İş, sanat ve spor dünyasının ünlüleri Alaçatı’dan ev alıyor
Tarihi taş evleri ve rüzgar sörfüne elverişli plajlarıyla meşhur olan Alaçatı'ya iş, sanat ve spor dünyasının ünlüleri akın ediyor.
Spor, moda ve medya dünyasından birçok ünlünün rağbet gösterdiği Alaçatı'da emlak fiyatları fırladı. Fiyatı 1.5 milyon doları bulan tarihi taş evler kapışılıyor. Talebin yoğun olduğu sezonluk kiralıkların fiyatı ise 15-30 bin TL arasında değişiyor. Alaçatı'da ev alanların başında Koç Holding CEO'su Turgay Durak geliyor. Beldedeki en lüks konut projelerinden biri olan Port Alaçatı'dan bu kış bir taş ev satın alan Durak, yeni Alaçatılı olan isimler arasında. Yine aynı projeden ev satın alan oyuncu Demet Akbağ ve Show TV Haber Koordinatörü Korcan Karar da Turgay Durak'la komşu olan diğer ünlü isimler.
Sabancı Holding'in patronu Güler Sabancı'nın butik otel açmasıyla popülaritesi iyice artan Çeşme, Bodrum gibi tatil yerlerine rakip hale gelmiş durumda.
Güler Sabancı'nın yanı sıra Alaçatı'nın cazibesine kapılıp otel yatırımı yapmaya hazırlanan başka isimler de bulunuyor. Yıldızı iyice parlayan tatil bölgesinde mağaza açan ünlü isimlere de rastlamak mümkün. Yatırım ve iş için Alaçatı'yı tercih edenlerin yanı sıra son yıllarda yaz tatilini geçirmek amacıyla kalan ünlüler de çoğunlukta. Birçok işadamı-işkadını, yönetici, oyuncu, futbolcu ve gazeteci yaz tatilini geçirmek amacıyla Alaçatı'dan ev alıyor. Hatta bunlar arasında Bodrum, Çeşme gibi tatil yerlerindeki yazlıklarını satarak Alaçatı'ya yönelen isimler hiç de az değil. Sezonluk olarak ev kiralayanlar da var. Ege'nin yeni popüler tatil bölgesi, birbirine komşu ünlü isimlerle dolup taşmış durumda.
Hangi ünlüler ev aldı?
Alaçatı'da ev alanların başında Koç Holding CEO'su Turgay Durak geliyor. Beldedeki en lüks konut projelerinden biri olan Port Alaçatı'dan bu kış bir taş ev satın alan Durak, yeni Alaçatılı olan isimler arasında. Yine aynı projeden ev satın alan oyuncu Demet Akbağ ve Show TV Haber Koordinatörü Korcan Karar da Turgay Durak'la komşu olan diğer ünlü isimler.
Alaçatı'ya gönül verenlerden biri de modacı Rıfat Özbek. Yastık adlı mağazasını geçen haziranda Bodrum'dan Alaçatı'ya taşıyan Özbek, buradan bir de ev satın aldı. Hemen belirtelim iki ay önce Caroline Koç da sahibi olduğu Haremlique mağazasının yeni şubesini Alaçatı'da açmıştı.
Yılmaz ve Belçim Erdoğan çiftinin de Alaçatı'da evi bulunuyor. Yine Nurgül Yeşilçay-Cem Özer, Ali-Mine Taran çifti de yaz tatilini satın aldıkları evlerinde geçiriyor. Serdar Hotiç, Ender Mermerci, Derin Mermerci, eski futbolcu Okan Buruk da Alaçatı'da evi olan ünlerden bazıları.
Öğrendiğimize göre oyuncu Nurseli İdiz de Alaçatı'da satın almak için ev bakıyor. Alaçatı'da daha önce ev satın alan komedyen Yavuz Seçkin ise iyi bir primle satmış. Bu kış yine ev satın alacakmış.
Güler Sabancı ilk keşfedenlerden
Alaçatı'da ev satın alan ya da kiralayanların yanı sıra yatırım yapan ünlü isimler de var. Popüler tatil beldesini ilk keşfeden isimlerden biri Sabancı Holding'in patronu Güler Sabancı. Çeşme-Ilıca'da Nars adlı ilk butik otelini açan Sabancı'nın Alaçatı'da da Nars Alaçatı adlı butik oteli bulunuyor. Güler Sabancı, beldede satın aldığı tarihi bir taş evi butik otel haline getirmişti. Sabancı'nın Alaçatı'da ayrıca 50 dönüm civarında arsası bulunuyor.
Alaçatı'da otel yatırımına hazırlanan Sabancılardan biri de Vista'nın patronu Dilek Sabancı. Butik-resort tarzda bir otel açacak olan Dilek Sabancı'nın oteli 62 dönüm üzerinde yer alacak. “Projeler çizildi, onaylanma aşamasında; Turizm Bakanlığı'ndan onay bekliyoruz” diyen Dilek Sabancı, “Otel yapacağımız alanın 6.5 dönümü bize ait. Diğerini 49 yıllığına Hazine'den kiraladık. Toplam 85 anahtar olacak. Otelin yanı sıra 26 tane otelin kendi kiralanabilir villası olacak. 9 tane de satılabilir villa. Toplam 35 villa yapıyoruz. Otelin satılan villalarındakiler hariç, 76 tane odası olacak” diyor. İzin almaları durumda bu yıl sonunda otelin inşaatına başlayacaklarını belirten Sabancı, 2014'ün başında hizmete girmesini planladıklarını dile getiriyor.
Mehmet Yılmaz arsasını satılığa çıkarttı
Alaçatı'da uzun süredir otel yatırımı yapacağı söylenen isimlerden biri de Tek-Art İnşaat'ın patronu Mehmet Ali Yılmaz. Alaçatı-Ovacık arasındaki güzergahta 100 dönüm yeri olan Yılmaz, daha önce buraya beş yıldızlı otel açacağını söylemiş; fakat ardından ses seda çıkmamıştı. Öğrendiğimize göre Yılmaz, sahibi olduğu arsanın denize sıfır 37 dönümlük kısmını geçen yıldan bu yana satılığa çıkartmış. Yılmaz'ın arsanın kalan kısmına ise otel yatırımı yapacağı söyleniyor. Konuşulanlara göre Yılmaz'ın arsası turizm alanı içinde kalan bölgede yer alıyor. Burada daha önce imar planı onaylanmış fakat geçen yıl iptal edilmiş. Bu yıl ise yeniden çıkması bekleniyormuş. İmar planının çıkmasının ardından Yılmaz'ın otel yatırımı için harekete geçebileceği konuşuluyor.
Sezonluk kiralıklara talep patladı
Alaçatı'ya olan talep emlak piyasasını da hareketlendirmiş. Ege ve Akdeniz'deki birçok tatil beldesinde emlakçılar durgunluktan şikayet ederken, Alaçatı'da yüzler gülüyor. Beldede fiyatları 1.5 milyon dolara kadar çıkan tarihi taş evler deyim yerindeyse peynir ekmek gibi satılıyor. Sezonluk kiralıklar da oldukça rağbet görünüyor.
Beyazofis Gayrimenkul'den Bahadır Atamer,”Taş evlere ilgi çok fazla. Bu sezon Alaçatı'da yeni yapılan yaklaşık 100 taş evin hepsi satıldı. Bu yıl kiralıklarda da patlama yaşandı. Şu an sezonun sonlarına doğru olmasına rağmen aylık kiralık fiyatları 4-5 bin TL'den aşağı değil” diyor.
Krize rağmen Alaçatı'ya ilginin azalmadığı belirten Alaçatı Antik Emlak'tan Halil İbrahim Baskıcı ise, “Alaçatı'ya kriz uğramadı. Hem satılıklara hem de kiralıklara talep var. Buraya her kesimden insan geliyor. Yaz sezonu olduğu için özellikle kiralıklar çok tercih ediyor. Talep o kadar yoğun ki kiralık bulmakta zorlanıyoruz” diyor. Alaçatı'da fiyatlarının yavaş yavaş yerine oturduğunu dile getiren Baskıcı, “Eskiden fahiş fiyatlar vardı. Son bir yıldır fiyatlar normal seyrine dönüyor, oturuyor” diye konuşuyor.
Rum evlerinin fiyatı ne kadar?
Alaçatı'da imar iki kat. Tarihi Rum taş evlerinin yanı sıra villa şeklinde yapılan taş evler mevcut. Bahadır Atamer, eski Alaçatı'nın olduğu Çarşı ve etrafının en çok rağbet gören yerler olduğunu belirtiyor. Burada orijinal tarihi Rum taş evleriyle, restore edilmiş ya da bu konseptte uygun yapılmış taş evler bulunuyor.
Alaçatı'da orijinal Rum taş evlerinin sayısı çok fazla değil. Olanlar ise kapışılıyor. Örneğin, restore edilmemiş tarihi Rum taş evlerinin fiyatı 200 bin TL'den başlıyor. Bunlar genelde 75 metrekare büyüklüğünde, iki katlı, bahçesi olan müstakil evler. İbrahim Baskıcı 150 metrekare büyüklüğündeki aynı taş evin fiyatının ise 300-350 bin TL'den başladığını belirtiyor. Restorasyonu yapılmış, havuzlu taş evlerin fiyatı ise 800 bin TL'den başlayıp 1 milyon hatta 1.5 milyon dolara kadar çıkıyor.
Villalar; 450 ile 470 bin TL arasında
Alaçatı-Ilıca arasında ise villa tarzında yeni yapılan taş evler yer alıyor. Bu bölgede tek tük orijinal taş evlere de rastlamak mümkün. Villa şeklinde yapılan modern tarzdaki taş evlerin fiyatı genel olarak 350 bin TL'den başlayıp 600 bin TL'ye kadar çıkıyor. Alaçatı'da yeni yapılan siteler içinde yer alan ikiz villalar şeklindeki taş evlere yoğun bir talep var. Bahadır Atamer, yaz sezonda hepsinin satıldığını belirtiyor. Bahçeleri birbiriden bağımsız, müstakil tarzdaki bu tip villalar diğer taş evlere oranla fiyatlarının daha makul olması nedeniyle rağbet görüyor. 110 metrekare kullanım alanı olan ikiz villaların satış fiyatı 450-470 bin TL arasında değişiyor. Alaçatı'da site içerisinde bahçesi ve yüzme havuzu ortak, giriş kapısının ayrı ayrı olduğu villa şeklinde taş evler de var. Kullanım alanı net 120 metrekareyi geçmeyen bu tip villallar ise 450-550 bin TL arasıda değişen fiyatlardan satılıyor. Atamer, bölgede ikiz villalar kalmadığı için daha çok bu tip taş evlere rağbet gösterildiğini ifade ediyor.
Sezonluklar da rağbet görüyor
Aslına uygun olarak restore edilen taş evlerin sezonluk kiralık fiyatları 15 bin TL'den başlayıp havuzlu olup olmamasına ve içindeki eşya durumuna göre 25-30 bin TL'ye kadar çıkıyor. Site içerisinde, 100 metrekare, bahçeli dubleks villaların üç aylık sezonluk kiralık fiyatı da aynı seviyelerde; 15 bin TL'den başlıyor. Bu tip villalar aylık olarak 5 bin TL'den kiralanıyor. Malikane tarzındaki kiralık villalar da var. 150 metrekare kullanım alanlı, dubleks, oldukça modern, kendi bahçesi olan bu tip villaların sezonluk kiralık fiyatı ise 20-30 bin TL'ye çıkıyor. Alaçatı merkezde ana cadde üzerinde ise genelde altı dükkan üstü ev şeklinde müstakil yapılar yer alıyor. Atamer bu tip evlerin genelde mülk sahipleri tarafından kullanıldığını ya da yaz-kış olarak kiraya verildiğini söylüyor.
Büyük parsellerde arsa kalmadı
Alaçatı'da arsa konusunda ise sıkıntı yaşanıyor. Villa sayısı arttıkça arsa sayısı azalıyor. Büyük parsellerde arsa bulmak ise son derece zor. Arsaların hepsinin parçalanmış durumda olduğunu belirten Bahadır Atamer, “Alaçatı'da büyük çaplı konut projesi yapmak için yer yok. Ancak 20-30 villalık projelere için yerler var” diyor.
Hal böyle olunca arsa fiyatları, arz az olduğu için yükseliyor. Alaçatı'da genel olarak arsa fiyatları 120 bin TL'den başlayıp 500 bin TL'ye kadar çıkıyor. Örneğin, Alaçatı'nın merkezden uzak köylerinde 300-450 metrekare büyüklükte parseller bulunuyor. Bunların fiyatı 350-400 bin TL civarında. Alacatı-Ilıca arasında ise kısmen daha büyük metrekarelerde arsa bulmak mümkün; 500-600 metrekare arsalar var. Bunların fiyatı 170-230 bin TL.
Alaçatı'da yaz tatilini otellerde kalarak değerlendirmek isteyenlerin sayısının artmasından dolayı son yıllarda açılan otellerin sayısında da artış var. Genelde butik tarzda otellerin yer aldığı beldede, bu sezon hizmet vermeye başlayan 30 yeni otelle birlikte sayı 130'a ulaşmış. Atamer, otellerin doluluk oranlarında bir hayli yüksek olduğunu, yüzde 70'ler civarında olduğunu dile getiriyor. Alaçatı'daki butik otellerde, oda fiyatı kahvaltı dahil günlük 200-400 TL arasında değişiyor.
En kârlı yatırım hangisi?
“Alaçatı'dan ne alırsan hiçbir şekilde zarar etmezsin” diyen İbrahim Baskıcı'ya göre özellikle tarla vasfındaki yerlere yatırım son derece karlı. “Tarla vasfındaki yerler cumhuriyet altını gibi” diyen Baskıcı, yatırımcılara adres olarak Alaçatı Liman mevkiini öneriyor. Baskıcı'ya göre Port Alaçatı projesinin hemen bitişiğinde yer alan bu bölge ilerde yıldızı parlayacak yerler arasında. “Bu projenin etrafında tarla vasfında boş araziler var. Burasının yakında imara açılacağı söyleniyor. Tarlaların burada metrekare fiyatı 30 TL'den başlıyor. Denize mesafesi yakınlaştıkça 100 liraya tırmanıyor. Riski göze alıp yatırım yapmayı düşünenlere burayı tavsiye ediyorum” diyor.
Bahadır Atamer ise, Alaçatı'da ev almayı düşünenlere, Çamlık Yolu'nun etrafında sıralanmış villaların olduğu kısmı öneriyor. Atamer, “Şu an buradan villa almanın tam zamanı. Fiyatlar kriz öncesinde 350 bin TL'yken şu an 270-280 bin TL'ye gerilemiş durumda. 100 metrekare kullanım alanı olan, ortada yüzme havuzu bulunan, bahçe peyzajı olan, site içerisinde yer alan villalar bunlar” diyor.
Atamer, Alaçatı-Ilıca arasındaki bölgeye ise arsa yatırımı öneriyor. “Burada modern villaların sayısı her geçen gün artıyor. Buna karşılık arsa azalıyor. Arsa sayısı azaldığı için daha çok prim yapma potansiyeli var. Şu an 500-600 metrekare arsaların fiyatı 170-230 bin TL. Bu fiyatlar yakında 270-280 bin TL seviyelere çıkar” diyor. Ovacık-Alaçatı arasındaki bölgenin turizm alanı kapsamında olduğunu belirten Atamer, “Burada tarla vasfında yerler var. İmara açılırsa çok değerlenecek. Tarlaların metrekare fiyatı 80-100 TL. Uzun vadeli yatırım olarak değerlendirilebilir” diyor.
Kezban Gebetaş/Hürriyet
- Etiketler:
- alaçatı
- Alaçatı taş evler
- ünlüler alaçatı
Yorum Yaz