Işıl Dinçer: Yabancılar Türk ortak arıyor!
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, uzun süredir beklenen yasanın ardından, şimdi Körfez'den gelen yatırımcının 'Türk ortak' peşine düştüğünü söyledi
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, uzun süredir beklenen yasanın ardından, şimdi Körfez'den gelen yatırımcının 'Türk ortak' peşine düştüğünü söyledi ve ekledi: Yabancı, ülkeyi yeniden keşfetmek yerine, işi bir bilenle yapmak istiyor. Bu aralar firmalarına yoğun teklifler gittiğini duyuyoruz
Henüz satışa yansımasa da mütekabiliyet yasası ile birlikte gayrimenkul sektöründe hareketli günlerin başladığını söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Işıl Dinçer, 'Şimdiye kadar Türkiye ile hiç ilgilenmemiş fonlar pazarı inceliyor. Son 2 ayda 20'nin üzerinde fizibilite yaptık' diyor.
- Mütekabiliyet beklentisi de bittiğine göre şimdi sıradaki beklentinin adı ne?
Çok uzun süredir beklenen bir süreçte sona gelmenin bir huzuru var. Şimdiye kadar Türkiye ile hiç ilgilenmemiş fonlar, kişiler Türkiye'ye gelmeye, pazarı incelemeye başlamıştı. Mesela geçen ay Uzakdoğu'dan çok büyük bir geliştirme firması Türkiye'de ciddi bir araştırma yaptı. Ayrıca Türkiye'de var olan, ancak şimdiye kadar gayrimenkul sektörüne çok iştahlı olmayan fonlar da pazarla ilgileniyor. Ülkelerindeki alıcılara, Türkiye'de yatırım fırsatı sunacaklar.
- Alım için mi, proje geliştirmek için mi geliyorlar?
Burada proje geliştirmek isteyen çok firma var. Ancak bunu yerel bir ortakla yapmak istiyorlar. Geliştirici firmalara çok sayıda ortaklık teklifi gelmeye başladığını duyuyoruz. Firmanıza ortak olalım ya da birlikte iş yapalım diye teklif sunuyorlar. Yabancılar bunu gelip yeniden keşfetmek yerine, işi bilenlerle yapmak istiyorlar. Bu aralar ortaklık görüşmelerin başladığını çok duyuyoruz.
Karadeniz'de hareket bekliyoruz
- Daha çok ne tarz yatırımlar ön plana çıkıyor?
En risksiz yatırım konut olduğu için birkaç yıl yatırımlar konut odaklı olacaktır. AVM bir dönemin en popüler yatırımıydı ancak şimdi piyasa şehir otellerine kayıyor.
- Konutta bireysel-fon talebi farklı mı?
Körfez ülkelerinden gelen bireysel yatırımcı, muhakkak şehrin merkezinde, bir yerinden deniz gören projeleri tercih ediyor. Avrupalı fonlar ise küçük dairelere yöneliyorlar. Ben daha çok merkezi yerlerde projeler, büyük metrekareli projeler geliştirilmesini doğru buluyorum. Çünkü son kullanıcıların olduğu yerler Körfez ülkeleri. Körfez ülkelerinden gelen bireysel tüketici serin ve yeşil ortam istediği için Karadeniz sahilinde de bir hareket bekliyoruz..
- Blok satış beklentiniz vardı...
Gelenler ciddi iskonto istiyor, yüzde 30'lardan bahsediyorlar. Ancak Türkiye'de hiçbir geliştirici bu rakamlara yanaşmayacaktır.
KÖRFEZ VE KATARLI FONLAR!
- Size başvuranlar Avrupalılar mı Ortadoğulular mı?
Biz, en son 2007'de bu kadar çok proje fizibilitesi yapmıştık. Bugün herkes arsa arıyor, arsama nasıl doğru proje yaparım' diyor. Ve bu, Türkiye'nin tamamında böyle. 2007'de tamamen Avrupalılara çalışırken, şu an Kuveyt, Katar, Körfez fonlarına hizmet veriyoruz.
BELEDİYELERLE GÖRÜŞÜYORUZ
- Kentsel dönüşümü nasıl yorumluyorsunuz?
BUNDAN sonraki yıllarda hep önümüzde olacak, projelerin geliştirilmesi için en önemli faktör aslında. Geçen bir büyükşehir belediyesiyle görüştük. 45 bin bağımsız bölümden oluşan mahallenin dönüşümü söz konusu. İmar planları çalışmaları tamamlandıktan sonra da yeni üretilecek projede tek tek bağımsız birimlerin değer tespiti yapılacak. Kentsel dönüşümde bize bayağı görev düşüyor. Birkaç belediye ile daha birkaç aydır süren görüşmelerimiz var.
DURGUNLUĞUN ANA NEDENİ DÖVİZDEKİ HAREKETLİLİK
- Satışlardaki durgunluğun temel nedeni nedir?
Dövizdeki küçük bir hareketlilik başladığı anda konuta yatırım yapalım fikri bitiyor. Ama bir taraftan da vatandaşın ve gayrimenkul yatırımına bir gönül bağı var. Bu yüzden bir süre sonra konuta dönüş oluyor.
- Yılın geri kalanında hareket olacak mı?
En sıkıntılı şey; önümüzdeki iki ayın ramazan ve yaz dönemi olması. Ama ondan sonra çok ciddi bir hareket; son 3-4 aya sıkışacak ciddi bir talep bekliyorum. 2013'ün durumu ise Avrupa'ya bağlı. Avrupa'da sorunlar artarak devam ederse maalesef 2012 gibi bir yıl geçirebiliriz. Çok parlak bir yıl beklentisi çizemiyorum.
Şenay Köşdere/Akşam
Yorum Yaz