İş kazalarında en yüksek ölüm oranı inşaatlarda!
Mavi Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yetkilisi Güler Özkartal, tedbirsizlik ve dikkatsizlik nedeniyle iş kazası ölümlerinin en çok inşaat sektöründe görüldüğünü söyledi
Mavi Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yetkilisi Güler Özkartal, tedbirsizlik ve dikkatsizlik nedeniyle iş kazası ölümlerinin en çok inşaat sektöründe görüldüğünü söyledi
İş kazalarında en yüksek ölüm oranı inşaatlarda Mavi Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yetkilisi Güler Özkartal, tedbirsizlik ve dikkatsizlik nedeniyle iş kazası ölümlerinin en çok inşaat sektöründe görüldüğünü söyledi.
İş kazalarının 2011 yılı sonu itibariyle açıklanan 2010 yılı istatiksel verilerine baktığımızda iş kazası sonucu ölümlerin en çok inşaat sektöründe yaşandığı görülüyor. En fazla ölümlü iş kazasının inşaat sektöründe yaşanmasının altında yatan nedenler nelerdir?
2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23 artış ile 1.444 kişi iş kazası sonucu yaşamını kaybetti. 2010 yılında iş kazalarında en yüksek ölüm oranı 264 ile 'bina inşaatı' faaliyet grubunda meydana geldi. Bunu 133 ile kara taşıma ve boru hattı taşımacılığı, 107 ile bina dışı yapıların inşaatı, 104 ile özel inşaat faaliyetleri izledi. Yani inşaat faaliyetlerini topladığımızda 475 ölüm sonucuna ulaşıyoruz. En büyük sebep ise çalışanların eğitim ve bilinç seviyesinin düşük olması.
İş kazalarında güvenlik tedbirlerinin alınmaması da önemli bir yer tutuyor. İnşaatlarda güvenlik adına ne tür önlemler alınmalıdır? İnşaatlarda meydana gelen iş kazalarını önlemedeki en önemli unsurlar nelerdir?
2010 verilerine göre; ülkemizde karşılaşılan ölümlü iş kazalarının yüzde 33'ü inşaat sektöründe gerçekleşiyor. İnşaat sektörü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliğine göre 'çok tehlikeli' kategorisinde yer alıyor. Bu kazaların önüne geçebilmenin tek yolu ise İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) önlemleri ve eğitim. Çünkü iş kazalarının yüzde 98'i insan hatasından kaynaklanıyor.
İnşaat sektöründeki iş kazalarını önlemede işverene düşen sorumluluklar nelerdir?
İş sağlığı ve güvenliği konusunda daha hassas davranarak personelin bu yönde eğitim alabilmesi için zaman ve kaynak ayrılması gerekir. İşverenin bu hususu bir mecburiyet ya da prosedür olarak görmektense çalışanlarının yaşam kalitesini artırma ve hayatta kalmalarını sağlama açısından en önemli unsur olarak görebilmeleriyle çözüme kavuşur.
İnşaat sektöründeki iş kazalarını önlemede çalışana düşen sorumluluklar nelerdir?
Mevzuatımızda da belirtildiği gibi "İşçilerde işyerlerinde İSG ile ilgili alınan her türlü önleme uymak zorundadır."
İş kazaları sıralamasına baktığımızda Bursa kaçıncı sırada?
İstanbul ve İzmir'in ardından 3. sırada.
İnşaat sektöründeki iş kazalarını önlemek için acil olarak yapılması gerekenler nelerdir?
İSG profesyonellerine inanmak ve taleplerine elden geldiğince cevap vermek. İSG uzmanları sorumluluk savan personel olarak görülmemeli. İSG uzmanları hem çalışanların sağlık ve güvenliklerini korurken; hem de İşvereni yasalara karşı korumak için savaşıyor. Bunları aşmak için şart olan ise; "Eğitim, Eğitim, Eğitim ve Bilinç."
Milliyet
Yorum Yaz