İnşaatlarda bütün riskleri sigorta altına almak mümkün!
İnşaatlarda yangından depreme, selden toprak kaymasına, iş kazaları, maddi ve manevi tüm riskler kontrol altında tutulabilir mi?
Büyük inşaatların büyük riskleri bulunurken, bu risklerin inşaatçılar ne kadar farkında? Yüzlerce hatta binlerce kişinin çalıştığı şantiyeleri kuran inşaat firmaları birçok sorumluluğu üstleniyor. Maddi ve manevi her durumda olacakları hesaplamak da sigorta şirketlerine kalıyor.
Gözetmen Sigorta Brokerliği Genel Müdür Yardımcısı Selim Oral İsmet'e konut projelerinde sigortanın önemini sorduk. Emlaktasondakika.com'a özel olarak yaptığı açıklamalarda inşaatçıların sigorta yaptırmaya ne derece önem verdiğine değinen İsmet, inşaat all risk sigortasının neleri kapsadığını da açıkladı.
Konut projelerinde sigortanın önemi nedir?
Büyük projelerin büyük riskleri oluyor. Dolayısıyla inşaatı nasıl kaliteli, zamanında ve istenilen şekilde yapıp bitirmek önemli bir görev ise bunun güvencesini ve risklerini de teminat altına alarak zamanında bitmesini, karşılaşılacak önemli olumsuzluklarda hasarlarda da o projenin devamı etkilemeyecek şekilde bir takım önlemler gerekiyor. Bunların başında da sigorta ürünü var ki 'İnşaat All Rist Sigortası' diyoruz. Bu inşaat all risk sigortaları da inşaatın başlangıcından geçici kabule kadar karşılaşılacak beklenmedik maddi zararlar olsun, varlık zararları olsun ve aynı zamanda 3. şahıslara karşı taşıdığınız bir takım maddi, bedeni ve manevi zararlar ve en büyük risk olan iş kazalarına karşı iş verenin taşıdığı önemli riski teminat altına almak son derece önemli oluyor. Bu inşaat sigortaları ve onu tamamlayan sorumluluk sigortalarının içeriği her projeye göre dizayn edilmesi gereken, detaylı ve uzmanlık gerektiren bir alan. Dolayısıyla düz bir inşaat sigortasından ziyade her proje için doğru çalışılmış ona göre dizayn edilmiş bir poliçeye sahip olmak işin en önemli kısmı. Sadece poliçenin olması önemli değil.
İnşaat All Risk Sigortası neleri kapsıyor?
İnşaatın etrafının çevrilmesinden başlar geçici kabule kadarki sürede maddi zararları kapsar. Bunlar ne olabilir yangın, deprem, sel, yer kayması, hırsızlıklar olabilir ve muhtelif bir inşaatta karşılaşılabilecek neredeyse tüm riskler ki adı zaten İnşaat All Risk Sigortası diye geçer, Türkçesiyle İnşaat Bütün Riskler Sigortasıdır. İnşaat esnasında 3. şahısların da zarar görmesi muhtemel komşular olabilir, dışarıdan gelen kişiler olabilir ve onlar bedeni zararlara uğrayabilirler, maddi zararlara uğrayabilirler. Bir de o inşaatta çalışan yüzlerce belki de binlerce işçi var bu riskleri son derece yüksek. Herhangi bir iş kazası olduğu zamanda işverene çıkan çok ciddi düzeyde tazminatla oluyor. İşverenin işini bitirebilmesiyle ilgili bir etken olabiliyor. Bu riskin de işveren tarafından İşveren Mali Mesuliyet ve Ferdi Kaza Sigortaları ile devretmesi mümkün sigorta şirketlerine. Başlıca bu risklerden hareketle bu sigortalar yapılıyor.
İnşaat sektörü All Risk Sigortası'na ne derece önem veriyor?
Önemli olduğu son derece ortada ancak genel anlamda mecburi değil şu aşamada. Emlak Konut, TOKİ, Kiptaş gibi kurumların işlerini alan müteahhit firmaların bunu yapmaları mecburi çünkü idare bunu mecbur tutuyor. Kurumsal olan inşaat firmaları her halükarda bu idare olsa veya olmasa dahi bunun farkındalar ve bu sigortaları yapıyorlar. Ama diğer inşaat firmaları da tabi çevresinden belki kendisinden yaşadıkça, gördükçe önemini anlıyor ve eskiye nazaran çok daha talep yüksek diyebiliriz.
İnşaat All Risk ve diğer onu tamamlayan sigortalarla ilgili bu çok özellikli poliçeler, konuya hakim ve o konuda uzman kişi veya ekibin yönlendirmesi gereken çalışma sonucu yapılacak bir poliçe bu. Trafik kaskodaki gibi araç plakasını girip çıkan fiyatı görebileceğiz bir şey değil. Tamamen ona özgü, onun risklerini, hususi durumunu da kapsayacak şekilde dizayn edilmesi son derece önemli. Çünkü poliçe denen şey aslında bir sözleşme bir akit. Dolayısıyla onunda doğru yapılması lazım. O da ancak uzman bir ekibin yönlendirmesiyle sağlanabilir.
Yorum Yaz