İstanbul'da yüksek 2B rayiç bedeli endişesi!
Devletle vatandaş arasındaki ihtilafları çözmeyi amaçlayan 2B Yasası'nda yüksek rayiç bedeli endişesi yaşanıyor
Devletle vatandaş arasındaki ihtilafları çözmeyi amaçlayan 2B Yasası'nda yüksek rayiç bedeli endişesi yaşanıyor.
2B'de arazilerin hak sahiplerine satışı için başvurular bir süre önce başladı. Yasa çıkmasına karşın, vatandaşın kafasındaki soru işaretleri devam ediyor. Rayiç bedellerin henüz belli değil ama vatandaşlar bedellerin yüksek olacağı endişesini taşıyor. Gelir düzeyi yüksek olanlar konuşulan bedelleri uygun bulurken, gelir düzeyi düşük olanlar ise yüksek olduğunu ifade ediyor.
2B arazileri için İstanbul'da 82 bin 243 hak sahibi bulunurken, vatandaşın gösterdiği "yoğun" ilgi ile birlikte bugün itibarıyla gelen başvuru sayısı 4 bin 672'ye ulaştı. En çok Beykoz, Ümraniye ve Sultanbeyli'den başvuru yapıldı. İstanbul Defterdarlığı ile bütün mal müdürlüklerine başvuru yapılabilirken, defterdarlık, yoğunluğun olduğu Beykoz, Ümraniye, Sultanbeyli ve Silivri'deki mal müdürlüklerinde özel danışma ve başvuru noktaları da oluşturdu. Bu arada, ilçelerdeki mal müdürlükleri, kadastro ve tapu dairelerinde iş yoğunluğu artarken, isim yanlışlıkları da karşılaşılan en büyük sorunu oluşturuyor.
Öte yandan, yasa çıktıktan sonra mülkiyet sorununun çözüleceği beklentisiyle bazı bölgelerde de emlak piyasasının hareketlendiği ifade ediliyor. İnkılap Mahallesi'nde 2005'te aldığı arsanın üzerinde 8 katlı evi bulunan inşaat işçisi İsmail Alioğlu, belediyeden zamanında 48 bin liraya aldığı arsa için şu anda tahmini olarak 10-15 bina rayiç bedel ödemesi gerektiğini düşündüğünü ifade ederken, fiyatı normal bulduğunu belirtiyor.
Alioğlu, yasanın çıkmasıyla birlikte müteahhitlerin bazı yerlerde arsa toplama telaşına girdiğini, bu nedenle de rayiç bedellerin yüksek çıkacağı konusunda vatandaşların kafasını karıştırmaya çalıştığını iddia etti.
İstanbul'da 2B Yasası'ndan en çok etkilenen ilçenin Beykoz olduğu ifade edilirken, ilçenin yüzölçümünün yüzde 10'unun 2B kapsamında olduğu belirtildi. Yasadan en çok etkilenen yerler arasında Beykoz Gümüşsüyü Mahallesi'ndeki Karlıtepe Sokak sakinlerinin sayısı da 120'yi aşıyor. Karlıtepe Sokak'ta oturanlar da diğerleri gibi prosedürü öğrenmek ve rayiç bedellerin ne olacağını sormak üzere muhtarlık, belediye ya da mal müdürlüğünün kapısını çalıyor.
1980'de Çamlıbahçe'den aldığı arsanın üzerinde evi bulunan Kadriye Özbakır, kendisi gibi emekli, memur ve işçiler için rayiç bedellerin yüksek olacağını savunuyor. İstanbul Defterdarı Bekir Bayrakdar, 2B kapsamında İstanbul'da 63 bin 29 adet taşınmaz bulunduğunu, bu taşınmazların 82 bin 243 kullanıcısı olduğunu belirterek, kentte 2B için başvuru yapanların sayısının kanunun yürürlüğe girdiği 26 Nisan 2012'den bu yana 21 günde 4 bin 600'ün üzerine çıktığını, başvuruların ağırlıkla Beykoz, Ümraniye ve Sultanbeyli'den geldiğini bildirdi. Bayrakdar, "2B için 4 binden fazla kişi başvurduysa belki 10 bin kişi de bilgi almak için gelmiştir. Vatandaş çok ilgili" dedi.
Bekir Bayrakdar, rayiç bedellerin ayrıntılı şekilde parsel bazında yapıldığını, aynı yerde cadde önünde olan bir parsel ile arkadaki parselin rayiç bedelinin farklılık gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Maalesef bazı insanlar 'rayiçler bizde var, belli bir bedel karşılığında size verelim' diyor. Bunun için büro açanlar, internette ilan verenler var. Oysa bunu bilme şansları yok. Vatandaşlar bu şekildeki suiistimallere karşı duyarlı olsunlar. Rayiç bedeller açıklanmadı, açıklandığını söyleyenlere inanmasınlar. Başvuruda bulunanlar da şu anda bedelleri öğrenemiyor. Hak sahipliği kesinleştikten sonra kişilere bu tebliğ edilecek veya kişilerin internet üzerinden öğrenmesine imkan sağlanacak."
Dünya
Yorum Yaz