İSO, dev araziyi Maliye'ye geri verdi
Maliye adına kayıtlıyken İSO'ya tahsis edilen Yenibosna’daki 60 bin metrekarelik arsa, Maliye’ye iade edildi.
Maliye adına kayıtlıyken İstanbul Sanayi Odası'na 49 yıllığına tahsis edilen Yenibosna'daki 60 bin metrekarelik arsa, Maliye'ye iade edildi. Dün olağanüstü toplanan İSO Meclisi, Başkan Tanıl Küçük'ün iade kararını onayladı. Maliye'nin İSO'ya Şişli'de başka arsa önerdiği ileri sürülüyor.
İstanbul Sanayi Odası'na (İSO) 1997'de 49 yıllığına kiralanan İstanbul'un en değerli arsalarından Bahçelievler Yenibosna'daki Maliye adına kayıtlı 60 bin metrekarelik arsa, Maliye'ye iade edildi. Dün, iade için olağanüstü gündem maddesi ile toplanan İSO Meclisi'nde 84 üyeden büyük çoğunluk iade lehine oy verdi. İmar durumu bulunmayan, yıllık 250 bin lira kira bedeli olan arsa için İSO'ya 10 milyon liralık ceza tahakkuk ettirildiği ve iade karşılığı bu cezanın 50 bin TL'ye indirildiği belirtiliyor. Maliye'nin ayrıca İSO'ya, Şişli'de bir başka arsa önerdiği de ileri sürülüyor. Dünkü İSO Meclis toplantısında Başkan Tanıl Küçük, arsayla ilgili ayrıntılı bilgi aktardı ve imar durumu olmayan arsaya İSO'nun bir yapı inşa etmesinin mümkün olmadığını anlattı.
100 milyon liralık arsa
İSO Meclis toplantısında bazı üyeler Başkan Tanıl Küçük ve yönetimini çok değerli bir arsayı değerlendirememekle ve kaybetmekle suçladı. Bu üyelerden Adnan Dalgakıran, “Böyle değerli bir arsayı sizin şirketinizdeki bir genel müdür kaybetmiş olsaydı ne yapardınız. Onu görevden almaz mıydınız” diye sordu. Dalgakıran, önceki mecliste kendisinin kılık kıyafetinin bile büyük tartışma konusu olduğunu, kravat takmamasının sorun edildiğini hatırlatarak, “Şimdi İSO, 100 milyon lira değerinde bir arsayı kaybetti, meclis üyesi arkadaşlar iade kararını alkışladı” dedi. Dalgakıran, 10 milyon liralık ceza konusunu anlayamadığını söyledi.
İSO, arsada ne yapacaktı
İSO, Sanayi Odası Kompleksi, Sanayi Eğitim Merkezi ve Teknoloji Enstitüsü yapılması amacıyla Yenibosna Köyaltı mevkiinde mülkiyeti Hazine'ye ait 114 bin 963 metrekare yüzölçümlü taşınmazın 60 bin metrekarelik kısmını Aralık 1997'den başlamak üzere 49 yıl süreyle kiralamıştı. Yapılan resmi senette İSO'nun taşınmazın tesliminden itibaren 36 ay içinde inşaat ruhsatı alarak inşaata başlaması ve inşaatın 48 ay içinde bitirilmesi şartı yer almıştı. Ancak arsaya 2008 yılında imar verilse de arsanın bulunduğu bölgedeki sel felaketi üzerine bu imar da kalktı. 1.5 yıllık imarlı dönemde de İSO'nun mali gücü arsaya proje inşası için yeterli olmadı. İstanbul Valiliği Defterdarlık Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı'ndan İSO Başkanlığına 14 Haziran 2011 tarihinde gönderilen tebligatta, taşınmazın odaya tesliminden itibaren 36 ay içinde inşaat ruhsatı alınarak inşaata başlanması ve inşaatın 48 ay içinde bitirilmesi gerekirken, kadar herhangi bir tesis yapılmaması ve taşınmazın boş bırakılarak resmi senedin 4. ve 6. maddelerinin ihlal edilmesinden dolayı, mülkiyeti Hazine'ye ait 60 bin metrekarelik taşınmazın ifrazı sonucu oluşan 36 bin metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerine aktarılan irtifak hakkının iptaline karar verildiği belirtilmişti. Tebligatta ayrıca, İSO'nun bu taşınmazdan kendi rızasıyla tahliyesi sağlanamazsa, yasal yollara başvurulacağı uyarısı da yer almıştı.
Yorum Yaz