maritbet girişmaritbet
İstanbul dünya halı ticaretinin başkenti olacak!

İstanbul dünya halı ticaretinin başkenti olacak!

Dünyanın en büyük halı fuarlarının katılımcısı konumunda olan Türk halı sektörü, bu kez Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) ve Deutsche Messe organizasyonunda İstanbul’da ilk kez düzenlenecek Domotex Middle East İstanbul Fuarı’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor

Dünyanın en büyük halı fuarlarının katılımcısı konumunda olan Türk halı sektörü, bu kez Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) ve Deutsche Messe organizasyonunda İstanbul'da ilk kez düzenlenecek Domotex Middle East  İstanbul Fuarı'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, “Çok uzun süredir gerçekleştirmeyi arzu ettiğimiz ve bunun için yoğun çalışmalar yaptığımız bu organizasyonu,  başarıyla ülkemize kazandırdık. Şimdi, 8-11 Kasım tarihleri arasında Domotex Middle East  İstanbul Fuarı'nı hayata geçirecek olmanın, gurur ve heyecanını yaşıyoruz.”

Messe International İstanbul Genel Müdürü Alexander Kühnel, “DOMOTEX Middle East, katılımcı firmalar tarafından büyük sayıda Türk ve yabancı halı üreticisinin ilgisi çekti. Katılımcılara dünyanın her yanından alıcı ve karar vericiler ile buluşacakları bir platform sağlıyoruz.”

Küresel krize rağmen Türk halı sektörü bütün hızıyla büyümeye devam ediyor.  Geçtiğimiz aylarda Hannover ve Şanghay'da düzenlenen dünyanın en büyük halı fuarlarından başarıyla dönen Türk halıcıları, 8-11 Kasım 2012 tarihleri arasında İstanbul'da ilk kez düzenlenecek halı fuarına ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyor. Son altı yıldan beri Dubai'de düzenlenen Domotex Middle East Fuarı, katılımcı firmaların isteği üzerine, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) ve Deutsche Messe organizasyonunda artık İstanbul'da yapılacak. İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek fuar, katılımcı firmaların, en yeni ürünlerini paylaştıkları, sektörün gelişimi için en büyük ivme kaynağı olacak. Fuar öncesinde düzenlenen basın tanıtım toplantısında değerlendirmelerde bulunan İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, yoğun çalışmalar sonucunda ülkeye kazandırılan organizasyonun gururunu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

İstanbul halı fuarıyla halı sektörünün ana pazarlarına ulaşılacak

İbrahim Yılmaz, İstanbul'un İpek yolu üzerinde halı ticaretinin yapıldığı önemli bir ticaret merkezi olduğunu hatırlatarak, “Globalleşen dünyamızda İstanbul, 4 saatlik uçuş mesafesinde ve 1.5 milyar tüketicinin yaşadığı 56 ülkeye ulaşabilen, 16 milyar dolarlık dünya mal ticaretinin 3'te 1'inin gerçekleştiği önemli bir merkez ve çekim alanı olma özelliğini taşıyor ” diye konuştu. Asya ve Avrupa gibi iki kıtayı birleştiren, Afrika kıtası için önemli bir geçiş noktası olan İstanbul'da fuar düzenlemenin gerekliliğine değinen Yılmaz, şöyle konuştu: “İstanbul şehri, Avrupa Birliği ülkeleri, Bağımsız Devletler Topluluğu Cumhuriyetleri, Ortadoğu ülkeleri gibi halı sektörünün ana pazarı olma özelliği taşıyan ülkelere erişmek açısından kilit bir noktada yer alıyor. Böylesine doğal bir avantajı kullanmak hem sektörümüz adına hem de ülkemizin ekonomisi adına çok önemli neticeler doğuracak.”

İHİB'te çifte mutluluk

İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, sektörün 2011 yılında yüzde 28'lik bir artış ile 1 milyar 630 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, bu yılın sonunda ise bu rakamı 2 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi. Yılmaz,  sektörün 2023 vizyonu çerçevesinde tasarım odaklı, yüksek katma değerli ürünleriyle 5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağını hatırlatarak, fuarda ortak sinerji yaratmak amacıyla İHİB tarafından 6'ıncısı gerçekleştirilecek Halı Tasarım Yarışması'nın finalinin de fuarın gala gecesinde yapılacağını sözlerine ekledi.

Messe International İstanbul Genel Müdürü Alexander Kühnel de fuarın dünyanın her yerinden alıcı ve karar vericileri bir platformda toplayacağını söyledi. Kühnel, bugün itibariyle, fuarın uluslararası katılımcıları arasında olan ülkelerin; Avusturya, Belçika, Çin, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Macaristan, İran, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Japonya Malezya, Hollanda, Pakistan, Güney Kore, BAE, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri olduğunu belirtti. Alexander Kühnel fuarın katılımcı firmalarını ise şöyle sıraladı:  “Balta (Belçika), Egger (Avusturya), Oriental Weavers (Mısır), Saray Hali / Tiffany Halı (Türkiye), Eco Halı, Turkuaz Halı, STEPEVI, Bahariye Mensucat, Serfloor, Yıldız Sunta MDF ve Covtex-Feizy (Türkiye).”

 Ortadoğu ve Afrika, Türk halıcılarının ayağına geliyor

Toplantıda, sektörün en önemli temsilcilerinden biri olan, Saray Halı ve Tiffany Halı'nın Genel Müdürü Ayberk Menevşe de bir konuşma yaptı. Menevşe konuşmasında; "Bildiğiniz gibi Almanya'da yapılan Domotex fuar etkinlikleri vize sorunu nedeniyle çoğu Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden gelen müşterilerimize kapatıldı. Bizler ne kadar istesek de bu ülkelerin potansiyel müşterilerine ürünlerimizi gösterme imkanından yoksun bırakıldık. Ama artık böyle bir durum söz konusu değil” dedi. Menevşe, İstanbul'daki Domotex fuarı'nın, Ortadoğu ve Afrika'dan gelen müşterilere ürünleri sunmak için açılan bir kapı olduğunu söyledi. Türk ürünlerinin daha çok ülkede tanınır, bilinir olması için de tarihi bir fırsat olduğunu ifade eden Menevşe, “Biliyoruz ki Türk halıları bütün dünyanın ilgisini çekecek “ diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul dünya halı ticaretinin başkenti olacak!
  • 12.06.2012 13:30

İstanbul dünya halı ticaretinin başkenti olacak!

Dünyanın en büyük halı fuarlarının katılımcısı konumunda olan Türk halı sektörü, ...