İnşaat sektörü işsizliğin artmasına engel oldu!
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), inşaat sektöründeki istihdam artışının tarım dışı işsizliğin artmasını engellemiş göründüğünü belirtti
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Araştırma Görevlisi Ayşenur Acar tarafından hazırlanan BETAM'ın "İşsizliğin Artmasını İnşaat Engelledi" başlıklı "İşgücü Piyasası Görünümü: Temmuz 2012" notunda, mevsim etkilerinden arındırılmış rakamların tarım dışı işsizliğin Mart 2012 döneminde yüzde 11,3'ten Nisan 2012 döneminde yüzde 11,2 seviyesine düştüğünü gösterdiği, düşük büyümeye paralel olarak hizmetler ve sanayi sektörlerinde istihdam artışların zayıflamış durumda olduğu kaydedildi. Araştırmada, "Ancak inşaat sektöründeki istihdam artışı tarım dışı işsizliğin artmasını engellemiş görünüyor" değerlendirmesine yer verildi. Araştırmada, TÜİK'in 16 Temmuz'da açıkladığı işgücü verilerine göre Nisan 2012 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, tarım dışı işgücünün 458 bin (yüzde 2,2), tarım dışı istihdamın 694 bin kişi (yüzde 3,9) arttığı, tarım dışı işsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine kıyasla 236 bin azalarak 2 milyon 325 bine düştüğü anımsatılan araştırmada, "Son üç dönemdir yavaşlayan istihdam ve işgücü artışlarına paralel olarak tarım dışı işsizlik yavaş da olsa düşmektedir" görüşüne vurgu yapıldı.
DÜŞÜŞLER SINIRLI
Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre nisan döneminde mart dönemiyle kıyaslandığında tarım dışı işgücünün 109 bin artarak 20 milyon 888 bine ulaştığı, tarım dışı istihdamın ise 119 binlik bir artışla 18 milyon 543 bine çıktığı belirtilirken, "Bu gelişmeler sonucunda tarım dışı işsiz sayısı 10 bin azalmış, tarım dışı işsizlik oranı 0,1 puan gerileyerek yüzde 11,3'ten 11,2'ye düşmüştür. İstihdam artışları yavaşlarken işgücündeki artışların da yavaşlamış olması tarım dışı işsizlik oranındaki düşüşleri sınırlamaktadır" denildi.
ŞAŞIRTICI SONUÇLAR
BETAM'ın hazırladığı İşgücü Piyasası Görünümü: Temmuz 2012" notunda, şu görüşlere yer verildi: "Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel verilere göre inşaat istihdamı bu dönemde 91 bin artmıştır. Mart döneminden nisan dönemine yüzde 5,8'lik bir artış söz konusudur. Ekim 2011 döneminden bu yana düşmekte olan inşaat istihdamının bu ölçüde yüksek artış göstermesi oldukça şaşırtıcı. Bu gelişme inşaat sektörünü yakından takip etmemiz gerektiğine işaret ediyor. Hizmetler ve sanayi istihdamında ise sırayla 12 bin ve 17 binlik artışlar var. Düşük büyüme rejiminin hizmetler ve sanayi sektörlerine yansıdığı ancak inşaattaki anormal artışın tarım dışı işsizliğin artmasını engellediği görülüyor. Nisan 2012 döneminde tarımdaki 40 binlik istihdam artışı eylül 2011'den beri süre gelen düşüşün durduğu şüphesini uyandırıyor."
Bizim Gazete
Yorum Yaz