maritbet girişmaritbet
İnşaat piyasası umudunu kaybetmedi!

İnşaat piyasası umudunu kaybetmedi!

Ekonomideki soğumadan inşaat sektörü de önemli bir pay aldı

 

" İNŞAATÇI UMUDUNU KORUYOR"
Ekonomideki soğumadan inşaat sektörü de önemli bir pay aldı. Konut satışları adeta yerinde savdı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun araştırmasına göre. 2012'nin ilk çeyreğinde konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 19.16 azaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5.51 arttı. Ancak özellikle istanbul'da yüksek gelir grubuna hitap eden konutlardaki stoklar sıkıntı olmaya devam ediyor. Nitekim satışlardaki duraklama konut kredilerinde de net olarak kendini gösteriyor. BBDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) verileri, bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre konut kredisi kullananların sayısının yüzde 51 azaldığını ortaya koyuyor. 
 
Ancak sektör temsilcileri yılın yarısından daha umutlu. Kentsel dönüşüm, mütekabiliyet ve 2B yasalarının sektör açısından yeni bir motivasyon sağlayacağına inanılıyor. Nitekim 1NDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denge İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Ziya Denizöğlu, sektörde hareketlenmenin başladığına dikkat çekiyor. Mütekabiliyet yasasının çıkmasıyla birlikte liiks konutlara yabancı talebinin arttığını vurgulayan Denizöğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor "'Bankalar yılın ilk yarısında taahhüt ve kat karşılığı projelere verdiği kredilerin faiz marjlarında çok katıydı. Yüzde 1.15'lerde tutuyorlardı. Şimdi peşimize daha çok düştüklerini görüyoruz. Faizleri proje bazında yüzde 1 'e çektiler. Bizim konut yaptığımız Bağdat Caddesi, Alaşehir gibi bölgelerdeki satışlarda krizde bile sıkıntı yoktu. Ancak Pendik, Kartal, Beyiikdüzü bölgelerinde sıkıntı olduğu biliniyordu. Yılın ikinci yarısında bunun aşılmasını bekliyoruz. Mütekabiliyetin çıkmasıyla konutlarımıza yabancılardan da talep arttı.
 
" FİYATLAR DÜŞÜYOR AMA... 
İnşaat sektöründeki durgunluk ve Avrupa'daki ekonomik sıkıntılar, yılın ikinaslında yılın ilk yarısında iç piyasa ve ihracat tarafında satışların arttığını söylüyor. Ancak hammadde fiyatlarının hızla düşmesiyle alıcılar biraz daha bekleyişe geçmiş. Ekinci, yılın ikinci yarısıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: 
 
"İç piyasada son bir ayda daralma başladı. Hammadde ucuzladı ama inşaatçılar 'Fiyatlar daha da düşer' düşüncesiyle bekliyor. Ayrıca bizim sektörde ramazan ayıyla birlikte işler yavaşlar. Avrupa'daki hassas ekonomik gelişmeler de bizleri tedirgin ediyor. Sektörümüz geçen yıla göre daha iyi durumda. Ama önümüzdeki altı ay biraz da Avrupa'daki gelişmelere odaklı.
Para
 
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Almanya'da konut fiyatları düşmeye devam ediyor
  • 24.06.2024 10:22

Almanya'da konut fiyatları düşmeye devam ediyor

Almanya’da konut fiyatları, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemi ...

İslahiye'de depremzedeler bayrama yeni evlerinde giriyor
  • 13.06.2024 16:22

İslahiye'de depremzedeler bayrama yeni evlerinde giriyor

İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu İslahiye'de yürütülen deprem konut çalışmaları i ...

Türkiye'de mayısta 110 bin 588 konut satıldı
  • 13.06.2024 13:44

Türkiye'de mayısta 110 bin 588 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satış sayısı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...

2023'te hane halkı bütçesinden en fazla pay konuta ayrıldı
  • 11.06.2024 13:42

2023'te hane halkı bütçesinden en fazla pay konuta ayrıldı

Türkiye genelinde geçen yıl hane halklarının tüketim amaçlı harcamalarının en bü ...

Emlak Konut 4 alternatif kampanyasının reklam filmi yayında!
  • 30.05.2024 14:08

Emlak Konut 4 alternatif kampanyasının reklam filmi yayında!

Emlak Konut GYO, çoğunluğu İstanbul'da olmak üzere 16 projede 4 alternatifli kon ...