İnşaat sektörü global krize ilk tepkisini veriyor
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye’nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörü rakamlarındaki negatife dönme eğilimi ele alındı.
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat sektörü rakamlarındaki negatife dönme eğilimi ele alındı.
İnşaat sektöründe 2011 yılının son iki dönemine yönelik veriler gelirken, mevsimselliğin ön plana çıktığı görülmektedir. Nitekim, tüm indikatörlerde belirgin bir ivme kaybı yaşanmaktadır. Bunda havaların inşaat yapım sürecine engel oluşturması birincil unsur olarak durmaktadır. Bununla birlikte global kriz de rakamlardan okunabilmektedir.
Diğer mineral ürünleri imalatında artış hızı 2009 yılının Kasım ayından beri ilk kez eksiye dönmüştür.Nitekim 2011 yılının Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,14'lük artış kaydeden sektör Şubat ayında %16,69'luk büyüme kaydettikten sonra ivme kaybetmeye başlamış ve son olarak Kasım ayında %3,98'lik düşüş göstermiştir.
Sektördeki bu ivme kaybı sektörün cari dengeye sağladığı olumlu katkının azalmasına neden olmuştur. Son açıklanan Kasım ayı rakamlarına göre ise ihracat düzeyi 1,41 milyar dolara gerilemiştir. Buna göre inşaat malzemesi sektörünün Kasım ayı verilerine göre ihracat 1,41 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, ithalat 633 milyon dolar seviyesinde kalmıştır. Bunun sonucunda sektörün cari dengeye doğrudan olumlu katkısı 770 milyon dolar düzeyinde oluşmuştur. Yine Kasım ayında Türkiye'nin toplam ihracatının 11,11 milyar dolar düzeyinde oluştuğu düşünüldüğünde sektörün ihracat içindeki payı ise %12,67'ye gerilemiştir.
Alt sektör bazında farklılaşmalar olsa da 2011'in son dönemine yönelik gelen sinyaller genel olarak olumsuzdur. Bu noktada global ölçekte meydana gelen krizin yarattığı olumsuz hava inşaat sektörü rakamlarında hissedilmeye başlanmıştır. Mevsimselliğin de etkili olduğu bu dilime yönelik negatif rakamların devam etmesi beklenmelidir. Bu noktada ekonomi yönetiminin cari fazla yaratan sektöre proaktif yaklaşarak destek vermesi yerinde olacaktır.
Yorum Yaz