maritbet girişmaritbet
'İnşaat sektörünün kendi doğal sürecinde büyümesi gerek'

'İnşaat sektörünün kendi doğal sürecinde büyümesi gerek'

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) düzenlediği Gündem Buluşmaları toplantısı yapıldı.

Türkiye İMSAD Gündem Buluşmaları toplantısında konuşan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, gayrimenkul sektörüne ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme yaptı. 

Rusya krizinin aşılmasının hemen ardından Katar konusunda problemlerin çıktığını anlatan Erdoğan, "Rusya'yla krizi çözdük, bu sefer de nur topu gibi Katar krizi kucağımıza geldi. Katar bizim için önemli, bir sürü işimiz var gerek inşaat sektöründe gerekse diğer sektörlerde ama Katar'la arası bozulanlarla da bizim çok ciddi işimiz var. Dolayısıyla bu da bizim yurt dışı müteahhitlik sektörümüzü ve buradaki işlerimizi etkileyecek endişemiz yüksek." diye konuştu. 

Çin'in Katar krizindeki konumuna işaret eden Erdoğan, "Belki farkındasınızdır Çin şu anda Türkiye'den Çin'e gideceklere vize vermeme yönünde ciddi bir direnç gösteriyor. Dolayısıyla Katar'a karşı olan grubun destekçisi olarak böyle bir zorluk ülkede yaşanıyor." bilgisini verdi. 

"Yapı ruhsatında gerileme var" 

Türkiye İMSAD olarak 2013'ten bu yana her ay sektörle ilgili endeks hazırladıklarını belirten Erdoğan, piyasaların referandum sonrası çıkışını beklediklerini söyledi. 

Faaliyet Endeksi mayıs ayında 4,7 puan arttığını hatırlatan Erdoğan, tablonun genel olarak umut verdiğini kaydetti. 

Yapı ruhsatlarında görülen düşüşün ise sektör adına sıkıntılı bir durum oluşturabileceğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: 

"Yapı ruhsatı burada çok kritik. Yapı ruhsatı bizim için önemli bir endeks, orada bir gerileme var. O bizi birazcık sıkıntıya sokuyor. Konut satışlarında artış var ama konut satışı artışı birazcık da ciddi bir teşvikin de etkisiyle olmuştu. Yirmi yıla kadar düşük faizli kredilendirme desteği… O birazcık konut satışlarını artırdı bu dönem. Ancak kredi faizleri yine de insanların gelir düzeyine göre yüksek. Dolayısıyla ortalama insanın satın alma gücünü etkilemeye devam ediyor." 

Erdoğan, Türkiye'nin işsizlik rakamlarında OECD ülkeleri içerisinde 3'üncü sıraya çıktığını ifade ederek, "Bir numarada Yunanistan var yüzde 23'le, yüzde 15'le İspanya var biz yüzde 11-12 bandındayız. Bizden sonra İtalya ve Portekiz var. Akdeniz kuşağındaki bütün ülkelerde bir işsizlik krizi hala devam ediyor. 'Bizim kayıtlı kayıtsız 6,5 milyon civarında işsizimiz var. Her 5 gençten bir tanesi işsiz' diye bir haberi de sabah radyoda duydum." değerlendirmesini yaptı. 

"Bu kadar satılık emlak ilanının olması ne anlama geliyor" 

Türkiye gündeminin bir nebze olsun rahatladığını aktaran Erdoğan, "Referandum sonrası işlerde bir uçuş bekliyorduk ama onu henüz görebilmiş değiliz. Tabi mevsim etkisi gelecek şimdi, mevsim etkisiyle beraber inşaat sektörünün kendi doğal sürecinde büyümesi gerekiyor. Siyaseten biraz daha rahatladığımız döneme girdik, umarız bu dönem daha fazla büyümeyi yaşarız." değerlendirmesini yaptı. 

Kentsel dönüşüm faaliyetlerinin arttığını anlatan Erdoğan, çok sayıda inşaat vinci, beton mikseri ve şantiyenin göze çarptığını anımsatarak, "Bol miktarda yeni bina yapımına şahidiz ama çok ilginç, satılık emlak ilanı da aynı derecede yoğun. Kiralık ve satılık emlak… Ben bu kadar tabelaya ilk defa rastlıyorum. Belki bulunduğum çevrenin etkisi olabilir. 

Ben Kadıköy'de oturuyorum, özellikle bulunduğumuz çevredeki inşaatların kolay satılmasını beklerken bu kadar satılık emlak ilanının olması ne anlama geliyor? Bunu da bilmek isteriz." diye konuştu. 

Ekonomist Prof. Dr. Kerem Alkin ise Katar krizine değinerek, Katar gerginliğinin arka planında doğalgaz ihracatçısı ülkelerle petrol ihracatçısı ülkelerin pazar kapışması olduğuna işaret etti. 

Alkin, Katar'ın doğalgaz ihracatçısı olduğunu, İran'la Katar'ın yakınlaşmasının petrol ithalatçısı cephede rahatsızlık oluşturduğunu söyledi. 

İnşaat sektörü faaliyetlerini kendi halinde, belli bir tempoda sürdürüyor

Genel ekonominin yüzde 5'lik bir büyüme gösterdiği Türkiye'de inşaat sektörünün 2017 yılı ilk çeyrek döneminde yüzde 3,7, gayrimenkul sektörünün ise yüzde 1,8 büyüdüğünü belirten Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, “Değişik koşullara rağmen inşaat sektöründe, önceki dönemlere göre birbirine yakın veriler çıkıyor. Bundan da inşaat sektörünün, faaliyetlerini, kendi halinde belli bir tempo ile sürdürdüğünü söyleyebiliriz” dedi.

Can Gürlesel, şöyle devam etti: “2017 yılı ilk çeyrek döneminde konut satışları 2016 yılı aynı dönemine göre yüzde 7,4 artarak 325 bin 780 adet oldu. Birinci el (yeni konut) satışlar yüzde 4,3 arttı ve 145 bin 826 olarak gerçekleşti. Konut kredileri 2017 yılı ilk çeyreğinde yıllık olarak yüzde 17,1 büyüdü ve 171,4 milyar TL'ye ulaştı. Konut kredisi aylık ortalama faiz oranı ise mart ayı sonu itibarıyla yüzde 0,95'te kalarak değişmedi. Toplam inşaat harcamalarının 110,1 milyar TL olarak gerçekleştiği ilk çeyrekte, alınan toplam yapı ruhsatlarının alan bazında gerileme olduğu, ancak bu dönemde alınan toplam yapı izinlerinde ise önemli bir artış olduğu görülüyor. İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2016 yılı ilk çeyrek döneminde yüzde 0,4 artmışken, 2017 yılı ilk çeyrek döneminde yüzde 3,1'e geriledi. Birçok önemli malzemenin üretimi düştü. İnşaat malzemeleri iç pazarı ise 2017 yılı ilk çeyreğinde 71,6 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Geçen sene ilk çeyrekte 57,8 milyar TL iç pazar büyüklüğüne göre inşaat malzemeleri iç pazarı yüzde 23,8 büyüdü.“

Konut fiyatlarında artış enflasyonun altına düştü

Türkiye İMSAD'ın konuk konuşmacısı REIDIN Türkiye Ülke Müdürü Kerim Alain Bertrand ise şunları söyledi; “İnşaat sektörü geliştiği zaman ekonomiye pozitif etkisi oluyor ama ekonomik daralmalardan da direkt etkileniyor. İnşaat ve gayrimenkul sektörü, çok büyük bir ekosistemle, 200'den fazla alt sektöre etki yapıyor. Türkiye'deki konut fiyatlarının artışı uzun bir süre enflasyon oranının üzerinde gerçekleşti. Artık bu artışın yavaşladığını ve reel anlamda enflasyonun altına düştüğünü görüyoruz. Yıldan yıla baktığımızda ise fiyat artışlarının yüksek olmadığını hatta enflasyonun altında kaldığına tanık oluyoruz.

Türkiye'de kiralar olması gerektiğinden daha düşük

Faiz oranlarının, vadelerin uzatılmasının konut satışlarına olumlu etkisinin olduğunu ifade eden Kerim Alain Bertrand, “Zor dönemlerden geçiyoruz ve gayrimenkul sektörünün getiri oranları aşağı düşüyor. Türkiye'de, konutta balon olmadığını da söyleyebiliriz. Türkiye'de kira getirisi çok düşük. Etiler ve Ulus civarında konut yatırımının kira ile karşılama oranının 39 yılı bulmasından bahsediyoruz. Oysa yabancı yatırımcılar Dubai'den aldığı konutun değerini 14 yılda kira geliriyle karşılayabiliyor. Türkiye'de kiralar olması gerektiğinden daha düşük” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İMSAD'ın hedefi bağımlılıkları azaltmak
  • 23.09.2024 15:05

İMSAD'ın hedefi bağımlılıkları azaltmak

Türkiye İMSAD 59’uncu Gündem Buluşmaları’nda Dezenflasyon Süreci ele alındı. ...

İnşaat malzemesi sanayi üretimi mayısta yüzde 2,5 büyüdü
  • 06.08.2024 13:18

İnşaat malzemesi sanayi üretimi mayısta yüzde 2,5 büyüdü

Türkiye İMSAD raporuna göre, yılın ocak-mayıs döneminde 13 alt sektörde üretim g ...

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor
  • 28.06.2024 16:33

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenle ...

İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta yüzde 24,7 arttı
  • 06.05.2024 13:45

İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta yüzde 24,7 arttı

Türkiye'nin inşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta geçen yılın aynı dönemine gö ...

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı 32 milyar doları aştı!
  • 08.04.2022 11:49

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı 32 milyar doları aştı!

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri ...

İMSAD'dan Kadınlar Günü'ne özel açıklama!
  • 07.03.2022 17:30

İMSAD'dan Kadınlar Günü'ne özel açıklama!

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu “Güçlü bir toplum için kadınlarımızı güçl ...