İnşaat malzemecilerinin hedefi 100 milyar dolar
İMSAD Başkanı Hinginar: 10 yıl içinde 100 milyar dolar hedefliyoruz.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından bu yıl 7'incisi düzenlenen ‘Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi' dün The Grand Tarabya Otel'de gerçekleştirildi. ‘Değişen Dünya Gelişen Malzeme' temasıyla düzenlenen zirvede konuşan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye inşaat malzemeleri sektörünün geçen yıl 21.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Bu yıl, özellikle de yakın çevremizde cereyan eden siyasi karışıklıklar nedeniyle yılsonu ihracatımızın 19 milyar dolar seviyelerinde tamamlanacağını tahmin ediyoruz” dedi. Hinginar, kısa vadeli dönemde bu tür ufak dalgalanmaların normal karşılanabileceğini belirterek, şunları söyledi: “Ancak 2023 vizyonuyla 500 milyar dolar ihracatın gerçekleştirilmeyi hedefleyen ülkemizde, bizlerin inşaat malzemesi sanayicileri olarak, 20 milyar dolar seviyelerinde olan ihracatımızı 5-10 yıl gibi kısa bir sürede 50 milyar dolara, hatta 100 milyar dolara çıkarmamamız için hiçbir neden yoktur. Biz, sektör olarak bu gücü ve vizyonu kendimizde görüyoruz.”
YABANCI ÜRÜNLER UYARISI
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, Türkiye'de yapı sektöründe yabancı ürünlere çok fazla eğilim olduğunu dile getirdi. Mertöz, “Bunun sınırlandırılması gerekiyor. Kamu ihalelerinde ve yapı malzemeleri konusunda Türkiye'nin kalitesinin bilinmediğini düşünüyoruz. Yapı ihalelerinde, Avrupa ülkeleri dahil dünyanın her yerine ihracatını yaptığımız ürünlerinin yerine yabancı ürünlerin isimleri görüyoruz. Bunlar çıkartılmalı” diye konuştu. Mertöz, bu yıl inşaat malzemelerinde ihracatın az da olsa düştüğünü kaydederek, “2015'i kaybettik ama bu dönem Ar-Ge ve inovasyon yılı olarak geçti. 2016 ve sonrasında umutluyuz” dedi.
TÜRKİYE YÜKSELEN YILDIZ
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, dünyada değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu söyledi. Türk müteahhitlerin 104 ülkede 300 milyar dolardan fazla iş yaptığını dile getiren Kalsın, “Böyle bir stratejik sektörde Türkiye dünyanın yükselen yıldızı konumunda. Türk müteahhitler yurtiçinde ve yurtdışında başarılı işlere imza atıyor” dedi. Kalsın, kentsel dönüşümle ilgili kanunun yürürlüğe girmesinden bahsederek, “Bu, bir anlamda dünyanın en büyük gayrimenkul projesi. Önümüzde kat edecek çok daha mesafe var. İTO olarak inşaat, gayrimenkul, malzeme sektörüne faaliyetlerimizle katkıda bulunmaya gayret gösteriyoruz” diye konuştu.
DEĞİŞİM VE GELİŞİM ŞART
Türk Müşavir Mühendis ve Mimarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Süreyya Ural, “Teknolojide elde edilen ve hızlanarak devam eden gelişmeler, verimlilik, sürdürülebilirlik, ekonomiklik gibi öne çıkan gelişmeler ve yaklaşım farklılıkları şüphesiz ki inşaat sektörünün her alanında kullanılan en temel malzemelerden çimento-agrega gibi, en son detay ürünlere kadar tüm ürünlerde yenileşme, değişim ve gelişimi zorunlu kılmaktadır” dedi. Ural, dünyada süren gelişmelerden Türkiye'nin sadece malzeme ithalatçısı veya lisanslı üretici firmaları olarak değil, Ar-Ge departmanları ile bu süreçte önde ve önder olan üreticileri ve uygulayıcıları olarak herkese önemli görevler düştüğünü belirtti. “Tasarımı en üst düzeylere çıkararak, nitelikli yapılar üretmeye devam edeceğiz” diyen TürkSMD Yönetim Kurulu Başkanı Aytek İtez ise, “Biz mimarlar olarak, değişen dünyanın gerektirdiklerini benimseyerek ve avantajlarından faydalanarak tasarımlarımızı uygulayacağız. Üniversite ve sanayi kuruluşlarının Ar-Ge odaklı iş birlikleri ile bilgi alışverişi yaparak yeniliklerin öncüleri olacağız” dedi.
Yorum Yaz