ise sakat kalıyor. En fazla iş kazasının meydana geldiği iller arasında ilk 5'te yer alan Konya'da ise kazalar en fazla inşaat sektöründe meydana geliyor

 

Türkiye'de iş kazalarında günde 3 kişi ölüyor, 5 kişi ise sakat kalıyor. En fazla iş kazasının meydana geldiği iller arasında ilk 5'te yer alan Konya'da ise kazalar en fazla inşaat sektöründe meydana geliyor
 
Dünya Çalışma Örgütü ILO'nun Türkiye'ye ilişkin oluşturduğu rapora göre, Türkiye'de günde ortalama 176 iş kazası oluyor, kazalarda 3 kişi ölüyor, 5 kişi sakat kalıyor. 2010'da 62 bin 903 iş kazası ve 533 meslek hastalığı meydana geldi. Bin 444 kişi iş kazasından, 10 kişi meslek hastalığından hayatını kaybetti. Ölümlerin 475'i yani yaklaşık 3'te 1'i inşaat sektörü kaynaklı olduğu belirlendi. Türkiye'de en fazla iş kazalarının olduğu kentlerin biri de Konya.
 
KONYA, TÜRKİYE'DE İLK SIRALARDA
 
İş güvenliği konusunda Konya da Türkiye'nin gerisinde kalmıyor. En fazla iş kazasının meydana geldiği iller arasında ilk 5'te yer aldığı bildirilen Konya'da ihmaller ve vurdumduymazlık nedeniyle yılda onlarca kişi hayatını kaybediyor. İş kazalarının sanayinin yoğunlaştığı ve inşaat sektörünün ivme kazandığı bölgelerde daha yoğun görüldüğüne işaret eden iş güvenliği uzmanları, kurumların İş Güvenliği Kanunu'nda belirtilen hususlara dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. 3'te Türkiye'de iş kazalarının en fazla görüldüğü sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor. Sektörde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle her gün kazalar meydana geliyor. 
 
Allaha emanet çalışıyoruz
 
Dünya'da iş kazalarının en fazla yaşandığı ülke olan Türkiye'de, Konya ilk sıralarda yer alıyor. İş Güvenliği Kanunu'nun gerektirdiği şartları yerine getirmeyen işyerleri nedeniyle Türkiye'de günde 3 kişi ölüyor, 5 kişi ise sakat kalıyor.
 
İŞYERLERİ EĞİTİM VERMEK ZORUNDA: 
 
İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin uyulması gereken tüm kurallar; 4857 Sayılı İş Kanunu, 2821 sayılı sendikalar kanunu, 2822 sayılı toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt kanunu, 5510 sayılı sosyal sigortalar kanunu, ilgili yönetmelikler, tebliğler ve tüzüklerde hiç yoruma yer vermeyecek şekilde, açık ve seçik olarak belirtiliyor.
 
Anılan mevzuatlar da; İşçileri iş kazaları ve meslek hastalıklarından korumaya yönelik önlemleri almak ve onları bu konuda bilgilendirmek, İş Sağlığı ve Güvenliği'nin temelini oluşturuyor. 4857 sayılı İş Kanunun 77'inci maddesi, "İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadır" der. Dünya Çalışma Örgütü ILO'nun Türkiye'ye ilişkin oluşturduğu raporda, Türkiye'de günde ortalama 176 iş kazası oluyor, kazalarda 3 kişi ölüyor, 5 kişi sakat kalıyor. 2010'da 62 bin 903 iş kazası ve 533 meslek hastalığı meydana geldi. 1444 kişi iş kazasından, 10 kişi meslek hastalığından hayatını kaybetti. Ölümlerin 475'i yani yaklaşık 3'te 1'i inşaat sektörü kaynaklı.
 
KONYA İLK SIRALARDA
 
İş güvenliği konusunda Konya da Türkiye'nin gerisinde kalmıyor. En fazla iş kazasının meydana geldiği iller arasında ilk 5'te yer aldığı bildirilen Konya'da ihmaller ve vurdumduymazlık nedeniyle yılda onlarca kişi hayatını kaybediyor. İş güvenliği uzmanları ise iş kazalarının önüne geçilebilmesi için İş Kanunu'nda öngörülen şartlara uymanın yeterliği olacağını söylüyor. Türkiye ve Konya'da yaşanan iş kazalarını değerlendiren iş güvenliği uzmanları, inançlarımızın önce tedbirli olmayı, sonra tevekkül etmeyi öğütlediğini belirterek, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki tedbirsizlik, ihmal, vurdumduymazlık had safhaya ulaşmıştır." ifadelerini kullanıyor.
 
KONYA'YA YAKIŞMIYOR
 
Sanayisi gelişmiş ve inşaat sektörünün canlı olduğu illerde iş kazalarının yoğun olarak görüldüğünü dile getiren uzmanlar, "Allah korusun, bu nedenlerden meydana gelebilecek bir kazanın oluşturacağı negatiflik, sadece sektörleri etkilemekle kalmaz. Dünyanın hiçbir yerinde trafik kazaları sıfırlanmıyorsa, iş kazalarının da sıfırlanması mümkün değildir. Ancak iş kazalarını uygar toplumların seviyesine yani en aza indirgemek mümkündür. Başka bir anlatımla, oransal olarak iş kazaları açısından dünyada en çok iş kazasının olduğu ülkeler sıralamasında ilk sıralardan kurtulmak söz konusudur. Bunun için toplumsal duyarlılık ve tüm tarafların bilinçlenmesi gerekmektedir, "değerlendirmesinde bulunuyor.
 
CİDDİ TEDBİRLERE İHTİYAÇ VAR
 
İş güvenliği uzmanları, "Gelişen teknoloji ve değişen çalışma koşulları iş sağlığı ve güvenliği konusuna verilen önemi artırmaktadır. Daha sağlıklı ve daha güvenli işyeri ortamı, daha verimli bir çalışmanın da ön koşuludur. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde iş sağlığı ve güvenliği, toplumsal kalkınmanın belirleyici unsurları arasında yer almaktadır. Ülkemizde de iş sağlığı ve güvenliği alanında çok ciddi tedbirlerin alınmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yasal yükümlülüklere uymaktan öte; ahlaki ve vicdani sorumluluktur."diyor.
 
Anadolu Manşet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Uçuş ağımız 131 ülkede 346 noktaya ulaştı"
  • 03.07.2024 16:22

Bakan Uraloğlu: "Uçuş ağımız 131 ülkede 346 noktaya ulaştı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Dış hatlarda 50 ülkede 60 nokt ...

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor
  • 28.06.2024 16:33

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenle ...

Türkiye'de mayısta 110 bin 588 konut satıldı
  • 13.06.2024 13:44

Türkiye'de mayısta 110 bin 588 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satış sayısı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...

2023'te hane halkı bütçesinden en fazla pay konuta ayrıldı
  • 11.06.2024 13:42

2023'te hane halkı bütçesinden en fazla pay konuta ayrıldı

Türkiye genelinde geçen yıl hane halklarının tüketim amaçlı harcamalarının en bü ...

Gurbetçiler Türkiye yolunda arabalı treni tercih ediyor
  • 11.06.2024 10:50

Gurbetçiler Türkiye yolunda arabalı treni tercih ediyor

Yıllık izinleri başlayan bazı gurbetçiler, araçlarını da yanlarında getirebildik ...

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor
  • 10.06.2024 14:37

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave olarak 6 Şubat depremi sonrası hız k ...