İstanbul'a ilk enerji tarlası
Türkiye'nin ilk termal güneş enerjisi santrali İstanbul İkitelli'de kuruldu. Bu santral üreteceği elektriğin yanı sıra soğutacak, ısıtacak ve su damıtacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve İnosol Eneıji'nin ortak çalışması ile hayata geçen proje henüz amaçlanan üretimi yapamayacak çünkü santralin bugünkü gücü 500 kW civarında.
Yeni tesisler Ancak santral öngörülenden çok daha verimli, bu yüzden aynı proje kapsamında 2 MW'lık yeni bir tesis kurma yönünde çalışmaların çok kısa bir zamanda başlayacağı belirtiliyor. İstanbul İkitelli'de kurulan santral için yaklaşık 4 milyon lira harcama yapıldı. Hedef, proje kapsamında 2 megavatlık (MW) yeni bir santral kurmak.
Ayrıca proje, havaalanları, büyük alışveriş merkezleri gibi yoğun elektrik tüketimi olan merkezlere yaygınlaştırılacak. İkitelli'de kurulan tesis 500 kilovat kapasiteyle Türkiye'nin ilk yerli güneş enerjisi tarlası (kolektör sistemi) olma özelliğini taşıyor.
Yüzde yüz yerli üretimle Türk mühendisler tarafından tasarlanan proje Türkiye'yi, İspanya, Amerika, Almanya ve İsrail'den sonra güneş enerjisi teknolojisi üretebilen 5'inci ülke yaptı.
Çok amaçlı Yeni üretilen teknoloji, güneş eneıjisinden elektrik üretiminin yanı sıra soğutma ısıtma, su damıtma amacıyla da kullanılabilecek. Klimadan kaynaklanan elektrik sarfiyatrnr da azaltacak. Yetkililer yaptıkları açıklamada, proje amacına ulaştığında büyük ölçüde bir elekrik tasarrufu sağlanacağını ve İstanbul'un büyük bölümünün ihtiyacını karşılayabileceğini belirttiler. Santralin ayrıca çevre kirliliği için de önemli olduğunu vurgulayan bir yetkili, hava kirliliğini önleme açısından büyük aşama kaydedileceğini belirtti.
Yorum Yaz