Işık Gökkaya mütekabiliyeti yorumladı!
Işık Gökkaya, sektöre özellikle Körfez bölgesinden müşteri çekmek üzere çıkarılan “Mütekabiliyet” (karşılıklılık) yasasının tek başına yeterli olmayacağını belirterek, “Şimdi bu yasanın altını doldurmak gerek. Kamu-özel hep birlikte yurtdışında tanıtım kampanyaları yapmamız gerekir
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, sektöre özellikle Körfez bölgesinden müşteri çekmek üzere çıkarılan “Mütekabiliyet” (karşılıklılık) yasasının tek başına yeterli olmayacağını belirterek, “Şimdi bu yasanın altını doldurmak gerek. Kamu-özel hep birlikte yurtdışında tanıtım kampanyaları yapmamız gerekir. Aksi halde sektöre 2011'de 2 milyar dolar olan yabancı sermaye girişi ancak 5 milyar dolara çıkabilir. Yasanın altını iyi doldurabilirsek sektöre yıllık yabancı sermaye girişini 10 milyar dolara çıkarabiliriz” dedi.
Gökkaya, kentsel dönüşümün cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu vurgulayarak, bunun da yabancı sermaye olmadan gerçekleşemeyeceğini savundu.
Her biri 15 milyar dolar
Işık Gökkaya, GYODER Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe'yle birlikte düzenlediği sohbet toplantısında 10-11 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleşecek “Gayrimenkul Zirvesi 2012”nin söz konusu tanıtıma önemli katkı yapacağını belirterek, şunları söyledi: “Zirvedeki ‘Uluslararası Yatırımcılar Neden Türkiye'yi Tercih Ediyor' başlıklı oturumda Oriental Petrochemicals Başkan Yardımcısı Karim Helal, Abraaj Capital Gayrimenkul Bölüm Başkanı Faisal Khan, Malezya GYO Yöneticileri Derneği Başkanı Stewart Labrooy ve Tharaa Holding Başkanı Tariq Ramadan katılacak. Bu 4 konuğumuzun her biri 15'er milyar dolarlık fonu yönetiyor. Bu oturumu önemli bir fırsat görüyoruz.”
Markalılar öne çıkmalı
Yabancılara satışta markalı konut projelerinin öne çıkması gerektiğini kaydeden Işık Gökkaya, şöyle konuştu: “Yabancılar konutu aldıktan sonra da karşısında muhatap bulabilmeli. Yabancıya konutu satıp, ertesi yıl piyasadan çekilenler oluyor. Güven oluşturmak, devamlılığı sağlamak için yabancıların daha çok markalı proje üreten şirketlerin konutlarına yöneltilmesinde yarar var.”
10 milyar dolar küçük
Türkiye'de GYO'ların toplam hacminin 10 milyar doları bulduğuna dikkat çeken Gökkaya, şu değerlendirmeyi yaptı: “GYO sektörü birçok Avrupa ülkesine göre iyi durumda olsa da ABD'de GYO'ların toplam büyüklüğü 350 milyar doları aşıyor. Bu piyasanın büyümesi için örneğin İller Bankası'nın ‘Altyapı GYO' kurması gerekiyor. Türkiye'de her yıl 600 bin dolayında yeni konut ihtiyacının ortaya çıkıyor. Türkiye'de yenilenmesi gereken toplam konut sayısı 7 milyonu aşıyor.”
Hürriyet
Yorum Yaz