İstanbul Ataşehir’deki lüks konutlara Ortadoğu ve Rus ilgisi!
Türkiye'nin gayrimenkul piyasasında şu ana kadar ağırlıklı pay sahibi olan Avrupalı yatırımcıların rağbet etmediği üst gelir grubuna hitap eden konut projeleri, Ortadoğu ve Rusya'dan gelen yatırımcılardan ilgi görüyor
Türkiye'nin gayrimenkul piyasasında şu ana kadar ağırlıklı pay sahibi olan Avrupalı yatırımcıların rağbet etmediği üst gelir grubuna hitap eden konut projeleri, Ortadoğu ve Rusya'dan gelen yatırımcılardan ilgi görüyor. Genellikle Akdeniz ve Ege kıyısındaki gayrimenkulleri tercih eden Avrupalıların tersine Rus ve Ortadoğulu yatırımcılar finans merkezi olarak belirlenen Ataşehir'deki lüks konutlara benzer projeleri tercih ediyorlar.
10 MİLYAR DOLARA YÜKSELEBİLİR
Ataşehir'deki Varyap Meridian projesinde inşa edilen 1,200 konuttan yüzde 92'si konutlar kullanıma açılmadan üç ay önce satılırken, alıcıların yüzde 7'sini yabancılar oluşturdu. Meridian projesinin sahibi Varyap'ın Genel Müdürü Erdinç Varlıbaş, "İstanbul Arap dünyası için ikinci bir Londra haline geliyor" dedi. Yabancıların gayrimenkul alımlarında mütekabiliyet esasını kaldıran değişiklikle birlikte yabancıların gayrimenkul edinmesinde 30 hektar olan sınırlama da Bakanlar Kurulu kararıyla 60 hektara çıkarılabilecek. Knight Frank küresel konut fiyatları endeksine göre Türkiye'deki konut fiyatları yılbaşından Haziran'a kadar yüzde 10'un üzerinde artarak dünyadaki üçüncü büyük artışı kaydetti. Türkiye'deki konut fiyatları Rusya ve Hong Kong'dan hızlı artarken, Brezilya ve Avusturya'nın gerisinde kaldı. Artan fiyatlar ve yabancı yatırımcıların gayrimenkul almasını kolaylaştıran düzenlemeler gayrimenkul şirketleri arasında İstanbul'un Moskova gibi hızla gözde bir gayrimenkul pazarı haline geleceği beklentileri güçlendiriyor. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, geçen yıl 2.5 milyar dolar tutarında olan yabancılara mülk satışının gayrimenkul pazarını Körfez Arap ülkeleri, Rusya ve Orta Asya ülkelerinden yatırımcılara açan değişiklikler sonrasında 2013'de 4 milyar dolara çıkabileceğini söylüyor. Alımların orta vadede ise yılda 10 milyar dolara yükselebileceğini ifade eden Gökkaya, gayrimenkul düzenlemelerinin mülk edinen yabancılara oturma izni verilmesini kapsayacak şekilde genişletilmesini de tavsiye ediyor.
İSTANBUL'DAKİ FİYATLAR LONDRA'NIN BEŞTE BİRİ
Buna karşılık gayrimenkul yatırım fonları çok daha temkinli bir yaklaşım sergiliyor. Yatırım fonları Türkiye'de gayrimenkul sahibi olmanın çekici olduğunu daha önce açıklamış olsa da fiyatların hızlı yükselişi lüks gayrimenkul sektöründe fiyat balonu riski yaratıyor. Analistler ise üst gelir grubuna hitap eden gayrimenkullerde kira gelirlerinin yüzde 3-4 gibi düşük bir aralıkta olmasına rağmen fiyatlarda ani bir düşüş beklemiyor. Mal sahiplerinin borçluluk oranlarının düşük olması fiyatların düştüğü bir ortamda bile ani düşük fiyattan satışların olmayacağına işaret ediyor. Colliers International Türkiye tarafından derlenen endekse göre İstanbul'da 2004'te 2,000 doların üzerinde seyreden ortalama lüks apartman dairesi metrekare fiyatı geçen yıl sonunda 4,500 doları aştı. Buna rağmen İstanbul'daki fiyatlar Londra veya Hong Kong'daki fiyatların beşte biri düzeyinde yer alıyor. Global Property Guide endeksine göre İstanbul dünyanın en pahalı kentleri arasında 30. sırada. İstanbul'da hedefleri en yükseğe koyan projelerden biri de Zorlu Center. Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even, farklı kullanımlar sunan projede yer alan üç rezidans kulenin birinin satışı için uluslararası gayrimenkul fonları ile görüşüyor. Ancak Even, metrekare fiyatları 18,000 doları bulan kuledeki dairelere gayrimenkul danışmanlarının düşündüğü kadar yüksek kurumsal talep gelmeyeceğini de kabul ediyor. "Türkiye'de fırsat arayan birçok büyük gayrimenkul geliştirme danışmanlığı yapan firma veya kişi var... Ancak şu anda ucuz fiyattan alım yapmaya odaklanmış durumdalar. Bizim projemiz buna uygun değil."
YOĞUN REKABET
Türkiye, Ortadoğu'da güvenli bir liman olsa bile, yoğun çatışmalara sahne olan Suriye'ye yakınlığı risk oluşturuyor. Küresel ekonomideki belirsizlik nedeniyle de yatırımcılar gelişmekte olan pazarlardan çekiniyor. Colliers International Türkiye'nin yöneticilerinden Kerim Cin, "Özellikle Ortadoğu'nun içinde bulunduğu zor durum nedeniyle piyasada bir miktar talep var, fakat istenilen seviyelere ulaşabilir mi emin değilim. Piyasada hâlâ aynı güven ortamının olduğunu düşünüyorlar" dedi. Küresel ekonomiye paralel olarak Türkiye'de ekonomik büyüme de yavaşlıyor. Geçen yılki yüzde 8.5'lik büyümenin ardından hükümet bu yılın yüzde 4 olan büyüme hedefini yakalamayacağını açıklarken, yeni konut kredileri 2009'dan bu yana görülmeyen seviyelere geriledi. Fakat bu yavaşlama gayrimenkul piyasasındaki iyimserliğe gölge düşürmüyor. Bank of America Merrill Lynch analistleri, uzun süredir olumsuz baktıkları Türkiye gayrimenkul pazarı hakkındaki görüşlerini değiştirerek, düşük faiz oranları ve yeni projelere olan talep sayesinde sektörün gelecek 12 ayda yükselişe geçebileceğini ifade etti. Cin, kanunlarda yapılan değişiklikler sayesinde üst segmentte bulunan konutlardaki arz fazlasının yabancılar tarafından giderilebileceğini ifade etti. "Konut sektörünün orta ve üst gelir arasında kalan segmentinde arz fazlası var...
İLK AKIN TURİSTİK MERKEZLERE OLACAK
Büyük kentlerdeki arz fazlasını gidermenin bir yolu da sermaye akışı." Şu ana kadar Antalya dolaylarını sıkça ziyaret eden Körfez ülkeleri ve Rusya'dan gelen alıcıların, kanunlardaki değişiklik sonrası öncelikle kıyı kentlerini tercih edeceği ifade ediliyor. Ekspres Invest analisti Kurthan Atmaca, "İlk akın turistik merkezlere olacak, ondan sonra da büyük kentler gelecek... İstanbul'un (yabancı yatırımcıların) ilk hedefi olacağını düşünüyorum" dedi. "Yatırım yapılabilir seviye kredi notu alırsak, büyük fonların hepsinin konut pazarına gireceğini düşünüyorum." Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye gelse bile bazı yatırımcılar Türkiye'ye sermaye girişinin hızlı olmayabileceğini ifade ediyorlar.
UZUN VADEDE KESİNLİKLE ÇEKİCİ
Türkiye ve Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren iki gayrimenkul yatırım fonunu işleten İsviçre merkezli Peakside Capital faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde daha geniş yatırım fırsatları görüyor. İş geliştirme ve yatırım müdürü Zeynep Fetvacı, "Göreceli ve riske göre ayarlanmış bazda bakıldığında durum herkesin bahsettiği kadar çekici değil" dedi. Fetvacı, likit olmayan gayrimenkul pazarını ve büyük alım satımların eksikliğinden dolayı oluşan büyük fiyat aralıklarının yanı sıra, gelişmekte olan piyasalara yatırımın risklerini de örnek olarak göstererek, "Uzun vadede Türkiye kesinlikle çekici bir piyasa... Fakat bir anda kapıların açılmasını ve çok sayıda yeni kurumsal yatırımcının girmesini beklemiyorum" dedi. Gelecek yıl halka arz planlayan Varyap Genel Müdürü Varlıbaş, "İstanbul henüz bir Londra değil. Çok mesafe kat etmesi lazım. Ancak potansiyeli de çok yüksek" diyor. Varyap, Meridian yakınlarında üst gelir grubuna hitap eden diğer bir projesinde ise alıcıların yüzde 20'sinin yabancı olmasını hedefliyor.
Habertürk
Yorum Yaz