maritbet girişmaritbet
İstanbul'da günde 12 bin 500 kişi tapuya koşuyor!

İstanbul'da günde 12 bin 500 kişi tapuya koşuyor!

İstanbul'da 2012 yılında çalışma günlerinde bir günde yaklaşık 12 bin 500 kişi tapu ve kadastro müdürlüklerine başvurdu. Tapu dairelerine internet yoluyla randevu alarak başvuranların sayısı ise 28 bine ulaştı

 

Kamunun en yoğun kurumlarından Tapu ve Kadastro'nun İstanbul Bölge Müdürü Sedat Cömertoğlu tapudaki işlemleri hızlandıran son yenilikleri, 2B ve kentsel dönüşüm sürecini anlattı. 
 
Kaçak yapının bulunduğu arazi afete maruz kalmış ve afet riski taşıyorsa bu tabi ki fırsata dönüşecek. Ama kentsel dönüşümde öncelik afete maruz kalmış ya da afete maruz kalma riski yüksek arazilere veriliyor. Türkiye'de 20 milyona yakın konut stoku var. İlk etapta 6.5 milyonu için bu çalışma başlatıldı. Yani Türkiye'nin konut alanlarının üçte biri kentsel dönüşümün birinci etap çalışması içinde yer alıyor. Kentsel dönüşüm 20-25 yıllık bir süreç ve birinci etabın ilk 10 yıl içinde bitmesi planlanıyor. Bakanlığımızın hedefi bu. 10 yıllık süreçte eğer gecekondu alanları bu 6.5 milyonluk alan içinde kalıyorsa tabi ki bu alanlar için büyük fırsat demektir. 
 
Plansız, ruhsatsız derme çatma yapılara devlet, eksperler vasıtasıyla bir değer biçiyor. Buna karşılık modem bir yerde bina yapıyor ve kişilerle anlaşma yoluna gidiyor. Mesela; enkaz bedeli 25 bin lira olarak hesaplanan eski binaya karşılık 100 bin lira değerinde yeni bina tahsis edilecekse aradaki 75 bin lira borçlandırılıyor. Bu borcu da uzun vadeli edeme planı içinde düzenliyor. Vatandaş çok medeni bir binaya geçiyor. Tabii bir miktar da borçlanıyor. Devlet böylece hem kaçak yapılanmayı önlüyor hem de afete maruz kalma ihtimalim bertaraf etmiş oluyor. Bunların büyük bir bölümü TOKİ eliyle yapılacak. 
 
TOKİ'nin kendi borçlandırma stratejisi var. 10 ila 20 yıl kira öder gibi TOKİ'nin 2+1 ve 3+1 seçenekleri var. Artık 150 metrekarenin üzerindeki binalardan yüzde 18, altındaki binalardan ise yüzde 8 KDV alınıyor. Ekonomik olması itibariyle 150 metrekarenin alımdaki binalar tercih edilecek. Yani fiyatlar KDV oranıyla doğru orantılı olarak belirlenecek. Binanın KDV'si yüzde 18 ise binanın borçlandırılması da yüksek olacak. KDV'si düşükse metrekaresi ve arazi değeri de düşük olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın envanterlerine göre birinci grupta yer alan ve yüksek risk taşıyan alanlardan başlanacak. Bunlarda da öncelik kamu binalarına veriliyor. Özellikle de insan sirkülasyonunun yoğun olduğu binalar tercih ediliyor.
 
Uzmanların yaptığı araştırmalara göre 1999 deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binalar -ki bu da yaklaşık yüzde 15"e tekabül ediyor- risk oluşturmuyor. Dolayısıyla da 1999 yılından sonra yapılan binalarda istisnalar hariç kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulmuyor. O zaman ülkenin kalan yüzde 85'i, 25 yıl içinde kentsel dönüşüme tabi tutulacak diyebiliriz. 
 
Bahadır Birol DEVE/Ankara Ticari Hayat

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 36 yaşında
  • 03.07.2024 14:16

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 36 yaşında

Adını İstanbul'un fethini gerçekleştiren Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'te ...

İstanbul'a 3 yeni uluslararası kongre geliyor
  • 10.05.2024 17:34

İstanbul'a 3 yeni uluslararası kongre geliyor

İTO Başkanı Avdagiç, ABD Ulusal Emlakçılar Birliğinin 2025 yılı kongresi, Ulusla ...

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı
  • 09.05.2024 11:07

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı

Emlak Katılım, Bursa'da Demirtaş, İstanbul'da Tuzla Sanayi, Bayrampaşa, Beylikdü ...

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...