İnşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği nasıl olmalı?
Üsküdar Üniversitesi İSG Bölm.Öğr.Üyesi A Sınıfı İSG Uzmanı Turabi Karadağ, 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü için açıklamalarda bulundu.
Turabi Karadağ “İnşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği için öncelikle proaktif önlemler alınmalı, işçiler ve işverenler beraber eğitilmeli, etkin bir yönetim sistemi kurulup iş akış şemalarına göre sağlık güvenlik planları yapılmalı” açıklamasında bulundu.
İnşaatlarda en çok karşılaşılan iş kazalarının yüksekten düşme, elektrik çarpması, göze materyal kaçması şeklinde sıralayan Karadağ, “Sürdürülebilir bir iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi olmalıdır” dedi.
MAHALLE ARASI İNŞAATLARDA İŞ KAZASI DAHA FAZLA!
İnşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği için denetim konusunda bilgiler veren İSG Uzmanı Turabi Karadağ, “Bu konuda Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı tebrik ediyorum. Elindeki az sayıda iş müfettişi olmasına rağmen belli periyotlarda denetlemeler yapılıyor. Bazı şantiyelerimiz iki üç kez denetleniyor. Fakat burada en çok iş yine biz iş güvenlik uzmanları, işverenler ve işçilere düşüyor. Bizler denetlemelere hazırlanmak için değil, gerçek ve sürdürülebilir bir iş güvenliği sistemi kurmalıyız. Yani müfettiş geldiğinde, denetleme yapıp herhangi bir uygunsuzluk olmadığı zaman güvenlik sistemlerini bırakmamalıyız. Var olan sistemi mühendislik önlemleri ile tüm riskleri ortadan kaldırmaya devam etmeliyiz” diyerek iş sağlığı ve güvenliğinin önemine dikkat çekti.
Mahalle arası inşaatlarda kaza sıklığının daha fazla olduğunu belirten Karadağ, “Mahalle arası dediğimiz inşaatlarda iş kazası daha çok yaşanıyor ve bakanlığa bildirimde bulunmuyorlar. Etkin bir iş güvenliği yok denecek kadar az. Buralara müfettişlerin gitmemesinin sebebi ise; bu müteahhitler inşaatın başlangıcında yapı işleri yönetmeliği 5/a Maddesi uyarınca bildirimde bulunmak zorunda olmalarına rağmen bakanlığa bildirimde bulunmuyor. O şantiyenin varlığında iş teftiş kurulunun haberi olmadığı için denetim olmuyor. Bu gibi yerlerde iş müffetişleri ancak tesadüfen o bölgeden geçtikleri zaman bu tür şantiyeleri görüp denetliyorlar” açıklamasında bulundu.
İnşaatlarda kazaları önleyici faaliyetlere yönelik kontrol listesi hakkında da bilgiler veren Turabi Karadağ;
- İnşaat alanındaki tehlikeli maddelerin depolanması ve kullanımı uygun şekilde yapılıyor mu?
- Toza maruziyeti önlemek veya azaltmak amacıyla alınan koruyucu önlemler uygun mu?
- İnşaat alanında asbestli malzeme var mı ?
- İnşaat alanında bulunan herkes uygun baret ve emniyet ayakkabısı kullanıyor mu ?
- Riskleri, kişisel koruyucu donanım kullanmadan kontrol edebilmenin yolu var mı?
- Çalışanlar, gerektiğinde yaptıkları işe uygun kişisel koruyucu donanım kullanıyorlar mı?
- İş ile ilgili tüm teçhizat , makine ve ekipmanda CE işareti var mı ?
- Çevredekileri korumaya yönelik önlemler alındı mı? gibi soruların sorulması gerektiğini belirtti.
Emine Pile/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz