Ispartakule’deki tedbir kararı ne kadar sürecek?
İstanbul Avcılar ilçesine bağlı Ispartakule’de satışları durduran mahkeme kararı ev alan vatandaşları tedirgin etti.
İstanbul'un son dönemlerde hızla değeri artan bölgesi Ispartakule'ye konut ve ticari alan satışlarını durduran bir tedbir kararı geldi. İstanbul 12. Asliye Mahkemesi'nin Avcılar Tapu Müdürlüğü'ne gönderdiği mahkeme kararı vatandaşı tedirgin etti. Satış ve tapu devir işlemlerinin durdurulduğu ada ve parsellerin büyük bir alanı kapsadığı Avcılar Ispartakule ve Tahtakale Mahalleri'nde gayrimenkul alanların durumu merak konusu…
Ispartakule'de ev alanları ve alacakları tedirgin eden tedbir kararı ile ilgili önemli açıklamalar yapan Avukat Ali Güvenç Kiraz, Emlaktasondakika.com'a dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.
Ali Güvenç Kiraz “Ispartakule'nin neredeyse büyük bir kısmını kapsayan söz konusu parsellere tedbir konulmuş. Bu tedbirin ne amaçlı olduğu henüz tam olarak belli değil. Bölgede satışı devam eden projeler şu an satış yapamıyor. Tapusunu alacak olan vatandaşlar da ev satışı yapan firmalar da beklemek zorunda. Hukuk ne diyorsa dinleyip bir süre beklemek zorundalar. Ancak tedbir kalkarsa işlemler devam eder” dedi.
Tapusunu alamayanlar ne yapacak?
Projeden ev alan ancak tedbir kararı ile tapusunu alamayan kişilerin bir süre beklemek zorunda olduğunu söyleyen Kiraz, vatandaşın zarara uğraması durumunda projeyi yapan firmanın sorumlu olacağını belirtti.
Kiraz “Hukuki ihtilaf var. Vatandaşın zararı var ise firmadan hakkını aramalıdır. Böyle bir durumda herkes bir önceki kişi/firmaya döner. Yani mağdur olana yasal hak doğar” dedi. Bu gibi gayrimenkul davalarında ve tedbir kararlarında davanın en az 2 yıl süreceğini ve 5 yıla kadar devam etme ihtimali olduğunu ifade etti.
Ev alırken kök tapuya dikkat!
Daha önceki zamanlarda da bunun gibi davaların olduğunu, tapunun bu konularda hatalar yapabildiğini belirten Ali Güvenç Kiraz, “kök tapu” kavramına dikkat çekerek “Maalesef ülkemizde kök tapularda sakatlık çok oluyor. Yolsuz tescilde tapular geri alınır. ‘Yıllardır tapu sigortası getirin' dememin nedeni bu” dedi.
Kiraz “Bir konut 5-10 defa el değiştiriyor. Ancak tapunun kökü ‘yolsuz' olarak değerlendirilirse sonraki döneme sirayet ediyor. Sonraki kişiler kendini kurtaramıyor. Bu nedenle ‘kök tapu' geri dönüyor. Bu durumda herkes birbirine ‘yolsuz tescilin iptali davası' açabiliyor. Türkiye'de bunlarla karşılaşabiliyoruz. Ev alacaklara tedbir var mı diye köklerine bakın, avukata baktırın diyorum” dedi.
Kök tapu sahibi nedir?
Kök tapu hakkında da bilgi veren Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Bir gayrimenkul alırken 'kök tapu sahibi' olur. İşlem yapılırken o tapu evi alan kişinin olması gerekirken ilk kişiye ait görünür. Yani kök tapuya bakıldığında yolsuz olduğu görülür. O gayrimenkul için hukuka aykırı olarak kök tapu sonrası satış oluşturulmuştur. Böyle bir durumda yolsuz tescilin iptali davası açabilir.” açıklamasında bulundu.
Kiraz Ispartakule'de yolsuz tescilin olduğu belirlenirse bölgede ‘tapu'ların iptal edilebileceğini ancak bu davada henüz iptalin olmadığını söyledi. Şu an tedbir kararı olduğunu, belirtti.
Satış yapan sorumluluk altında!
Avukat Ali Güvenç Kiraz, tedbir kararı gelen Ispartakule'deki parsellerle ilgili bilgisi olan ancak yine de satış yapan firmaların tüketiciye ‘satış vaadi sözleşmesi' yaptığını söyledi. Tedbir kararı bulunan bölgede firmaların vatandaşlara tapularını veremeyeceklerini anlatan Kiraz, böyle firmaların kötü niyetli olarak adledileceğini belirtti. Maliklerin, tedbir kararını bildiği halde satış yapan firmaya Tüketici Kanunu ile isterse tazminat davası açarak bunu alma hakkı elde edeceğini ifade etti.
Yorum Yaz