İnşaatçılar sektör için özel bir müdürlük kurulmasını istiyor!
İnşaat ve gayrimenkul sektöründe örgütlü sivil topluk kuruluşları GYODER, KONUTDER ve İNDER sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştı
Toplantıda öne çıkan konulardan biri sektöre özel bir müdürlük kurulmasının gerekliliği oldu. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, bugüne kadar parça parça olan sektörü üç derneğin bir araya getireceğini kaydederek "Ortak noktalarımızı belirleyip öyle devam edeceğiz" dedi. Sektörün hedeflediği Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurulduğunu kaydeden Durbakayım, ancak dairelere de bir disiplin getirilmesi gerektiğini aktardı. Durbakayım, bunun için bakanlığa bağlı bir genel müdürlüğün oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Bir genel müdürlüğün sektörü disipline edeceğini ifade eden KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik de "Sektöre girecek firmalara ekipman, sermaye yapısı gibi kriterler getirilmeli, buna göre girişler sağlanmalı. Haksız rekabetin önüne geçmek açısından buna canı gönülden razıyız. Böylece sektörden vergi sızıntıları olmayacağı için devletin KDV düzenlemesi gibi gelir artırıcı çalışmalar yapmasına gerek kalmayacak" değerlendirmesini yaptı.
Çelik, 2010'da yüzde 18,2011'de yüzde 11 büyüyen sektörün 2012'nin üçüncü çe reğinde yüzde 1 oranında büyüdüğüne dikkat çekti. Yıl sonunda bu oranın yüzde 1'de kalmasının beklendiğini aktaran Çelik, 1 milyon 600 bin kişiye istihdam sağlayan ve yıllık 250 milyar lira ciro yapan sektörde karlılığın sanıldığının aksine düşük olduğunu dile getirdi.
'70 metrekarede nasıl 3 çocuk olacak?' Maliye Bakanlığı'nın konutlardan alınan KDV oranını metrekareye ve bölgeye göre düzenlemeye çalıştığını kaydeden Çelik, "Bakanlık eskiden 150 metrekare olan sosyal konut ölçüsünü İngiltere'deki gibi 70 metrekareye getirmek istiyor. Ancak Başbakan'ın 3 çocuk isteği düşünüldüğünde 70 metrekare nasıl olacak" diye konuştu.
GYODER Başkanı Işık Gökkaya da berber olmak için bile kalfalık belgesi istendiğini belirterek, sektörde proje yapacak firmalara belli kriterlerin getirilmesi gerektiğini söyledi. Konut sektörüne ilişkin düzenlemelerin Tüketici Kanunu'na konmak istendiğini belirten Gökkaya, "Tüketici Yasası'nda konut ile beyaz eşya aynı şekilde irdeleniyor. Bu yanlış. Çünkü konutu insanlar hayatlarında sadece bir kez alıyor. Bu yüzden konut için ayrı bir düzenleme yapılması gerekir" dedi. 1995 yılında kurulan gayrimenkul yatırım ortaklıklarındaki (GYO) ki büyümenin yeterli olmadığını ifade eden Işık Gökkaya "Şu anda 24 GYO ve 13 milyar TL'lik bir rakama erişildi. Ancak gelinen nokta yeterli değil. Şimdi de GYO'lara sağlanan vergi muafiyetinin kaldırılması sözkonusu. Bu muafiyette kalkarsa ne kadar GYO kalır meçhul' dedi.
Maketten satışa sınırlandırma getirme konusuna değinen GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel ise, sektördeki öz kaynak yetersizliğine dikkate çekerek, "Halka açılma, yabancı ortak ya da müşteriden önce parayı toplayarak yapacak. Ancak halka açılmada vergi muafiyeti olmazsa sektör hiçbir zaman sermaye birikimi sağlayamayacak. Bugüne kadar ön satış yaparak sermaye birikimi sağladık. Buna da kısıtlama gelirse sektörün performansı bundan olumsuz etkilenecek" diye konuştu.
Leyla İlhan/Dünya
Yorum Yaz