İnşaat firmalarının belediyelerin arsalarına sosyal tesis ve otopark kurması alıcıları korkuttu!
Bazı inşaat firmaları lüks siteler inşa ederken konut alıcısını ömür boyu belediyeye kiracı yapıyor
Bu tür tuzaklara düşmemek için ilgili belediyeden imar durumuna ilişkin bilgi alınması gerekiyor
Bazı konut firmalarının, açıkladıkları projelerin inşaatları sırasında belediyelerin arsalarına sosyal tesis, otopark gibi alanlar kurması alıcıları korkuttu. Sorunu ilk kez Soyak Holding'in İstanbul'da yaptığı sitelerde yaşanan bir olay olarak kamuoyuna duyurduktan sonra, bunun Türkiye genelini ilgilendiren bir konu olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle de bu tür tuzaklara düşmemek için neler yapılması gerektiğini araştırdık.
Mutlaka belediyeye gidin
Uzmanlar, bu tür sıkıntıların yaşanmaması için en önemli tedbiri belediyeleri ziyaret ve bilgi almak olarak dile getiriyor. Elma alırken bile 'çürük mü değil mi' diye her yerini inceleyen vatandaşların, konu konut alımına geldiğinde daha çok araştırma yapması gerektiğini belirten uzmanlar, "İmar ile ilgili problemlere karşı en iyi çözüm satın alınmak istenen konutun hangi belediye sınırlarında ise o belediyenin imar işlerinden arsanın ve projenin durumunu öğrenmeleri gerekiyor" dedi.
Doğru soruları sorun
Doğru soruları sormanın önemine de dikkat çeken uzmanlar bunun için birkaç örnek de verdi. Özellikle sosyal tesislerin siteye ait olup olmadığına yönelik sorulacak en doğru soru, imar durumunu öğrendikten sonra "Mevcut sosyal alanlar sitenin kendi sınırları içinde mi yoksa bunlar belediye sınırlarında mı yapılıyor?" olmalı. Ancak bu soru da tek başına yeterli değil. Eğer belediye sınırları içerisinde ise bir kere her an bu sorun ile karşı karşıya kalacağınızı bilmeniz gerekiyor. Çünkü otoparklarınız çocuk oyun alanlarınız ve sosyal alanlarınız belediye sınırları içerisindeyse belediyeye kira vereceksiniz veya buraları terk etmek durumunda kalacaksınız.
Bu tür sıkıntılarla uğraşmak istemiyor ve belediyeye gidip sormak zor geliyorsa bu durumda yapacağınız en güzel şey şu sorulara ilgili firmadan yazılı ve noter tasdikli yanıt almak olacak:
* Otopark, sosyal alanlar, çocuk oyun alanları ve yeşil alanlar terk edilen alanlar içinde mi?
* Bunları kullanmak için ekstra bir kira ödemek durumunda kalacak mıyım?
* Kalacaksam kime bu alanları kullandığıma dair kira ödeyeceğim?
Devlet önlem almalı
Yasa yapıcıları ve uygulayıcılarını göreve çağıran Tüketiciler Derneği Onursal Başkanı Engin Başaran, “Yasa yapıcılar ivedilikle konuyu gündeme alarak tüketicinin zarar görmemesini sağlamalı. Mağdur insanlar kimi inşaat şirketlerinin insafına terk edilmeden, bu konuda ciddi bir hizmet kusuru görünümü veren devlete güven duygularının örselenmesine izin vermemesi artık zorunlu olmuştur" şeklinde konuştu.
Sorun çok sık karşımıza çıkıyor
Konuyu değerlendiren ve sorunun özellikle eski sitelerde çok sık yaşandığını belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Burada asıl görev konut alıcılarına düşüyor. Konut alıcıları ev alırken gerekli özeni göstermeli ve doğru sorular yönelterek firmadan her türlü bilgiyi resmi yazı olarak talep etmeli. Bunlar yapılır ve ne satın aldığını bilse sorun yaşamaz" bilgisini verdi.
Tapu sigortası uygulanmalı
Konut alıcılarının satın aldıkları evde hayal kırıklığına uğramaması için Türkiye'de tapunun güvence altına alınması gerektiğine dikkat çeken Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, şunları söyledi: “Avrupa ve ABD'de bu uygulanıyor. Türkiye'de bu sigorta olduğu takdirde zaten ev alan ne aldığını net olarak bilecek. Çünkü sistemin içine doğrudan sigortacılar ve avukatlar girecek. Evi satın almadan önce bir avukat ile görüşüp en fazla 2 bin lira masraf edip evin tüm sıkıntılarını öğrenmek ise şimdilik en iyi çözüm."
EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ
Yorum Yaz