maritbet girişmaritbet
İnşaat iskeleleri çelik olacak

İnşaat iskeleleri çelik olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'de en çok ölümlü iş kazalarının yaşandığı inşaat sektöründe gerekli önlemlerin alınması için çalışma başlattı

Ruhsat verilirken iskele projesinin sunulmasını isteyecek olan Bakanlık, belli bir yükseklikten sonra ahşap yerine çelik iskele kullanımını da zorunlu hale getirecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce: "Artık yüklenici firmalar çok daha dikkatli olmak zorunda. İnsan hayatı ucuz değil. Alacağımız bu tedbirle ile iş kazalarını en aza indirgemeyi hedefliyoruz"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatlarda kurulan iskelelerin belli bir yükseklikten sonra ahşap yerine çelik olmasını zorunlu hale getirecek.

Bakanlık, Türkiye'de en çok ölümlü iş kazalarının yaşandığı inşaat sektöründe gerekli önlemlerin alınması için çalışma başlattı.

Dış cephe iş iskelelerine ait hesap, proje ve detayların yapı ruhsatı veya eki sayılmaması nedeniyle izleme ve denetim alanında boşluklar olduğu tespit edildi.

Bakanlık, bu kapsamda yeni hazırladığı mevzuatla kazaların önüne geçecek önlemler alacak. Bina inşaatlarının ahşap, çelik, alüminyum alaşım bileşenlerinden oluşan dış cephe iş iskelelerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlenecek.

Ruhsat için iskele projesi zorunlu

İskelelerin proje ve birleşim detayları, ilgili proje müellifi tarafından hazırlanacak. Hesap, proje ve detaylar, yapı ruhsatının verildiği tarihten itibaren 30 gün içinde statik proje eki olarak ruhsat vermeye yetkili idareye teslim edilecek. Bakanlık, ruhsat verilirken iskele projesi sunulmasını da zorunlu kılacak. 

Ruhsat eki haline gelen projelerin uygulama ve söküm dahil tüm aşamalarını yüklenici, şantiye şefi, ruhsat vermeye yetkili idare ve yapı denetim kuruluşu denetleyecek.

Belli bir yükseklikten sonra ahşap esaslı malzemeden dış cephe iskelesi kullanımı engellenecek. Çelik iskele kullanılacak.

Özellikle yola bakan cephelerde yapılacak çalışma esnasında bölgeyi kullanan insanların alet edevat ve yapı malzemesi düşmesi sonucu zarar görmelerinin önlenmesi amacıyla tedbirler alınacak. Yola bakan cepheler levha, branda ya da perdeyle kapatılacak.

"İnsan hayatı ucuz değil"

Konuyu AA muhabirine değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, artık yüklenici firmaların çok daha dikkatli hareket etmek zorunda olduklarını belirtti.

"İnsan hayatı ucuz değil" ifadesini kullanan Güllüce, alacakları tedbirlerle iş kazalarını en aza indirgemeyi hedeflediklerini söyledi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Murat Kurum kazanç kampanyasını anlatıyor
  • 29.08.2018 13:35

Bakan Murat Kurum kazanç kampanyasını anlatıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyasındaki ...

"Bugün fedakarlık günü"
  • 28.08.2018 15:22

"Bugün fedakarlık günü"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyası ile ...

"Kentsel dönüşüm projelerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz"
  • 11.08.2018 12:11

"Kentsel dönüşüm projelerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Samsun Valiliği'ni ziyaret etti. Bakan K ...

Bakan Kurum, kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu!
  • 09.08.2018 15:18

Bakan Kurum, kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gazete ve televizyonların Ankara temsilc ...

Bakan Kurum, İzmir projelerinde incelemelerde bulundu
  • 30.07.2018 11:01

Bakan Kurum, İzmir projelerinde incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum İzmir'de Karabağlar kentsel dönüşüm alanı ...

"Sur'daki projelerimizin tamamını hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz"
  • 23.07.2018 11:03

"Sur'daki projelerimizin tamamını hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Diyarbakır'daki gezisinin ardından gazet ...