İstanbul’da 35 gökdelen var, 25’i daha yolda!
İstanbul’da 140 ile 270 metre arasında yüksekliğe sahip 35 gökdelen bulunuyor. 25’in üzerinde gökdelen de inşaat halinde. İstanbul her geçen gün Hong Kong'a biraz daha benzerken ve şehrin yarısı plaza insanı olup çıkarken, göğü delerek arşa yükselen bu binalara göz atalım dedik
Şehir merkezindeki arazi sıkıntısı İstanbul'da yeni bir yaşam tarzını meydana çıkarıyor. "Her şey bundan 15 sene önce başladı" diyor Yapı Teknik Proje'den inşaat mühendisi Ali Dedeoğlu, yüksek yapıların İstanbul silüetindeki yerini almasının başlangıcını anlatırken. "Sermaye el değiştiriyor ve dünyada gidecek yeni yerler arıyor. Bu nedenle uzun vadede İstanbul'un bir Hong Kong haline gelmesi hayal değil" diyor. Şehrin hava koridorları sayılan Maslak ve Ümraniye bölgelerinde yüksek yapıların yoğunlaşmasıyla ilgili olarak "Lokasyon olarak doğru bir tercih gibi görünmeyebilir ancak burada ulaşım öne çıkıyor" diyor Dedeoğlu ve ekliyor: "Gelişen teknolojiyle çevresel şartların yarattığı olumsuzlukları olabildiğince minimize edebiliyoruz. Zemin seçimi, hava koşulları elbette önemli. Fakat projede her şey demek değil." Öte yandan Türkiye'deki koşullarda zemin seçilerek bina yapılmadığına, nerede rant yüksek ise oraya proje adapte edilmeye çalışıldığına dikkat çekiyor Dedeoğlu. Bir mühendis olarak yüksek katlı bir proje geliştirmedeki en büyük zorluğunu ise tasarım olarak açıklıyor: "Mimar kendi görüşüne göre bir tasarım yapıyor ancak kimi zaman pratikte o tasarımı uygulamak mümkün olmayabiliyor. Bu durumda iyi polis kötü polis olmak durumundasınız" diyor.
BETON TEKNOLOJİSİ
Geçmişte kullanılanlara kıyasla daha yoğunluklu ve sert olan beton, bir yandan inşaat maliyetlerini azaltırken duvarların hava almasını sağlıyor. Beton kolonların sağlamlık ve dayanıklılığı çelik fiber kablolarla sarılarak artırılıyor. Akıllı çelik doku ve karbon nano tüpler kolondaki sıkışmayı artırarak daha güçlü hale getiriyor.
ASANSÖR TEKNOLOJİSİ
Bina maliyetlerinin önemli bir bölümünü oluşturduklarından olsa gerek, kat olarak elini korkak alıştırmayan Türkiye inşaat sektörü, konu asansör olduğunda oldukça cimri davranıyor. Halbuki bina içindeki sirkülasyonu dengeli olarak dağıtması açısından binanın statik yapısında oldukça önemli bir yere sahip.
GÜVENLİK TEKNOLOJİSİ
Her ne kadar Türkiye'dekilerde henüz bulunmasa da sığınak katlan, herhangi bir duman veya kimyasal gaz tehdidi durumunda kolayca çıkışa ulaşmayı sağlamak amacıyla alt katlarda konumlandırılır. Binanın yalnızca içinin değil dışınınıda akıllı olması gerekir. Örneğin Bir yangın durumunda bina dışına önceden yerleştirilmiş manyetik millerle erken müdahale sistemi yakalanabilir.
• Moskova'da uçak saldırısına dayanıklı gökdelen yapılıyor
• Açık bir havada Empire State binasından 80 mil mesafedeki beş ABD eyaletine bakılabiliyor
Gamze Gören / Bloomberg Business Week
Yorum Yaz