‘İnşaatta çok iştahlı değiliz ama bırakmayız’
Eroğlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, "Gayrimenkul artık üretim kadar iyi performans göstermiyor" dedi.
Ekonomi dünyasının en çok gündeme gelen tartışmalarından biri “İnşaat mı üretim mi?” konusu. Sermayedarların üretim yerine inşaat işine girmeyi tercih etmesi ekonomi için yapısal bir sorun oluşturuyor ve sık sık eleştiriliyor. En azından yakın döneme kadar böyleydi. Son dönemde gayrimenkul sektöründe iç piyasada beklenen talebin oluşmaması bu polemiği belli ölçüde rafa kaldırmıştı, bu durumu her iki alanda da yatırımları bulunan Eroğlu Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu “Herkes üretim bitti derken, üretim çok iyi hale geldi. Gayrimenkul ise üretim kadar iyi gitmiyor” diye anlatıyor. Colin's, Loft ve Mexx markalarının sahibi, aynı zamanda başta İstanbul Seyrantepe'deki Skyland projesi olmak üzere pek çok gayrimenkul projesinde de imzası olan Eroğlu, Rusya'da da alanında en büyük oyunculardan. Eroğlu ile, hem Rusya'yı hem de 2016'da farklı sektörlerin nasıl performans gösterdiğini konuştuk:
-2015 ve 2016 perfomanslarınıza bakınca “Gayrimenkul mü, üretim mi?” tartışması ne noktada sizce?
Üretimde çok iyiyiz. Hatta enteresandır, “Türkiye'de üretim bitti” dendiği bir dönemde tam tersi oldu. Gayrimenkul sektörü üretim kadar iyi diyemiyoruz çünkü piyasa bozulduğu zaman ilk vazgeçilen şey gayrimenkul oluyor. Üretimde ise şu anda özellikle Avrupa'dan Türkiye'ye ciddi talep var.
-Asgari ücret, maliyetler artarken üretimdeki bu iyi performans nasıl oldu?
2015'te üretim çok iyi bir yıl geçirdi. Beklediğimizin üstünde ciro yaptık, kârlar da beklediğimizden fazla oldu. Hem de hammaddeyi dolarla alıp, ürünü Euro ile satmamıza rağmen. Bence bunun arkasında 3 faktör var: İlki Avrupa'nın ekonomisi çok çok iyi değil, ama kötü de değil. Bunun bize yararı lojistikten dolayı Uzakdoğu'dan değil, Türkiye'den mal almayı tercih etmeleri. Yüksek adetleri yine oradan alıyorlar, ama moda ürünlerini, hızlı malları yine bizden alıyorlar. Bu bir artı. İkincisi Türkiye'de eskiden tekstil-konfeksiyon çok modaydı, çok üretici vardı. Tüm sektörlerden bu işe giren oldu. 2003 ve 2008'de kurların geri gelmesiyle onların çoğu kapanınca tekstil sektöründe üretici sayısı azaldı, ama niteliği arttı. Zayıfları azaldı ve güçlü imalatçılara alan açıldı diyebiliriz. Üçüncüsü yine parite bizim lehimize çalıştı. Avrupalılar malı Uzakdoğu'dan dolarla alıyorlar, bizden Euro ile alıyorlar. Uzakdoğulular dolardan vazgeçmezken, biz gerekirse İran parasıyla bile mal satarız.
-Gayrimenkulde frene mi basacaksınız o zaman?
Biz bu sektörde varız ve olmaya devam edeceğiz. Ama sektör nasıl orta hızla gidiyorsa biz de orta hızla gideceğiz. Bu yıl elimizde 2-3 proje var, onları yaparız. Ama çok iştahlı bir durum yok ortada.
-Gayrimenkulde yeni projeniz olacak mı?
İstanbul'da bu sene ortaya çıkacak 2-3 projemiz daha var. 1'inin arazisini satın aldık, diğeri için görüşüyoruz. Çok iştahlı değiliz, ama sektöre devam ediyoruz. Şu an satışı devam eden tek Seyrantepe var. Seyrantepe'nin yabancı talebinin yüksek olması gibi bir avantajı var. Yüzde 70 yerli, yüzde 30 yabancı alıcısı oldu şimdiye dek. Bu oranın büyük çoğunluğu Suud.
Meltem Ersoy/Gazete Habertürk
Yorum Yaz