İstanbul BM'nin 5'inci kenti olacak!
Başbakan Tayyip Erdoğan’la birlikte Meksika’daki G-20 Zirvesi’ne katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, zirveye katılan diğer mevkidaşları ile gerçekleştirdiği ikili görüşmelerinde İstanbul’un Birleşmiş Milletler’in (BM) beşinci kenti olması için yaptığı girişimlerden olumlu yanıt aldı
Başbakan Tayyip Erdoğan'la birlikte Meksika'daki G-20 Zirvesi'ne katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, zirveye katılan diğer mevkidaşları ile gerçekleştirdiği ikili görüşmelerinde İstanbul'un Birleşmiş Milletler'in (BM) beşinci kenti olması için yaptığı girişimlerden olumlu yanıt aldı.
Türkiye'nin yapacağı başvurunun ardından önümüzdeki Eylül'den sonra İstanbul'un beşinci BM kenti olduğunun onaylanması bekleniyor. Ağırlıklı siyasi konuların görüşüldüğü New York'taki Genel Merkez dışında, BM'nin Cenevre'de (İsviçre) insan hakları ve silahsızlanma, Viyana'da (Avusturya) nükleer güvenlik ve örgütlü suçlarla mücadele, Nairobi'de de (Kenya) çevre ve insani yerleşimler ofisleri bulunuyor. BM'nin İstanbul ofisi ise ağırlıklı arabuluculuk merkezi olarak faaliyet gösterecek. Türkiye, Finlandiya ile birlikte önceden “Arabuluculuk Dostlar Grubu”nu oluşturmuştu.
İşte gerekçeleri
Türkiye, İstanbul'un beşinci BM kenti olması için yaptığı sunum çalışmasında şu unsurları öne çıkardı:
* İstanbul'un BM'nin faal olduğu çok sayıdaki bölgenin kesiştiği bir noktadaki stratejik konumu, bu konumun sağlayacağı lojistik avantajlar, şehrin prestiji ve altyapısının sunduğu olanaklar, İstanbul'u BM açısından cazip hale getiren unsurlardır.
* BM'yle yürütülen çalışmalar neticesinde, BM Nüfus Fonu UNFPA'nın Bölgesel Ofisi İstanbul'a taşındı.
* BM Kalkınma Programı UNDP'nin Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi İstanbul'da konuşlandı.
* Kadın hakları alanında faaliyet gösteren UN-Women, Dünya Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı (WFP), Çevre-İnsani Yerleşimler İhtisas Kuruluşu'nun (HABITAT) bulunduğu çok sayıda BM ihtisas örgütlerinin bölgesel ofislerine evsahipliği yapılması hedefleniyor.
Başarılı evsahibi
* 2004'deki NATO ve İKÖ zirveleri ile başlayan süreçte İstanbul, dünyanın en önemli zirvelerine başarı ile ev sahipliği yaptı. En son Mayıs 2011'de, BM'nin her yıl New York'ta dünyadaki tüm ülkelerin katılımıyla yapılan genel kurul toplantılarının ardından en büyük küresel toplantı olan En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi İstanbul'da gerçekleşti. Zirve sürecinde toplantıların yapıldığı binalara BM bayrağı çekildi. Son dönemde Somali, Küresel Terörle Mücadele Forumu, Dünya Ekonomik Forumu İstanbul'da gerçekleşen diğer zirveler oldu.
Uğur Ergan / Hürriyet
- Etiketler:
- İstanbul
- Küresel Terörle Mücadele Forumu
- Dünya Ekonomik Forumu
- somali
- Arabuluculuk Dostlar Grubu
- En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi
- Çevre-İnsani Yerleşimler İhtisas Kuruluşu
- habitat
- nato
- ikö zirvesi
- Dünya Gıda Programı
- wfp
- UN-Women
- Dünya Tarım Örgütü
- fao
- cenevre
- isveç
- türkiye
- viyana
- nairobi
- kenya
- finlandiya
- bm nüfus fonu
- unfpa
- unfpa bölgesel ofis
- Birleşmiş Milletler
- bm
- new york
- Başbakan Tayyip Erdoğan
- meksika
- G-20 zirvesi
- G-20 zirvesi meksika
- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu
Yorum Yaz